• parvati

    Varför vill inte Svenska mammor vara hemma med sina barn?

    Wonderwhy skrev 2009-07-28 16:43:07 följande:
    Ja det är dom. Och vart tror du att du är på väg då? Mot ungdomen? Det handlar inte bara om dagis och pengar, utan om empati. Tydligen så förstod du inte riktigt. Ju mer empati du lär ditt barn , desto mer får du tillbaka
    Så man kan inte lära sitt barn empati om man inte är hemmafru? Pedagogerna på förskolan lär inte ut ett empatiskt förhållningssätt? Eller vad menar du?
  • parvati
    Wonderwhy skrev 2009-07-28 17:06:45 följande:
    Jag förstår inte detta det handlar hela tiden om vad folk tjänar!!!! Vad du eller din man tjänar är väl oviktigt när det gäller barnens bästa???? Eller?
    Varför ekonomin är viktig? Betalar din man alla räkningar? Självfallet måste man kunna försörja sig och nej alla har inte råd att vara hemma i hela 5 år fastän de omprioriterar.

    Sedan tycker jag att mitt barn kommer gå på ett jättebra förskola med duktiga pedagoger, små barngrupper osv.

    Du får gärna vara hemma med dina barn i 20 år om du vill men alla människor vill inte leva på ditt sätt.
  • parvati
    Wonderwhy skrev 2009-07-28 17:25:59 följande:
    Ekonomin är viktig, men inte viktigast. Och ja, min man försörjde oss då. Vi levde på väldigt små marginaler. Men det gick för vi unnade oss inget...då...en kort tid i ens liv. Och nej mina barn går i gymnasiet och på somrarna sommarjobbar dom. Så nej dom kommer inte att bo hemma så länge till. och grattis till dig som har haft turen med bra förskola, men du måste förstå att det finns dom som inte har samma tur.
    Alla har inte råd trots att de prioriterar låginkomstagare, studerande, ensamstående

    Alla kanske inte vill leva som du gör av olika anledningar. Alla tycker inte att det är fruktansvärt att deras barn går på förskola utan ser många fördelar.
  • parvati
    Wonderwhy skrev 2009-07-28 17:34:43 följande:
    Ja självklart så handlar det inte om ensamstående eller låginkomsttagare som tvingas leva under existensminimum. Absolut inte. Jag gör det själv eftersom jag är skild nu. Jag pratade om två föräldrar som hela tiden ska prata om vem som tjänar mest bla bla. och det går ut över barnen.
    Så det är OK att ett barn till en undersköterska går på förskola men inte att ett barn till en civilingenjör går på förskola?
  • parvati
    FamBroberg skrev 2009-07-28 17:37:17 följande:
    Haha ja, enad front! Men jag tror inte mina åsikter riktigt kommer ända fram tyvärr! Fast nu känner jag att vi även rekryterat Fraslöv!Fraslöv:Det var en bra fråga, tyvärr tror jag inte du kommer få svar på den!
    Jag fick till svar igår att pappor gillar action så därför tycker de inte att det är roligt att ta hand om småbarn

    Jag undrar fortfarande över hur ts tänker när det gäller att svensk föräldrarförsäkring redan är generös jämfört med övriga europa och Usa.
  • parvati
    Wonderwhy skrev 2009-07-28 17:42:03 följande:
    Pratar vi fortfarande pengar? Inte undra på att barnen sen inte vet hur dom ska bete sig! Så vedervärdigt att jämföra lön och jobb med barn. Det är väl strunt samma vem som är med barnet mamma eller pappa. Jag har inte sagt något om det.
    Det var svar på ditt påstående att ekonomi är totalt oviktigt men att ensamstående och låginkomsttagares barn kan gå på förskola.
  • parvati
    Wonderwhy skrev 2009-07-28 18:30:17 följande:
    Jag slår vad om att du som "allvetare" här har en massa problem med dina barn i skolan. Mina går på gymnasiet och alla lärarna tycker om dom för att dom är väluppfostrade och omtänksamma, även omtyckta av kamrater. Så tagga ner med dina beskyllningar är du snäll.
    Svarar du på dina egna inlägg nu?
  • parvati
    Wonderwhy skrev 2009-07-28 18:37:07 följande:
    Det kan jag tänka mig att du gör. Du har en naturlig fallenhet för det
    Sluta med personangrepp.
  • parvati
    Wonderwhy skrev 2009-07-28 18:51:51 följande:
    Fru Broberg! Jag vet inte längre hur jag ska förhålla mig till dig. Samtalsämnet var barn som föräldrarna skickar till dagis. Jag tyckte inte det, men det fick jag inte tycka enligt dig för du svamlade en massa om att barn mår bra på dagis. Det tyckte inte jag för jag hade dåliga erfarenheter med ett av mina barn. Då finns ett inlägg från dig som är genomsyrat med en massa positiva argument vad gäller dagis. Jag håller fortfarande inte med. För jag tycker att föräldrar ska lyssna på sina barn hur små dom än är. Jag tyckte att föräldrar är dom bästa lärarna för sina barn. Du tyckte att du hade ett jättebra dagis som lärde ut påde empati och en massa andra grejer som jag inte kommer ihåg men det kan du läsa själv vad du skrev. Jag höll inte med. Så om detta har spårat ur så beror det inte på mig utan på dina svar som jag i min tur har svarat på. Du är inte någon stackare som folk ska tycka synd om. Du bara ger sken av det.
    Det här är ett debattforum det är klart att människor inte har samma åsikter som du, det har de inte i verkliga livet heller.
    I den här tråden har det påståtts massor av negativa saker om förskolor och de pedagoger som jobbar där. Självklart kan man bemöta alla de påståendena utan att du ska gå till personangrepp.
  • parvati
    kardemummakrydda skrev 2009-07-28 20:13:10 följande:
    Men man kan ju om man vill pussla ihop för att låta sitt barn vara hemma länge. Tex. jobba på kvällar och helger så mannen kan ta hand om ens barn när man själv jobbar. Man behöver inte jobba 9-5 varje dag..
    Om man kan ja men de finns många som inte själva kan styra över sin arbetstid.
    Problemet tycker jag är, när ska man umgås hela familjen?men jag tycker annars att det är en bra lösning.
  • parvati

    Jag tror inte att det är en lösning för alla, alla vill inte eller klarar av att jobba som vårdare\vårdbiträden\personliga assistenter.
    Ska man utbilda sig måste man ju först studera på dagtid(och ta lån.

  • parvati

    Mamma Malin skrev 2009-07-28 20:18:48 följande:


    Har läst ts och jag håller med dig på vissa punkter. Många mammor/pappor vill inte gå hemma och har extremt bråttom ut i arbetslivet efter sin mamma/pappaledighet. En del av dessa ser förskolan som ett bra sätt att slippa laga middag m.m. HELT SJUKT! Jag önskar att jag oxå kunde vara hemma tills mitt barn börjar förskoleklass men kan inte pga av ekonomiska aspekter. Min sambo blev av med sitt jobb inom bilindustrin så jag var praktiskt tagen TVUNGEN att börja jobba flera månader före avsatt tid men jag gjorde så för att vi skulle kunna klara oss. Men jag slapp som tur var att gå upp i heltid och kunde arbeta 75% vilket var helt underbart. Då hade jag hela eftermiddagarna tillsammans med mitt barn vilket jag ÄLSKAR. Mvh
    Menar du laga lunch? Det är nog ingen vanlig orsak till att gå ut i arbetslivet igen.
  • parvati
    parvati skrev 2009-07-28 20:22:53 följande:
    Jag tror inte att det är en lösning för alla, alla vill inte eller klarar av att jobba som vårdare\vårdbiträden\personliga assistenter.Ska man utbilda sig måste man ju först studera på dagtid(och ta lån.
    Ariella skrev 2009-07-28 20:23:28 följande:
    När ska man skola om sig då? Innan man får barn?
    Du missade att besvarade de här frågorna Kardemummakrydda..

    men om man redan jobbar inom ex vården och det fungerar bra så är det ju en lösning.
  • parvati
    kardemummakrydda skrev 2009-07-28 20:45:04 följande:
    Man kan väll skola om sig när man fått barn. Ingen uteslutar ju den andra. Så finns ju jobb som Läkare, flygvärdinna. You name it!
    Det där var nog inte som genomtänkt!
  • parvati
    Black roses skrev 2009-07-28 20:54:02 följande:
    Ursäkta mig, men jag opponerar mig omedlebart mot det sista i ditt inlägg!! Sverige är på inget sätt bättre eller generösare när det kommer till barnfamiljers ekonomiska situation än många andra länder, och här kan vi räkna in föräldraförsäkringen med, med några få länder som har sämre än sverige.. Men generellt sett, har föräldrar i övriga europa mycket större stöd ekonomiskt än vi har, det var länge sedan vi som svenskar ledde den ligan..
    Tyskland har 6 veckor med 67% av lönen
    Grekland\Spanien har 16 veckor föräldrarledighet.
    Frankrike har 3 månader(var ju väldigt mycket i media efter deras justieminister födde barn och gick tillbaks till jobbet efter 3 dagar)
    Italien har 5 månader med 80% av lönen däerfter 6 månader med 30%
    Usa 12 veckor med föräldrarledighet
    Canada har 50 veckor

    Sedan ska man ju också se till vad som kommer efter föräldrarledigheten, bra förskolor, vab-ersättning, möjlighet att gå ner i arbetstid, pappornas möjlighet och vilja att dela föräldraförsäkringen.

    Detta är vad jag läst så jag är ingen expert på föräldrarförsäkringen världen över jag vände mig mot att just svenska mammor skulle vara så dåliga föräldrar enligt ts. Jag tycker inte heller att mammorna i ovan nämda länder är dåliga mammor heller..
  • parvati
    Örnie skrev 2009-07-28 22:18:38 följande:
    Äh, nu fattar jag det med 6 veckor i Tyskland. Det finns också Mutterschutz, som innebär att en kvinna inte får gå tillbaka till jobbet tidigare. Hon får inte heller jobba de sista veckorna tror jag. Men det har inte med barnledigheten att göra, utan med kvinnans hälsa. Barnledigheten är som ovan och kan även tas ut av pappan.
    Som du ser i mitt inlägg är jag ingen internationell expert på föräldrarledighet.

    Frågan är ju vilken procent man får av sin lön. Är den inte så hög finns det ju inga möjligheter att försörja sig själv och barnet på. Berätta gärna mer..
  • parvati

    Grattis Tyskland till förlängd föräldraledighet!
    Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller föräldraförsäkringen. Nu börjar även andra europeiska länderna ta efter och först ut är Tyskland.

    Den styrande koalitionen i Tyskland har enats om en föräldraförsäkring som ger rätt till ersättning av 67 procent av lönen under 12 månader. Dessutom tillkommer två extra pappamånader för de män som väljer att vara hemma. Förebild har varit det svenska systemet och bakgrunden till beslutet är behovet av att höja Tysklands rekordlåga födelsetal. Om utvecklingen fortsätter som tidigare så kommer landet år 2050 ha förlorat en fjärdedel av sin befolkning och hälften av befolkningen vara över 65 år. Tyska kvinnor har för närvarande rätt till sex veckors betald föräldraledighet.

    I Sverige finns inte alls samma problem med födelsetalen och enligt Ali Hajighasemi, utredare på TCO, har vi det svenska välfärdssystemet att tacka för det. De tre främsta orsakerna till det ökade födelsetalen i Sverige är betald ledighet, ledighetens längd och försäkringens flexibilitet, menar han.

    - Sverige och de nordiska länderna betraktas som framgångsländer i Europa, framförallt inom familjepolitiken. Därför kan vi vänta oss att få se fler central- och sydeuropeiska länder som följer efter och väljer ett välfärdssystem som gynnar kvinnors möjlighet att kombinera arbete och karriär.

    aget från TCO:s hemsida

  • parvati

    Det jag utgick från var ts där hon utgår ifrån att just svenska barn inte får vara hemma med sina mammor och därmed(enligt ts) är svenska kvinnor sämre mammor.

  • parvati
    husletare skrev 2009-08-14 15:37:27 följande:
    Den sorgliga sanningen till varför inte så många svenska tjejer är hemma längre med sina barn är att det sedan 70-talet har propagerats politiskt från sossarna och vänstern i allmänhet att det är bra för barn med dagis och att samhället skall uppfostra barnen. När sedan de som gått på dagis själva får barn så vet dem inget annat sätt att göra på. Samhället har utformats så att det är ekonomiskt bestraffat om man väljer att vara hemma med barnen efter att de fyllt 1 1/2 år då föräldrapenningen brukar ta slut. Detta och att många mammor känner sig pressade att lämna tid till pappan och att gå tillbaka till jobbet gör att få mammor är hemma längre tid. Det gör att det är tråkigare för de mammor som skulle kunna tänka sig att vara hemma längre. De har inga andra mammor att träffa som har barn i förskoleåldern - för de är på dagis..... Ibland kan jag vara lite avundsjuk på min mamma och hennes väninnor som ordnade med egna träffar långt upp i förskoleåldern och tog barnen till skogen ihop i Mulleträffar och hade symöte osv. Nu jobbar alla mammor och har dåligt samvete i stället.Det som är bra är att även pappor tar mer ansvar nu, det är bra tycker jag för det är tufft att ta hand om barn. Men det som är riktigt dåligt är att de flesta föräldrar nu inte skulle våga att ha sina barn hemma för att de då inte skulle bli tillräckligt tuffa som barn på dagis blir...Att barn är snälla är inte något positivt år 2009 i landet Sverige, du skall inte var för snäll mot någon. Föräldrar skryter i stället med hur företagssamma och sociala sina barn är. Inte alltid att den egenskapen vinner i längden över ödmjukhet. Och vilket samhälle får vi...??Skulle själv vilja vara hemma längre men känner ovanstående press, kommer därför att vara hemma 1 dag i veckan åtminstone.
    Hört talas om kvinnorörelsen? Hela samhället har förändrats och utvecklats om du tror att kvinnors ökade yrkesarbetande bara är vänsterpropaganda sä har du fel.
Svar på tråden Varför vill inte Svenska mammor vara hemma med sina barn?