Inlägg från: Carmen80 |Visa alla inlägg
  • Carmen80

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    jo, det kanske du gör, det gör jag med och har gjort länge och vet därav att det finns oika grader av Aspergers och många som hade blivit bra föräldrar.


    Isis skrev 2008-02-22 14:59:45 följande:
    Nej, Carmen 80, jag tycker inte att det är dumt. Att adoptera är en helt annan sak än att få barn på biologiskt vis. Jag tycker att det ska vara höga krav på blivande adoptivföräldrar. Dessa barn, som redan lämnats en gång- kanske flera, har rätt att få familjer med stabilitet och trygghet. Jag jobbar inom psykiatri och vet att många psykiatriska diagnoser ger problem i vardagen, inte bara för den som har diagnosen utan även hela omgivningen.
  • Carmen80

    Ja, jag förstår att det ska finnas krav, men det finnsa massa med "friska" människor med god ekonomi och prickfria i brottsregistret som är urusla föräldrar.Jag tycker inte man kan titta på en diagnos och generellt besluta att man inte ska få ha barn för det, adoption är trots allt för en del det "sista" alternativet och något man valt pga att man inte kan få biobarn.
    Då tycker jag inte en diagnos som aspergers eller ADHD ska stå ivägen för dem.Tycker man borde gå närmare in på vilken grad av detta man har, annars tycker jag det är diskriminering på hög nivå.


    Raspberry81 skrev 2008-02-22 16:29:07 följande:
    Ja det finns olika grader av Asperger, men det jag undrar än om inte utredarna tänker såhär:Under livet kan det hända saker som kan ändra hur den graden av Asperger ser ut. Det är bara en idé om hur utredarna möjligtvis resonerar.
  • Carmen80

    Såklart att man inte kan lita på all satistik, men det är inte så att ni, som provat och inte lyckats med ivf känner er lite lurade för ni var en av de som inte gick hela vägen?Som jag skrev innan, det är ofta väldigt känsligt att prata positiv erfarenhet om ivf med människor som inte fått erfara det positiva med saken.

    Vad är det eg för krav då för man ska adoptera.Min väninnas man har adhd, hon är sugen på att adoptera.Får de inte göra det då?Har har oxå ett förflutet som inte är vidare fläckfritt, lever dock väl idag och gjort i många år.


    VNmamma skrev 2008-02-22 17:03:47 följande:
    Tack MBert för att du berättar om klinikernas stinkande statistik.Ja, det är till Socialstyrelsen de är skyldiga att rapportera. Varje år. Rapporteringen visar också hur tröga klinikerna varit att följa rekommendationen att bara sätta in ett ägg åt gången. Jag tror att statistiken är offentlig och kan hittas på Socialstyrelsens hemsida.
  • Carmen80

    Vil tillägga att de redan har et barn och vil ha syskon, de kan få barn men de vill adoptera, har inte alls dragit igång det än men de kanske lika gärna kan lägga ner?


    Carmen80 skrev 2008-02-22 17:10:03 följande:
    Såklart att man inte kan lita på all satistik, men det är inte så att ni, som provat och inte lyckats med ivf känner er lite lurade för ni var en av de som inte gick hela vägen?Som jag skrev innan, det är ofta väldigt känsligt att prata positiv erfarenhet om ivf med människor som inte fått erfara det positiva med saken.Vad är det eg för krav då för man ska adoptera.Min väninnas man har adhd, hon är sugen på att adoptera.Får de inte göra det då?Har har oxå ett förflutet som inte är vidare fläckfritt, lever dock väl idag och gjort i många år.
  • Carmen80

    Fd missbrukare ska med andra ord inte få barn als då menar du för många fd missbrukare behöver hjälp med ivf och det vr jäkligt fördömmande att skriva så.
    Jag jobbar med missbrukare, har en nära vän som är fd missbrukare och han är en fantastisk papa och han bleb´v det via ivf och de skulle han och hans fru väl få hjälp med med tanke på deras kämpande!Blir förbannad!

    Klart att man ska få ordning på sitt liv och vara väldigt stabil när man skaffar barn, men männsikor kan förändras och det ska de få möjlighet till.


    Kalinka skrev 2008-02-22 17:34:20 följande:
    Fast appropå diskussionen om att ställa för höga krav på adoptivföräldrar (vilket jag inte tycker att man gör), så tycker jag snarare att man ställer för LÅGA krav på vilka föräldrar som får genomgå IVF. Det finns till exempel blivande pappor som fått poliseskort till landstingets reproduktionscentrum från häkte eller fängelse, för att lämna sitt bidrag. Visst, de här föräldrarna hade ju i alla fall "skaffat" barn sängvägen om det funkade för dem, men är det rimligt att samhället hjälper till att sätta barn till världen under såna förhållanden? Borde man inte vänta tills den blivande förälderna hade ordnat upp sitt liv någorlunda? Jag tycker också att man borde vara mer restriktiv med att bevilja IVF till fd tunga missbrukare.En annan sak jag funderar över är att man ibland lite väl lättvindigt godkänner föräldrar med livsförkortande sjukdomar för IVF.Det är svåra frågor det här, och de har definitivt inga enkla svar (och det är inte alls säkert att jag har rätt som tänker så här), men jag saknar debatten om det här. Den är helt icke-existerande idag.Naturligtvis behöver inte kraven vara lika hårda som vid adoption, men det borde kanske funderas över i alla fall.
  • Carmen80

    Det förstår jag med och du påpekar bar det uppenbara för en normalbegåvad människa.Varför det finns regler begriper den dumma.Vissa regler tycker jag bara är fel.Jag tycker det borde vara ok att adoptera trots att man har asperger eller adhd, om du har haft missbruks problem och ett förflutet som inte är fläckfritt.
    Så länga du lever ett bra liv, under normal förhållanden och är stabil, det kan männsikor vara som haft problem.
    Och bara för man varit fläckfri och aldrig haft mentala problem eller några andra problem säger det absolut ingenting om dig som förälder, kan vara en urusel förälder ändå.

    tycker man borde titta närmare på hur man lever sitt liv nu och en bra tid bakåt såklart, så NEJ jag påstår inte att en aktiv heorinist med mentala problem ch är dömd för barnmisshandel borde få adoptera, eller göra ivf, eller skaffa barn alls.Det är snarare där frågan ligger, ett barn är ett barn ovsett om det är adopterat eller inte, rätt till samma sorts föräldrar och min personliga åsikt är inte hur vägen sett ut för den blivande föräldern, att komma dit till det liv den lever nu , utan att den är där.


    Vietnammamma skrev 2008-02-22 19:19:21 följande:
    Det ÄR annorlunda att adoptera än att få biologiska barn, det är barn som blivit övergivna, lämnade pga att de biologiska föräldrarna inte kan/klarar av att ta hand om dem. Därför är det viktigt att dessa barn kommer till föräldrar som är friska och som kan ge dem ett hem och klara av deras behov med allt vad det innebär. Därför finns det regler. Adoption handlar om barns rätt till föräldrar inte föräldrars rätt till barn.
  • Carmen80

    Jag har inte agt att vem som helst ska få adoptera och har absolut inte uttryckt att adoptivbarn ska ta de föräldrar de får.Tycker inte adoptionsbarn är mindre värda på något sätt, tycker dock inte de är mer värda än biobarn på något sätt heller!

    Ni säger ni jobbar inom psykiatrin nästan allesammans här och träffar mäönniskor med aspergers och adhd dagligen, då tycker jag det är trist att ni vet så lite om det faktikst.vi kan ju börja med att de som blir inlagda pga sin problematik har ju inte lindriga problem och det var det jag menade.De som fått kontroll på sina liv och lever normalt, för det kan man trots det, borde man ju veta isf...
    Sen finns de de som inte kan det, de som läggs in på psyk exempelvis.
    Min bästa äns man har adhd, han är verkligen en superpappa och lever med denna diagnos, lärt sig hantera den.Deras barn har en väldigt bra uppväxt och allt det du, Vietnammamma , beskriver har han inte alls svårt med...Han har tränat upp sin a förmågor genom att kompensera.
    Det är dessa personer jag anser precis lika lämpliga för adoption som ni til exempel.

  • Carmen80

    Sen barnen srätt till föräldrar håller jag absolut med om, så ska man tänka men handen på hjärtat var det nog mest er själv ni tänkte på när ni skaffade barn, så är det ju för alla.Man skaffar barn för man själv vill det, sen ska man göra det under förutsättningar som är det bästa för barnet såklart, men först gör man ju det för ens egen skul, för man vill ha barn.

  • Carmen80

    Har du någon gång tänkt att det kanske finns rädlor att inte duga til som förälder, de som inte kan få barn har nog rätt mkt att jobba med när det gäller den biten redan och sen kanske få i huvudet att du inte är lämplig pga en generell regel som inte borde vara generell.
    Klart mste det vara noggrant utvalt, det borde det vara till ala barn och mer eller mindre döende borde självklart inte adoptera...Det jag reagerade på var att folk generell inte tycte kan borde få adoptera för om man har aspergers, adhd till exepel och grundar det på att de har de och de problemen, vilket man borde veta, om man jobbar inom psykiatrin, att det lånt ifrån är ett problem för alla...Specieltt inte i en föräldraroll...
    Det är en stor grej att adoptera, ett stort beslut och man måste ha vissa bitar på plats som givetvis prövas, såklart är det extra känsligt för deras bio föräldrar har å något sätt övergett dem.

    Fråga till er som adopterat:Tror ni det påverkar ert sätt att fostra och leva med era barn att de är adopterade?
    Jag menar, han kien jag pratade med, på mitt jobb, hans föräldrar skämde bort honom väldigt, var liksom överbeskyddande.Nu på äldre dagar tycker han det var lite jobbigt, det var en av orsakerna han kände att han inte var som alla andra, för föräldrarna tillät inte det riktigt..Var lite "mjäkiga" med honom.
    Vad tycker ni om det och hur ser ni på det?

    Glöm sen inte att jag frågar för jag tycker det är intressant och roligt att höra.Behöver inte ta det som ett attentat mot adoption, det är superbra för alla inblandade tycker jag :)


    Cerdrica skrev 2008-02-22 23:03:46 följande:
    Ja, vi adopterade enbart för att vi ville ha barn, helt klart. Och om man får biologiska barn behöver man bara bry sig om att man själv vill ha det (är man kvinna behöver man inte ens ta hänsyn till om pappan vill det eller inte). Men barn som blivit lämnade en gång har andra behov, så är det bara och jag tycker därför att det är viktigt att man som adoptivförälder granskas. Det är ganska intressant att när man hör folk klaga på vilka hårda krav det är för att adoptera så är det sällan folk som har erfarenhet av adoption som klagar. De som vet minst om adoption är de som klagar mest på kraven medan i alla fall jag sällan hört en adoptivförälder säga att det är fånigt med hemutredningar, krav och så vidare. Tvärtom verkar många adoptivföräldrar (däribland jag själv) välkomna hårdare granskning av de som ansöker om adoption.
  • Carmen80

    Tycker nog att det är du som borde ta det lungt.Jag har lika stor rätt att tycka till om regler ang det som du.Jag har aldrig påstått att jag vet ett dugg om adoption, det vet jag inte vilket du tycks tro är en förutsättning att man är jätteinsatt i för att diskutera, vet inte om du läst hur många frågor jag ställt.Du verkar tro att desa trådar ägs av er som adopterat barn vilket just denna tråden inte handlar om.Denna tråd handlar om vilka skäl folk har för att inte adoptera, kanske en tråd du inte ska lägga ner så mkt energi i om du blir så provocerad för att folk som har frågetecken, undringar och tankar som är negativa ang adoption.Jag skrevi i denna tråd för jag var intresserad att veta lite mer, hur folk resonerade och varför folk inte vil adoptera, det beror ofta på okunnighet, jag är okunnig i detta område och vill veta mer.Tycker det är intressant att se vad andra skriver, tycker det finns massa frågetecken i hur det väljs adoptionsföräldrar osv, vem gav dig rätten att be mig lämna tråden för jag är okunnig i detta?
    Läs trådstarten och tänk igen vad denna handlar om!


    Vietnammamma skrev 2008-02-23 08:51:31 följande:
    Alltså, ta det lilla lugna nu va! Självklart ville vi adoptera för att VI ville ha barn, inte av någon annan anledning. Och vi anmälde oss till Kommunen för att bli utredda och se om vi kunde bli godkända för adoption. Vilket vi blev. Det är självklart inget fel i att vilja adoptera även om man av någon anledning inte kan det för man inte kan bli godkänd enligt de regler som finns och man har rätt att tycka det är orättvist, har aldrig sagt något annat om det. Du skriver  Tycker inte adoptionsbarn är mindre värda på något sätt, tycker dock inte de är mer värda än biobarn på något sätt heller!Vad du inte verkar förstå är att det handlar inte om vilka barn som är mest värda här utan det handlar helt enkelt om att adoptivbarn redan varit med om att förlora sina föräldrar en gång och därför så ska dessa barn inte riskera att hamna i en familj som har problem, sjukdomar som gör att de kanske får lämnas bort igen. Dessa barn har varit med om saker som te x biologiskt födda barn som lever med sina föräldrar inte varit med om. Det ÄR en skillnad. Ser man inte denna skillnaden så förstår man inte vad adoption handlar om, läs på mer och återkom i diskussionen. Jag vet att dessa diagnoser som vi pratat om finns i olika svårighetsgrader, är rätt insatt i detta. Och jag säger inte att om man har te x Asperger eller ADHD så är man en dålig förälder, har ALDRIG påstått det i något inlägg! Men eftersom adoptivbarn redan varit med om att ha varit i en icke fungerande familjesituation så finns det kriterier kring vad som är risk och inte risk, precis som personer med svår fetma blir nekade megivande för adoption, eller med vissa handikapp eller sjukdomar av olika slag! Det är så!
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?