• Peand

    Blivande USKor kämpar vidare - part III

     Glad Hejsan Glad  


     

    Här är vi ett gäng glada blivande undersköterskor, och även några som redan får titulera sig som det....


     

    Tillsammans stöttar och peppar vi varandra när motivationen tryter, vi gläds åt andras framgångar och hjälps åt när vi letar information. Vi finns här och stöttar när vi sliter våra hår i förtvivlan för att kroppens funktioner ska bankas in, när vi ska lära oss skillnaden mellan SoL och HSL, eller när vi inte förstår varför vi ska lära oss att göra en skarvsladd Fundersam


     Kort sagt finns vi här för varandra när vi kämpar på med våra studier


     Några av oss är precis i början och kommit så långt att de funderar på att börja läsa, andra har nyligen börjat, några är halvvägs och andra kämpar på sluttampen. Vissa är mammalediga och lagt böckerna på hyllan ett tag och andra pluggar så att pennorna glöder.

    Ja, detta är vi, de blivande super USKorna Skrattande
    Välkommna till oss!

     Glad Glad   Glad Glad

    Tidigare trådar:
    Part I - www.familjeliv.se/Forum-5-70/m13154498.html
    Part II - www.familjeliv.se/Forum-5-70/m16034044.html
  • Svar på tråden Blivande USKor kämpar vidare - part III
  • Kegge

    Vid olyckor:
    Vilka ska prioriteras först?
    Andning? Blödning? chock?
    Vilken är det värst med?
    Vem kan det snabbt gå ut för?
    Kan mamman som bara verkar chockad ha skallskada inreblödningar?
    Hon som skriker värst i baksätet verkar kunna andas oki iallafall!

    Dela in i grön, gul och rött.
    Ex Andning rött ska tas hand om först osv..

    Fast det där kan ni säkert redan!

    Lycka till!

  • Fröken NollÅtta
    Kegge tack för att du leder in mig på rätt spår. Behöver dock mer hjälp med reflektaion och motivera ditt svar för varför du agerar som du gör. Alltså alla dem frågor som det inte finns nåt svar på nånstans, hi hi.

    Jag personligen skulle ju ta hand om barnet först, sen tjejen som ser livlös ut, sen föraren, sen vet jag inte riktigt.

    Sitter just nu med en tung sovande 10 månaders dotter i famnen, lite jobbigt att skriva pekfingervalsen märker jag.
    Behandla andra som du själv vill bli behandlad
  • Jonna3

    Fröken nollåtta:

    Hur går det för dig. Har du kommit på hur du ska rädda dem?

  • Ida 84
    Peand: Ja skatteåterbäring är aldrig fel... Själv får jag tillbaka knappt ett CSN-bidrag som en liten räddare i nöden mitt i min knapra period där.. Den kommer iaf täcka de flesta räkningarna den månaden...
    Och vem älskar inte REA? eller a... de billiga kläderna iaf... Tyvärr brukar jag bli irriterad på att det är så mycket folk och stök när det är REA att jag inte orkar leta rade på nått jag vill ha...
    Tack för hjälpen! Nu hjälpte du mig verkligen att sätta igång tankeverksamheten igen... Jag blir typ blind och ser inte det självklara i sådana här frågeställningar ibland...

    Fröken NollÅtta:
    Vad duktig du är som kan plugga så utan att hänga här istället... Själv åkte jag inte till stan med en kompis och käkade middag och bara snackade skit... Men det var en skön avkoppling som behövdes idag tror jag... För nu ser jag lite lättare på uppgiften som skall skrivas... Även tack vare Peand...

    Ang Olyckan skulle man nog vilja ta barnet först, men eftersom det skriker får det garanterat luft och därför skall man först och främst ta de som är tysta eftersom de kanske inte andas som Kegge skrev här över..
  • Fröken NollÅtta
    ida 84 sitter med dottern i knät därav små bokstäver och begränsat med frågetecken och smileys, ha ha

    men jag skulle iaf vilja ta loss barnet från stolen iaf innan jag tar hand om det andra.
    Behandla andra som du själv vill bli behandlad
  • Ida 84

    Fröken NollÅtta: Om det finns en risk att barnet skulle kunna bli mer skadat av att sitta kvar så visst, men andnöd och blödning skall ändå gå före chockade och rädda barn.


  • Jonna3

    Fröken nollåtta:

    Jag håller med Ida. Tänk andning, blödning, chock.
    Skriker barnet så är det inte lika mycket skadat som de andra som inte skriker, dessutom så sitter ett barn jättesäkert i en bilstol, så det är säkerligen barnet som haft den bästa förutsättningen vid krocken. Inte lätt det där inte!

  • Fröken NollÅtta

    Jag skulle ändå rädda barnet först genom att ta det i säkerhet. Man vet ju inte, bara för att det vrålar så kan det ju vara skadat.
    Sedan så skulle jag ta hand om tjejen fram i den andra bilen, men samtidigt föraren som sitter fast för han kan ju få blodstopp som kan vara livshotande. Jag vete i tusan hur jag skall prioritera, samtidigt så har jag inte läst på nånting så nu utgår jag bara från hur jag skulle agera i dag.

    Jag tror faktiskt att räddningstjänsten skulle ta det lilla barnet i säkerhet, inte ha det sittandes där i allt tumult.

    Det allra första jag skulle göra var ju att ringa 112 och sedan se till att jag kan arbeta utan att själv bli skadad, sätta ut varningstriangel tex.


    Behandla andra som du själv vill bli behandlad
  • Kegge

    Hur jag tänker lite vid olycksplats....hmmm...

    Uppgift:
    Du kommer till platsen som sjukvårdspersonal.
    Diskutera och reflektera över scenariot.

    Hur tänker du och vad gör du? Först kollar man ju alla och försöker rangordna skadorna känna på puls å kolla medvetandegrad, andning och stoppa blödning om det går. Kolla färgen, blek? Då kan det var inreblödning likaså hög puls inte bra..

    Olyckan har gett upphov till olika skador. Scenariot innefattar thoraxskada= Övredel av kropp kan då vara en skadad lunga (Röd)hjälp först, skallskada= medvetandet sänkt (Röd), sårskador= Synliga stoppa blödning, inreskador synliga eller icke de kan försämras fort och chockskador= thja kan faktiskt göra stor skada för kroppen kan faktiskt dö av chock så det är svårt.

    Ge förslag på handlingsberedskap. Diskutera olika för- och nackdelar med din insats. En som man prioterat som grön eller gul kan snabbt bli en röd och kanske man hjälpt en som egentligen var grön innan någon som behövde hjälp först osv..

    NÄÄÄÄÄ NU står hjärnan still kommer bli samma om å om igen!
    Måste kolla mina papper annars...

    Finns det olika lösningar vid sjukvårdsinsatsen? Vilka konsekvenser kan ditt handlande få?

    Motivera dina svar!

    Hur ser arbetsfördelningen och organisationen ut på en skadeplats? Beskriv räddningspersonalens olika roller och ansvar. Beskriv skadeplatsens ordning och prioritering.
    HÄR har du samlingsplats å sånt å prioritering me grön, gul, röd!

    Alltså värst vad man glömmer fort!
    Minns iallafall att när vi var med på en katastrof övning på södersjukhuset i Sthlm (Vi fick skador innan och fick tejbit på handleden med puls å andningfrekvens uppskrivna) skadan och prioritering fick de gissa sig till och jag hade en thoraxskada och fick in i värmen först (Fick röd lapp på handleden)! Toppen!
    Men detta var ju akutmänniskor och å snygga blivande läkare (Ehum) så jag menar de hade ju läst lite längre och de fick nästan alla rätt!

  • Kegge

    Håll barnet å mamma inom synhåll för varann bara!

    A,B,C alltid bra att utgå ifrån!
    Eller heter det ABC nu för tiden? Glömt...

Svar på tråden Blivande USKor kämpar vidare - part III