En artikel från UppsalaNyaTidning om nya framsteg i forskningen om Crohns:
***********************************************************
Bit av antikropp effektiv vid Crohns
Ett läkemedel som består av bara ett fragment av en antikropp mot inflammationsämnet TNF-alfa har god effekt mot den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom.
Det visar resultat från en internationell studie, som i veckan
redovisades vid en kongress kring mag- och tarmsjukdomar, Svenska gastrodagarna, i Uppsala.
- Det nya läkemedlet innebär ett stort steg framåt, även om det inte är den långsiktiga lösningen på problemet för mer än cirka en tredjedel av patienterna med Crohns sjukdom, säger doktor Stefan Schreiber vid Christian-Albrecht-universitetet i Kiel, Tyskland.
Han leder en pågående internationell prövning av det nya läkemedlet cetolizumab pegol, som omfattar cirka 1 200 patienter, varav en del från Sverige, med Crohns sjukdom. Studien ska pågå under fem år.
Enligt ännu opublicerade data från studien, som Stefan Schreiber redovisade vid kongressen, svarar cirka två tredjedelar av patienterna på behandling med cetolizumab pegol. För hälften av dessa kvarstod effekten även på längre sikt.
- För cirka en tredjedel av patienterna är cetolizumab pegol alltså en lösning, åtminstone under de två år vi hittills följt dem, säger Stefan Schreiber.
Läkemedel som består av antikroppar mot TNF-alfa har under senare år med framgång använts i behandlingen av bland annat Crohns sjukdom, ledgångsreumatism och psoriasis.
Till skillnad från dessa består cetolizumab pegol av bara en liten bit av en antikropp, vilken kopplats samman med ämnet pegol för att fördröja nedbrytningen i kroppen. Medlet behöver bara ges en gång per månad.
- Att det kan ges som en injektion under huden, till skillnad från ett antikroppspreparat som måste ges som en infusion i blodet, är en fördel. Att det består bara av en bit av en antikropp gör också att behandlingen kan bkli mer riktad, med färre biverkningar, säger Stefan Schreiber.
Cetolizumab pegol utvecklades ursprungligen inom den dåvarande Pharmaciakoncernen, men togs i samband med fusionen med Phizer över av läkemedelsföretaget UCB. För närvarande ligger en ansökan inne hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA om att få det godkänt för behandling av Crohns sjukdom.
Kortison, antikroppar mot TNF-alfa och andra läkemedel som används i behandlingen av Crohns sjukdom är avsedda att dämpa immunförsvaret för att få stopp på inflammationen i tunntarmen.
- Nyare genetiska rön talar dock för att Crohns sjukdom beror på en försvagning av immunförsvaret i tarmslemhinnan. Då borde framtida läkemedel stärka immunförsvaret där för att komma åt grundorsaken till sjukdomen, säger Stefan Schreiber.
Det lär dock dröja ett eller ett par årtionden innan någon sådan botande behandling finns färdigutvecklad, tror han.
I Sverige insjuknar årligen cirka 500 personer i Crohns och sammanlagt lever i dag cirka 20 000 svenskar med sjukdomen.
Åke Spross