Här är en sida med info om gastroskopi:
www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp
urklipp från sidan:
Smärta i magen vanlig anledning till gastroskopi
Ofta görs en gastroskopi om man känner smärta eller obehag i övre delen av magen, men gastroskopi används även vid andra symtom, till exempel
sura uppstötningar
halsbränna
svårigheter att svälja
kräkningar eller illamående
blod i kräkningar eller svart, blodig avföring
diarré
minskad vikt
försämrat allmäntillstånd, till exempel att man känner sig trött och svag.
Det kan också vara aktuellt med gastroskopi om prover visar att man har blodbrist, blod i avföringen, järnbrist, brist på vitamin B12 eller brist på B-vitaminet folsyra.
Matstrupen (1), magsäcken (2) och övre delen av tolvfingertarmen (3) inspekteras med hjälp av gastroskopet.
Sår, inflammation och tumörer avslöjas i slemhinnan
Det är framförallt slemhinnornas utseende i matstrupen, magsäcken och övre delen av tolvfingertarmen som inspekteras med hjälp av gastroskopet.
I matstrupen kan läkaren se om det finns svampväxt, inflammation, sår, tumörer, åderbråck och förträngningar. Även övergången mellan slemhinnorna i matstrupen och magsäcken granskas noga. Läkaren kan då upptäcka om för mycket saltsyra läcker från magsäcken upp i matstrupen, så kallad refluxsjukdom.
Längre ner, i magsäcken, kan det också finnas sår, tumörer eller polyper som är stjälk- eller knoppformade utväxter. Dessutom kan slemhinnan ha drabbats av inflammation eller förtvining.
Nedre magmunnens utseende granskas. Om den är oregelbunden eller trång kan det vara tecken på att man har eller har haft ett sår. I vissa fall kan det tyda på cancer. Läkaren ser också om första delen av tolvfingertarmen är inflammerad eller har sår.
Längre ner i tolvfingertarmen kan det finnas polyper och fickbildningar. Vid misstanke om glutenintolerans tas prov från tolvfingertarmens slemhinna som sedan undersöks i mikroskop.