Hans Wahlgrens testamente avslöjat: De blir helt utan

I våras somnade Hans Wahlgren in. Efter sig lämnade han hustrun Christina Schollin, fyra barn och flera barnbarn. Nu står det klart vem som ärver Hans tillgångar. 

Hans Wahlgrens testamente avslöjat

Den 10 maj 2024 kom det sorgliga beskedet att den folkkära skådespelaren Hans Wahlgren lämnat jordelivet, 86 år gammal. Hans sista önskan var att få somna in på platsen han älskade allra mest – det stora röda huset ute på Norra Lagnö, omringad av sin familj. 

”Du fick somna in på ditt älskade Lagnö, precis så som du önskat omringad av dina älskade barn och barnbarn och mamma – din älskade livskamrat”, skrev dottern Pernilla Wahlgren, 56, på Instagram.

Var gift med Christina Schollin i över 60 år 

Hans Wahlgren och skådespelerskan Christina Schollin, 85, gifte sig 1962 och har hållit ihop sedan dess. Senaste åren har paret bott delvis i Stockholm och delvis i spanska Nerja.

– Vi var 19 år när vi träffades och bestämde oss på en gång för att vi skulle leva resten av våra liv tillsammans, har Christina Schollin sagt till Aftonbladet.

Tillsammans fick paret barnen: Peter Wahlgren, Niclas Wahlgren, Pernilla Wahlgren, och Linus Wahlgren, samt flera barnbarn och ett barnbarns barn. 

Christina Schollin och Hans Wahlgren och sonen Niclas, 1966.

Christina får Hans Wahlgrens arv 

En månad efter Hans bortgång begravdes han under en vacker ceremoni i Gustavsberg och avslutades med ett mingel på Norra Lagnö. 

”Vi kommer för alltid att älska dig mest av allt Moffa”, skrev barnbarnet Bianca Ingrosso på Instagram då. 

Nu har bouppteckningen inkommit till Skatteverket något som Expressen var först med att ta del av. I detta ingår ett gemensamt testamente som Hans och Christina upprättade under hösten 2022: 

”Den av oss som överlever den andre ska med fri förfoganderätt ärva all den avlidnes kvarlåtenskap. Då vi båda avlidit ska all kvarlåtenskap från den först avlidne och den sist avlidne delas lika mellan våra fyra gemensamma bröstarvingar Peter, Niclas, Pernilla och Linus”

Det innebär alltså att det är hustrun Christina Schollin som ärver bortgångne makens fulla tillgångar, som främst består av Hans halvor av fastigheten på Norra Lagnö och huset i Nerja. 

Enligt bouppteckningen rör det sig om tillgångar på sju miljoner kronor, efter avdrag för skulder kvarstår 4,5 miljoner kronor, enligt uppgifter från Expressen. 

Christina Schollin och Hans Wahlgren på Kristallen 2018.

Det händer med det stora röda huset 

I uppgifterna skriver de även om Björkhaga – det stora röda huset på Norra Lagnö, och hur de är i deras största intresse att huset blir kvar i familjens ägo efter deras död. 

”Fastigheten (...) har utgjort vår gemensamma permanentbostad under många år och har sedan våra barn blivit vuxna och skaffat egna hem blivit en populär plats för både barn och barnbarn att vistas på under ledig tid. Det är vår önskan att denna fastighet även efter vårt frånfälle ska kunna ägas gemensamt av våra barn och vara till glädje för barn och barnbarn.”

Paret köpte huset samma år de gifte sig, 1962, för 115 000 kronor och idag uppges det vara värt ungefär 9,5 miljoner. Vilket innebär att paret gått med rejäl vinst på huset.