Biltema native 2
I samarbete med Biltema
1. Det kan vara riktigt farligt att skotta snö
Har du skottat snö har du säkert känt av att det är riktigt ansträngande, framförallt för ryggen. Och det är mycket riktigt inte en helt ofarlig aktivitet. Forskare i USA som studerade alla fall som kom in till akutmottagningar mellan 1990-2006 kom fram till att hela 10 000 akutfall var relaterade till snöskottning – den vanligaste anledningen till att man sökt hjälp var ryggont eller muskelbristningar.
Det är inte bara ryggen och musklerna som kan ta skada, utan det finns också en risk för hjärtproblem. Detta beror både på kylan som får kranskärlen att dra ihop sig och på att det är en stor och plötslig ansträngning som kroppen kanske inte är förberedd på.
2. Med en snöslunga röjer du en vanlig villatomt på en timme
Har du skottat snö vet du hur mycket tid det tar. Vill du slippa det jobbiga arbetet med att skotta snö borde du alltså investera i en snöslunga. Den fungerar som en automatisk snöskyffel som slungar iväg snön, och själv behöver du bara gå bakom och styra den rätt. Hos Biltema kan du hitta den snöslunga som passar bäst för dina behov.
3. Snöslungor är hett villebråd
Under snörika vintrar har det hänt att snöslungorna sålt slut i butikerna och blivit hett eftertraktade, både på andrahandsmarknaden där snöslungor sålts för höga summor men även för tjuvar. Därför är ett tips att köpa din snöslunga i god tid, samt att låsa fast eller ställa in den när du inte använder den.
4. Din hyresvärd är ansvarig för snöröjning
Bor du i en hyresrätt är det din hyresvärd som är skyldig att se till att skotta, sanda och salta vid behov. Däremot är det du själv som ansvarar för att röja på din balkong eller uteplats, eftersom den ingår i utrymmet du hyr. Bor du i en bostadsrätt är det bostadsrättsföreningen som ansvarar för snöröjningen.
5. Den första snöslungan uppfanns på 1800-talet
Det var en man vid namn Robert Carr Harris som 1870 fick patent på en "Railway Screw Snow Excavator". Den första praktiska snöslungan uppfanns dock av Arthur Sicard 1923. Sedan dess har utvecklingen såklart gått framåt en hel del och nu finns många smarta varianter av snöslungor för hemmabruk.
En enstegssnöslunga passar för dig som har en mindre yta att röja – den är smidigare och billigare men klarar inte hårt packad snö eller grus. Tvåstegsslungan är kraftfullare och slår sönder och matar in snön innan den slungar iväg den – perfekt för större mängder snö. Du hittar flera olika modeller i olika prisklasser hos Biltema.