Tvillingdagen

Vi är nog många som varit lite avundsjuka på de som haft ett tvillingsyskon. Tänk vad fint att att alltid ha någon som förstår en och som kan vara en närmaste vän?

Den andra februari uppmärksammas Internationella Tvillingdagen och vad passar då bättre än att lyfta allt bra som tvillingar gjort för oss, och för vetenskapen?

Tvillingar har faktiskt hjälpt oss att förstå oss själva, och vad som gör oss människor till de vi är. Tvillingstudier, där man studerar enäggstvillingar, har nämligen lärt oss hur mycket som helst om hur arv och miljö formar oss.

Tvillingstudier kan göras på flera sätt, men många av de allra bästa har studerat enäggstvillingar som av olika skäl haft olika uppväxt och/eller väldigt olika livsstil som vuxna. Eftersom enäggstvillingar har samma genetiska uppsättning så är de perfekta för att kunna se om det främst är arv eller miljö som styr en faktor.

Tvillingparet Mark och Scott Kelly är astronauter och har hjälpt oss att förstå hur rymdfärder påverkar kroppen.

Tänk dig att forskare vill studera om rökning ger högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Man skulle då kunna jämföra en grupp människor som röker med en annan grupp som inte röker, och se om rökarna är sjukare. En sådan jämförelse blir dock inte perfekt, eftersom man inte vet om några deltagare är extra känsliga på grund av genetiska faktorer. En mycket bättre grupp att titta på är tvillingpar, där den ena röker och den andra är rökfri. Eftersom de har samma gener får man här en mycket mer rättvisande bild.

Tvillingstudier har hjälpt oss att förstå allt från psykiska sjukdomar och hur vi påverkas av miljögifter till vad som bidrar till övervikt. Även om vi idag har möjlighet att förstå och bortse från genetiska variationer så är tvillingstudier fortfarande en av de mest kraftfulla vetenskapliga verktygen vi har.

Läs mer om tvillingstudier här, och glöm inte att gratta alla tvillingar du känner!

/
stats