Maria helander intervju
Hej Maria! Till att börja med: berätta lite om dig själv!
Jag kan börja med att berätta vad jag inte är. Jag är ingen mindfulness- eller hälsoguru. Precis som alla är jag en människa som andra strävar efter att hitta balans och lugn mitt i livets villervalla. I mitt yrke som beteendevetare arbetar jag dagligen med att vägleda människor till inre- och yttre hälsa och för att kunna det behöver jag vara närvarande i möten. Mindfulness är mitt redskap till att hitta den balansen och härvaron.
Vad innebär egentligen mindfulness?
Mindfulness är en urgammal metod i en modern förpackning, som hjälper oss att få hjärnvila. Du kan använda övningarna när som helst och var du än befinner dig. Metoden trollar inte bort dina problem, men den hjälper dig att möta vardagens utmaningar med ett större lugn. Istället för att oroa oss över framtiden eller grubbla över det som har hänt, fokuserar mindfulness på det som händer precis nu.
Hur kommer det sig att du började med mindfulness?
Mindfulness kom jag i kontakt med när jag utbildade mig till samtalsterapeut och fördjupade mina kunskaper kring KBT. Vår lärare vägledde oss genom en meditation och beskrev sedan nyttan av mindfulness i arbete med patienter som lider av depression och ångest. Jag blev genast fascinerad över det faktum att forskare inom psykologin rekommenderade meditation som ett verktyg i arbetet med lidande. Ganska snart upptäckte jag hur bra jag själv mådde av att använda mig av mindfulness och nu har det blivit ett sätt att leva.
Vem kan använda sig utav mindfulness, och varför?
Det spännande är att mindfulness kan användas av alla åldrar. Barn är oftast fenomenala på att vara i nuet och det kan vara givande att göra det till ett familjeprojekt. De flesta börjar använda sig av mindfulness för att de känner en vardagsstress och behöver lära sig att koppla av. Idag finns det så mycket forskning som visar att det ger fantastiska resultat och ökat lugn – det syns till och med på cellnivå.
Våra kroppar är utrustade för att kunna hantera stress – så stressen i sig är inte skadlig, utan det är bristen på återhämtning som blir farlig. Om du går länge med stress och ingen eller för lite återhämtning, kan det försämra ditt minne, leda till mindre ork och energi. Det gör dig också rastlös, orolig, irriterad och spänd i kroppen. Många får huvudvärk, ont i axlar, nacke och rygg, gnisslar tänder och sömnsvårigheter. Listan på symptom du kan uppleva om du går för länge utan återhämtning är lång.
Vårt nervsystem lugnas av mindfulness. Genom att vi tränar upp vår förmåga att bibehålla vårt lugn trots stress och utmaningar så minskar mängden stressreaktioner.
Du leder en onlinekurs inom mindfulness via oss på Familjeliv. Till vem skulle du tipsa om kursen?
Främst du som känner dig stressad och/eller har svårt att koppla av och bara vara i stunden. Men jag skulle våga påstå att alla kan ha glädje av mindfulness. Vår hjärna har inte uppdaterats sedan stenåldern och den är inte anpassad för det livet vi lever idag. Det är inte konstigt att vi blir trötta och ständigt längtar till helgen eller semestern. Med mindfulness hjälper du din hjärna att återhämta sig och det behöver alla hjärnor.
Här kan du läsa mer om Marias onlinekurs!
Är det något speciellt man behöver tänka på innan man börjar med mindfulness?
Ja, släpp prestationskraven! Det är inte meningen att du ska kunna sitta i lotusställning i 45 minuter, utan helt enkelt några få minuter, några gånger i veckan. Du kan inte vara duktig på mindfulness och försök att släppa dina förväntningar. Sök istället efter att vara nyfiken och utforskande. Upptäck vad som händer med just dig och din hjärna.