Semlor
Wienersemla
Blandning mellan ett wienerbröd och en semla, kan det bli bättre? Knappast. Detta enkla recept måste bara testas!
Du behöver:
Smördegsplattor
Till fyllningen:
Grädde
Mandelmassa
Florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg tre tinade smördegsplattor på varandra. Pensla dem gärna med lite vatten för att de ska hålla ihop bättre.
3. Ta en rund form, ett glas eller liknande och tryck ut degen. Lägg de runda bitarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med lite uppvispat ägg.
4. Grädda smördegsbullarna mitt i ugnen i cirka 8-15 minuter beroende på storlek. När de börjar få färg är de klara!
5. Låt dem svalna en stund och skär sedan ett lock från varje bulle.
6. Fyll dina semlor med mandelmassa, vispad grädde och toppa med florsocker. Ät och njut!
Saffranssemla
Många har vi ett gäng bortglömda lussebullar i frysen och det är perfekt nu i semmeltider! Oavsett om de är formade som en lussekatt eller som en vanlig slät bulle går det fint att förvandla dem till en smarrig semla.
Du behöver:
Någon form av saffransbulle
Till fyllningen:
Grädde
Mandelmassa
Florsocker
Lingonsylt
Gör så här:
1. Ta upp lussebullarna ur frysen och tina dem.
2. Skär av toppen så det blir som ett lock.
3. Vispa grädden och blanda i lite lingonsylt.
4. Fyll semlan med mandelmassa, lingongrädde och toppa med florsocker. Ät och njut!
FORUM: ”Mjuk nästan flytande mandelmassa till semlorna?”
Våffelsemla
Du behöver:
125 gram smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl kallt vatten
Till fyllningen:
Mandelmassa
Grädde
Florsocker
Gör så här:
1. Ta fram våffeljärnet och sätt igång det så att det blir riktigt varmt.
2. Smält smöret.
3. Vispa det smälta smöret tillsammans med mjölk, vetemjöl, ägg, bakpulver och vatten så att det blir en helt vanlig våffelsmet.
4. Smörj våffeljärnet med smör och börja grädda!
5. Dela de färdiga våfflorna i fyra-fem delar, beroende formen på våffeljärnet.
6. Bred på mandelmassa och grädde på hälften av delarna och lägg på de andra som ett lock. Toppa med florsocker. Ät och njut!
FORUM: ”När äter man LOCKET på en semla?”
Vanlig semla
Vill du ha en helt vanliga semla men inte orkar hålla på och baka i en evighet? Du borde du testa detta recept. Ingen jäst behövs, bara bakpulver.
Du behöver:
1 Ägg
0,75 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 teskedar bakpulver
0,5 tesked kardemumma
50 gram smör
0, 75 dl grädde
Till fyllningen:
Grädde
Mandelmassa
Florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda mjölet med bakpulver och kardemumma. Rör sedan ner äggsmeten tillsammans med smöret och grädden.
4. Klicka ut smeten i bullformarna.
5. Grädda i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
6. Efter att bullen svalnat skär du av ett lock.
7. Fyll dina semlor med mandelmassa, vispad grädde och toppa med florsocker. Ät och njut!
Alla dessa recept har en sak gemensamt – du behöver inte följa dem till punkt och pricka! Du kan till exempel byta ut fyllningen mot vaniljkräm, nutella, sylt eller något annat gott. Lycka till!
Få det bästa från Familjeliv – följ oss på Facebook, Instagram och Twitter!