Vaga vagra forlossningsskador

Under förra veckan kom beskedet att regeringen satsar 490 miljoner kronor på förlossningsvårdens nya riktlinjer – som säger att kvinnor ska ges bedövning efter förlossning för att eventuella skador lättare ska upptäckas. 

Föreningen Våga vägra förlossningsskador, där Hanna Öhman är ordförande, tog med glädje emot beskedet.

– Det känns jättebra och som en vinst för oss som har kämpat med den här frågan, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Bedövning ska minska förlossningsskador

Men snart kom också en känsla av att riktlinjer inte räcker.

– Vår första reaktion var en enorm glädje och lättnad, men sedan kändes det som att vi tog ut segern i förskott. Det handlar om riktlinjer, alltså rekommendationer, och det betyder att det är upp till varje landsting och kommun att välja vad de gör åt det, säger Hanna Öhman och lägger till:

– Riktlinjerna är en stor seger, men allt beror på hur och om de följs.

Flera tusen kvinnor drabbas av förlossningsskador varje år, Hanna Öhman är själv en av dem. 

Liksom henne själv upplever många att vården inte tar deras besvär på allvar.

– Jag fick min skada 2011. Personalen förklarade för mig att jag hade fått en sfinkterruptur, alltså en bristning i ändtarmen, men inte alls hur allvarligt det var. Själv hade jag aldrig hört begreppet tidigare. 

En månad efter förlossningen fick hon ont i rumpan, men eftersom personalen på bb inte hade förklarat hur allvarlig hennes förlossningsskada var, kopplade hon själv inte ihop smärtan med förlossningen.

Ytterligare några månader gick och när hon återigen sökte vård åkte hon in akut på operation.

– Efter det har jag inte behövt kämpa för att få vårdpersonal att lyssna på mig, men jag är ändå bitter på att ingen förklarade läget från början.

Hennes förhoppning är att de nya riktlinjerna också bidrar till att vården blir bättre på att informera nyförlösta kvinnor som fått svåra skador om vilka symptom de bör vara uppmärksamma på.

Att riktlinjerna över huvudtaget blev till tror Hanna Öhman till allra största del beror på att allt fler kvinnor offentligt berättat om sina skador.

– Det känns fantastiskt att de vågar göra det! Det är inte lätta saker att prata om, men ju fler som vågar öppna upp, desto fler är vi som kan peppa och stötta varandra.

/
stats