Ej lycklig
Det finns många olika teorier kring vad lycka är, och vad som gör oss lyckliga och tillfredsställda med livet.
Många forskare menar att lycka är en produkt att flera saker, som exempelvis hälsa, ekonomiskt oberoende och sociala förhållanden
Enligt många är barn, och att bli förälder, definitionen av lycka.
FORUM: Är man lyckligare utan barn?
Men i en stor internationell studie som genomförts av flera forskare, World Happiness Report, framgår det att barn - och att bli förälder - inte gör oss lyckliga.
Snarare tvärtom.
I ett kapitel av studien går forskarna in på djupet i huruvida barn och föräldraskap medför lycka. Rapporten bekräftar då att det finns en negativ koppling mellan föräldraskap och livstillfredsställelse.
FORUM: Ni med barn, hur lyckliga är ni?
Det negativa förhållandet är också starkare för kvinnor än för män.
I totalt två tredjedelar, 66 procent, av de deltagande länderna i studien finner forskarna den negativa kopplingen mellan föräldraskap och livstillfredsställelse.
Den negativa effekten är betydligt högre i länder som har hög arbetslöshet, men vad som förvånade forskarna var att den negativa kopplingen också är betydligt högre i länder som är rika, och har högre BNP.
Varför den negativa kopplingen är stor i rika länder, tros vara för att föräldrarna känner mer stress och lider i större utsträckning av tidsbrist.
FORUM: Jag är inte helt lycklig men vill ha barn ändå
Värst är det för yngre föräldrar, där de mellan 15-24 år har en särskilt stark negativ koppling till föräldraskap. Ända upp till åldersgruppen 55-64 år är kopplingen negativ - sedan vänder den till ett positivt förhållande.
Lyckligast föräldrar hittar man, enligt rapporten, i Montenegro, Kina och Kirgizistan.
De länder som i störst utsträckning har ett negativt förhållande mellan lycka och föräldraskap är Makedonien, Tunisien och Libyen.
Sverige återfinns på plats 21 i rapporten.
Slutsatsen från rapporten är att resultatet tyder på att förhållandet mellan föräldraskap och livstillfredsställelse generellt är negativt över hela världen.
Den här artikeln var ursprungligen publicerad på gp.se