Gravid vecka 32
I graviditetsvecka 32 börjar det bli tungt. Dina lungor, din urinblåsa och magsäck får allt mindre plats i kroppen och det känns. Bebisen börjar också få det trångt inne i livmodern. Läs allt om gravidveckan här!
Det råder ingen tvekan om att du är gravid vid det här laget. Rörelserna börjar bli tydligare, din kropp arbetar stenhårt för att förbereda sig på förlossningen. Fogarna mjukas upp, brösten producerar mjölk och kanske börjar flytningarna bli rikligare.
Läs allt om gravidvecka 32 här!
Bebisen – gravid vecka 32
Bebisens längd den här veckan: cirka 44 centimeter
Vikt: cirka 1,8 kilo
Inne i livmodern tar nu bebisen allt mer plats och har inte samma rörelsefrihet i fostervattnet längre. De kraftiga sparkarna och rörelserna övergår allt mer i buffar och svepande rörelser –ser du plötsligt en armbåge svepa över magen? Du ska dock känna rörelser lika ofta, även om sparkarna inte är lika hårda.
Huvudet neråt?
En del bebisar har nu lagt sig med huvudet nedåt och börjar bli redo för förlossning – även om det helst ska dröja några veckor till. Andra bebisar har inte lagt sig tillrätta, det finns fortfarande gott om tid för det. Först i vecka 37 brukar man försöka vända en bebis som ligger med rumpan först eller på tvären.
Din kropp – vecka 32
Din kropp börjar förbereda sig inför förlossningen. Det är inte ovanligt med förvärkar och läckande bröst. Förvärkarna kan kännas som lätt mensvärk som kommer och går. Lägg dig och vila och ta Alvedon om det är jobbigt. Om det inte går över utan istället gör mer ont bör du ringa förlossningen.
Visualisera
Det går inte på förhand veta hur ens förlossning ska bli, det är helt omöjligt. Men det kan vara bra att börja visualisera hur du vill att det ska bli, vad är ditt bästa scenario? Det kan också vara bra att gå igenom sina rädslor och tankar kring på det du inte vill ska hända, läs på och var förberedd.
Skriv gärna ett förlossningsbrev hur du och din partner vill ha det, vad som är viktigt för er och om du har några speciella rädslor eller önskemål.
Kom ut och rör dig
Se till att äta och dricka ordentligt, och om du inte lider av för mycket foglossning är det bra att ta promenader eller komma ut och röra sig. Många gör gravidyoga – andra simmar, några tar långa promenader och ringer en kompis.
Aktuell läsning för dig den här veckan:
Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet
Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?
Urinvägsinfektion och graviditet
SF-mått – därför mäter barnmorskan hur livmodern växer
Förlossningsrädsla – vad innebär det och så hanterar du den
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska