Så kniper du rätt
Efter en förlossning är det viktigt att börja göra knipövningar, för att förebygga att drabbas av till exempel urinläckage. Att knipa lite varje dag är att rekommendera, här kommer några tips och råd för att underlätta knipandet!
Slidan och ändtarmen töjs ut under förlossningen, vilket bidrar till att man känner sig svullen där nere i början, men det är dags att börja träna upp musklerna i bäckenbotten redan väldigt snart efter förlossningen. Bäckenbottenmusklerna fungerar som stöd för urinblåsan och urinröret, och det är dessa som behöver tränas upp efter förlossningen. Även sätesmuskler och muskler i lår och mage behöver träning, för att stärka bäckenet.
Knip ihop!
Knipövningar kan göras hela livet, och det dessutom en fördel om man redan innan förlossningen har börjat göra övningarna. Det är nämligen inte lika lätt att ”hitta” samma muskler en förlossning. Att göra knipövningar efter att ha fött barn är av högsta vikt, då känslan av ett mer ”öppet” underliv kan uppstå om man inte utför övningarna och träningen. Dock kan det ta en stund, upp till närmare ett år efter att man har påbörjat övningarna till att man får tillbaka sin vanliga muskelstyrka.
Rätt teknik
En knipövning innebär att du kniper ihop med slidan, liknande som när du kniper åt kisstrålen när du är på toaletten. Slidan ska ”dras upp” inifrån, och det är musklerna strax under urinblåsan som ska spännas. Inte skinkan och låren, vilket är ett vanligt misstag.
Ett bra tips är att passa på att knipa i vardagen, när du exempelvis lyfter tunga kassar eller lastar in barnvagnen i bilen. Knipövningar görs bäst när du inte ens tänker på det, som på vid skrivbordet på jobbet, i soffan eller på bussen i morgontrafiken.
Psst! Underlivet blir absolut inte förstört av man föder vaginalt! Däremot är det bara ditt eget ansvar att försöka få tillbaka samma muskelstyrka efteråt, precis som med träningen när det kommer till resten av kroppen.