Vem ska klippa navelsträngen?
Det är inte säkert att pappan vill klippa den. Men det finns flera alternativ som du kanske inte har tänkt på. Och du har ännu ett val – hur ska barnet avnavlas. - Viktigare än de flesta är medvetna om, berättar barnmorskan.
Har du förlossningsplanen klar? Och har du tänkt igenom vem som ska klippa navelsträngen?
SE AVSTÄMNING NEDERST – Vem klippte navelsträngen?
Många pappor tackar nej
Det vanligaste är att pappa, partner eller medmamma klipper navelsträngen, berättar barnmorskor som vi har frågat.
– De flesta pappor tycker det är häftigt att få ta konkret del i frigöringen av barnet. Det är vanligt att barnmorskan frågar om pappa vill klippa, berättar barnmorskan Lisbeth Kopperud från www.dinjordmor.no
Men det är inte ovanligt att pappor tackar nej.
– Säger han att han inte vill det så är det inte vanligt att fråga varför. En del pappor säger före förlossningen att dom inte vill klippa navelsträngen, helt enkelt för dom tycker det låter läskigt och att dom inte tycker om att se blod, berättar Kopperud.
– Jag har upplevt att några pappor inte bryr sig om att klippa navelsträngen, utan vill hellre mysa med mamma och barn och njuta av ögonblicket, säger barnmorska Kristina Jacobsen.
Barnmorskan Tonje Wessel Rummelhoff bekräftar också att en del pappor tackar nej.
– En del skakar bara på huvudet, några blir svimfärdiga och en del säger ”nej, det är inte något för mig”.
LÄS OCKSÅ: Förlossningsstöd – avgörande för din förlossningsupplevelse
Vem klipper navelsträngen?
|
En symbolisk handling?
– För många är navelklippningen en symbolisk handling, men kanske inte så viktig längre?, frågar barnmorskan Rummelhoff.
Roxar blev pappa för två dagar sedan och berättar för Mammasidan att hans flickvän födde en vacker liten prinsessa i vatten. -Jag hade egentligen tänkt att jag inte hade lust att klippa navelsträngen då jag var lite obekväm med tanken. Men när allt hände och babyn låg på mammas bröst och barnmorskan frågade om jag ville, så var det egentligen ingen fråga om saken, här var det ett jobb som skulle göras! Klippningen gick väldigt fort och det var som att klippa i tyg. Men symboliken med klippningen var viktigare för mig än vad jag själv trodde, och därför är jag glad att jag ändrade mig, berättar den nyblivna pappan som rekommenderar alla pappor att göra detsamma.
– Man får inte samma möjlighet med det barnet flera gånger, säger han.
Peter tycker också att det var en stor upplevelse: -Jag hade egentligen aldrig tänkt mycket på denna uppgift, men när tiden var inne var jag klar som ett ägg! Det var en märklig upplevelse att klippa navelsträngen, för det var en överraskande seg jävel ska jag tala om! Behövde två klipp, men sen var jobbet gjort och jag kände mig som tidernas bästa pappa!
Men det finns också pappor som inte bryr sig om symboliken: -Jag klippte navelsträngen på båda mina döttrar, även om jag inte gillade det. För mig blev det bara något jag gjorde för att det förväntades av mig. Men jag ser inte poängen. Skulle inte förändrat något om jag inte hade gjort det, berättar han för Mammasidan.
LÄS OCKSÅ: Förlossningens tre faser
Så går klippningen till
– Navelsträngen klipps normalt under dom första 5-10 minuterna efter att barnet är fött, berättar barnmorskan Tonje W. Rummelhoff. - Det görs genom att man fäster två tänger på strängen, och klipper av mellan dom. Det är som att klippa en mjuk kvist, och det gör inte ont för barnet. På den innersta tången sitter det ett gummiband som fästs på barnets navelstump. Det är vanligt att det kommer blod, som från ett litet sår.
– Efter att barnet är fött kommer det finnas blodcirkulation i navelsträngen en stund (5-20 min. kan variera mycket) innan det slutar och moderkakan lossnar. Under den tiden får barnet lite extra blod från mamma. Det är bra för barnet eftersom det blodet bl.a. innehåller mycket stamceller som barnet behöver. För att barnet ska få detta blod är det bra att vänta med att klippa navelsträngen tills barnet har fått detta blod och det inte längre finns puls i navelsträngen. Föräldrarna bör ta ställning till om detta är av betydelse för dom och ge besked till barnmorskan på förhand, tycker barnmorskan Lisbeth Kopperud.
Klippa naveln – ett omdiskuterat ämne!
Tidig avnavling är ett väldigt omdiskuterat ämne bland barnmorskor och läkare. Flera barnmorskor har oroat sig för tidig avnavling och flera artiklar har publicerats om temat i facklitteratur under de senaste åren.
Tonje Wessel Rummelhoff berättar att hon brukar orientera par som är på förberedandekurs om att det är bra med kunskap om avnavling så att man kan göra ett informerat val och bestämma detta åt sin baby.
– På många sjukhus praktiseras tidig avnavling. Det vill säga att man klämmer av navelsträngen på två ställen, eller faktiskt tre, innan man klipper mellan två av dom. Man kniper ca. 2-3 cm in från barnets mage och ganska tätt intill varandra, plats nog att klippa emellan. Så tar man prover från den del som sitter fast i moderkakan. Det kan göras före eller efter att moderkakan förlösts. Tidig avnavling på detta sätt är ett ingrepp i den naturliga processen där pulsen i navelsträngen slitar när barnet inte längre får hjälp från den, varken med blod eller syre, säger Rummelhoff.
– Det tar vanligtvis 2-3 minuter och det kan fortfarande tas blodprover från navelsträngen, men det kan vara mer besvärligt.