Jordgubb90 skrev 2019-11-27 12:02:32 följande:
Hej!
Jag behöver verkligen få tips och råd från någon som kan se detta utifrån. Innan jag och min man fick barn köpte vi en villa på landet i en by med ca 1000 invånare. Vi har ca 500n grusväg till förskola och skola upp till åk 3. Jag tänkte att det var tryggt för barnen att växa upp här... mysigt med liten förskola med få barn och nära till skogen.
......
Men nu lockar stadslivet... jag tänker barnen i framtiden cykla hem till sina vänner eller till närmsta lekplats. Enkelheterna för dom att ta sig till skolan och att kunna promenera upp till stan för att se folk när vi är lediga... att kunna ta en löptur i ett spår med lysen... ja nu hör ju. Jag ser ju bara det mysiga nu. Så snälla... hit me med för/nackdelar med att bo i stan (liten stad ca 15.0000 inånare kontra landet) är det bara denna bistra novembermånad som gör att jag börjar tveka på lantlivet? Eller är det att barnen börjar bli större och saker i stan såsom skridskoåkning/badhus/lekplatser lockar?
Tack för era tips och tankar!
Hej!
Min infallsvinkel:
Jag och min familj bor på landet (enligt SCB:s definition "utanför tätort med minst 200 invånare"). Barnen går i skola, förskola och bebisen är hemma. Både jag och mannen lönearbetar i grunden (bilpendlar till jobb), och så driver vi en liten gård på fritiden.
Min uppfattning är partisk till landsbygdernas fördel, bara så du vet

. Jag har aldrig ens tänkt tanken på att lämna landet, jag får rysningar av radhusområden och betonglängor. Det är för andra, inte för mig.
Barnen trivs här, de har massor att göra på fritiden, andra barnfamiljer på cykelavstånd (och de kan cykla tryggt eftersom det är sparsamt med trafik).
Några tankar:
Det är mörkt och november även i Småstad. Är själv uppvuxen i en Småstad, och jag var ytterst sällan ute och lekte i mörkret och novemberregnrusket, fast där fanns gatlyktor. Har inget minne av att mina föräldrar var ute något nämnvärt heller under den tiden.
Och det här med älgarna och vargarna? Ingen av dem attackerar människor, även om de kan vara ett hot mot hundar. Och robotgräsklippare (har du sett filmen med älgen och gräsklipparen?).
Vad gäller era barn borde det i ett samhälle med 1000 invånare, förskola och skola finnas ett antal vänner till era barn som de kan cykla hem till när de blir så stora? Även om ni bott i Småstad hade barnen ibland behövt skjuts eller sällskap av vuxen om de skulle över en större väg när de skulle till en kompis, t ex. Väldigt många stadsbor skjutsar sina barn till skolan dagligen, så det är ingen praktisk skillnad för era barn som får åka buss istället.
Du tycker inte förskolan i Byn är "wow", men trivs barnen? Det är faktiskt det som räknas. De har inget annat att jämföra med, vet ingenting om spännande pedagogiska inriktningar eller Ur och Skur. Mina barns förskola, som ligger i kyrkbyn i en grannsocken, är en alldeles vanlig ospännande kommunal förskola - men den finns där, och alla bygdens barn och familjer älskar den!
Samma med skolan, ni
har en skola i Byn. Var glada för det! För oss som bor i Sveriges landsbygder är ju sån kommunal service inte självklar, tråkigt nog.
Ni bilpendlar till jobbet, du och din partner. Det är inte säkert att ni skulle slippa det bara för att ni flyttade till Småstad. Oerhört många stadsbor bor i stad A och åker en halvtimme i bil till stad B för att jobba (alltför få av dem tar bussen).
Absolut, det finns elljusspår, ishall, simhall och lekplatser i Småstad, men hur ofta använder man dessa egentligen? Är det motiverat att bo nära simhallen om man åker och badar typ 2 gånger i månaden under vintern? Det vet ni bara själva. Och lekplats kan man väl bygga en egen på tomten, då blir den inte så fantasilös och EU-anpassad heller...