Fröken Maria skrev 2017-01-11 22:24:58 följande:
Hej förskollärare här.
Hos oss går det till så här vid inskolning. De allra flesta barnen skolas in under hösten. Det är då vi har lediga platser å de brukar ta slut fort tyvärr. Vi har sommar stängt mellan vecka 28-32. (I kommunal verksamhet finns sommaröppet dessa veckor då många förskolor å avdelningar har verksamhet tillsammans. Under denna tid sker ingen inskolning).
Vecka 33 är det dags att välkomna de gamla barnen tillbaka efter sommarledigheten. På småbarnsavdelningar är denna vecka extremt viktig då det ör viktigt att det blir en trygg nystart å flera av dessa barn kan behöva en kortare inskolning igen om de varit lediga länge. Nya inskolningar börjar vi ta emot från vecka 34 å ett par veckor framåt beroende på hur många lediga platser vi har. Räkna med 2 veckors inskolning det kan ta kortare tid beroende på vilken inskolningsform förskolan använder sig av men ni behöver vara standby å kunna komma till förskolan om er son behöver...
Vad gäller de extra stöd/behov som er son jan behöva så hanterar olika kommuner dettta olika. Några kan vilja att ni föräldrar finns på plats fram tills dessa att alla känner sig trygga i de speciella situationerna som uppstår. Ibland vill kommunen att ni söker timmar om extra stöd genom specialpedagog det pratar ni i på inskolningssamtalet men det är bra om ni berättar om det redan vid er ansökan.
Så det kan vara så att er inskolning kan ske från mitten av augusti till någon gång i slutet av september det beror helt på situationen.
Hej!!
Tack för svar
Vi har vårt första besök på en förskola imorgon men ringde och pratade med placerare på kommunen idag som var väldigt hjälpsam och sa att till viss mån försöker man ju mötas så att det blir bra för alla parter.
Inskolningen i sig tror jag inte egentligen är så stora problem för vår son. Bara den blir en bra start så tror jag att han kommer stortrivas och att det kommer att gå bra. Det som kan bli ett bekymmer är matsituationer för vår son då han föddes med en missbildning i sin matstrupe som han opererades för vid 3 dagars ålder. Detta gör att han inte kan äta allt, och det han kan äta behöver, beroende på vad det är, mosas eller finfördelas noga, samt att man får hålla uppsikt över honom så han inte tar för stora tuggor, då det kan fastna i hans matstrupe vid ärrbildningen och ställa till med obehagliga situationer. En del av de föräldrar jag varit i kontakt med som har barn med samma missbildning har beskrivit att de har kunnat skola in när inte alla andra skolas in, just för att personalen också velat kunna avsätta lite extra tid på att lära känna barnen i just matsituationer...hur fungerar hen, vad funkar, vad funkar inte, osv. Även kvinnan på kommunen menade att någon lösning brukar man kunna hitta. En del föräldrar har också berättat att beroende på graden av svårigheter som deras barn har, så har de fått en resurs på timmar som finns med vid maten framförallt. Jag TROR inte att det ska behövas för vår son egentligen, men självklart får ju personalen själv också bestämma detta, huruvida de känner sig trygga eller ej att hantera detta själva.
Ja, vi får väl helt enkelt se! Tror säkert att det löser sig när man väl fått plats och kan kontakta de ansvariga osv