• Flikkzz

    Jävla orkide!!!!!!!!!

    Blir snart galen på mina orkideer. Hur jag än gör så blir alltid blomstängeln brun och torkar. Endel säger att man ska klippa stängeln en liten bit . jag har prövat att klippa och att inte klippa. Dom torkar alltid. va gör jag för fel???

  • Svar på tråden Jävla orkide!!!!!!!!!
  • Mortiscia80

    Jag försöker också hålla liv i en orkidé, tog bort den bruna stängeln till att börja med.

    Ska man plantera om dem i särskild jord? Den står i en kruka med jord nertill och bark längst upp.

    Kan man verkligen ha den i sydligt fönster? Hos oss skulle den få direkt sol då och enligt skötselråden som följde med ska man inte göra så, den står i ett sydostligt fönster nu och har mycket ljus men aldrig direkt solljus.

    Sedan står det också att man bara ska vattna en gång i månaden och dessutom klippa ner dem (fast inte hur ofta eller när).

  • klyban
    Mortiscia80 skrev 2021-03-16 11:29:21 följande:
    Jag försöker också hålla liv i en orkidé, tog bort den bruna stängeln till att börja med.

    Ska man plantera om dem i särskild jord? Den står i en kruka med jord nertill och bark längst upp.

    Kan man verkligen ha den i sydligt fönster? Hos oss skulle den få direkt sol då och enligt skötselråden som följde med ska man inte göra så, den står i ett sydostligt fönster nu och har mycket ljus men aldrig direkt solljus.

    Sedan står det också att man bara ska vattna en gång i månaden och dessutom klippa ner dem (fast inte hur ofta eller när).

    Kan inte svara för alla orkidéer, men de flesta jag träffat på växer i lätt material som bark och liknande.
    Man kan gå plocka sånt själv och tar rätt och värmebehandlar, annars har jag för mig det finns sånt att köpa väl?

    Detta med stången har jag funnit bli olika, ibland stendör den andra inte.
    Allt man behöver göra är att vänta lite, så får man svaret per automatik.


     


    Mina orkidéer jag hade blommade på i många många år och ofta, sen stendog alla på mindre ett halvår.
    Visserligen var de alla ungefär lika gamla, men måste kommit in nått de inte gillade och dog pga det.
    Vet än idag inte vad som hände, nu har jag andra blommor istället.


    Det är två stycken krukväxter jag haft i 30 år nu, en målarpensel som verkar OMÖJLIG att döda, då folk suttit på den, struntat i vattna den på månader.


    Och en annan som jag inte vet namnet på längre, ser lite ut som teeblad, den har jag inte planterat om på typ 15-20år och stått i en minikruka och fattar faan inte hur den har överlevt, då näringen måste varit OBEFINTLIG vid detta laget.


    Nu för en månad sedan fick den en större kruka ca1L och ny jord, och så den sträcker på sig nu Skrattande


     


    Satt thai basilika för en tag sedan, och de börjar redan dofta gott.
    Och längtar tills det är dax att skörda, då det är så satans gott med viss mat.
    Sen en massa chili och lite tomatillo också, så ser framemot en trevlig höst när dax att skörda allt Skrattande
    Ska se om jag hittar en förkultiverad tomat också, så blomsterlandet snart antar jag.
    Hitta en intressant för en massa år sedan och en tomat som runt en ärtas storlek, sjuk smak på dom, tjockt skal ibland.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-03-22 21:49:26 följande:

    Kan inte svara för alla orkidéer, men de flesta jag träffat på växer i lätt material som bark och liknande.
    Man kan gå plocka sånt själv och tar rätt och värmebehandlar, annars har jag för mig det finns sånt att köpa väl?

    Detta med stången har jag funnit bli olika, ibland stendör den andra inte.
    Allt man behöver göra är att vänta lite, så får man svaret per automatik.


    Mina orkidéer jag hade blommade på i många många år och ofta, sen stendog alla på mindre ett halvår.
    Visserligen var de alla ungefär lika gamla, men måste kommit in nått de inte gillade och dog pga det.
    Vet än idag inte vad som hände, nu har jag andra blommor istället.


    Jo man kan säkert ordna egen bark! :) Så länge man inte skadar trädet förstås. Lufttorka känns som en bra metod i så fall.

    Den andra stängeln är grön så den får vara kvar, vet att svärmor fått sina att blomma efter lång tid så bara att vänta :)
  • klyban
    Mortiscia80 skrev 2021-03-23 07:00:00 följande:
    @klyban Vad många roliga projekt du har på gång förresten! :D
    Det är skoj och odla, och sen får man ingredienser till maten också.
    Mortiscia80 skrev 2021-03-23 06:59:36 följande:
    Jo man kan säkert ordna egen bark! :) Så länge man inte skadar trädet förstås. Lufttorka känns som en bra metod i så fall.

    Den andra stängeln är grön så den får vara kvar, vet att svärmor fått sina att blomma efter lång tid så bara att vänta :)

    Om man går på ett inte för gammalt hygge, så finns det ofta rätt gott om bark där.
    Och är man försiktig så kan man faktiskt ta ifrån levande träd också.


    Har börjat odla lite sweet basil också, den klarar sig tom att stå i fönstret läste jag mig till, och den blir det mycket god mat av Skrattande
    Intressant att den verkligen stinker redan och den "lakrits"-lukten/smaken även som liten stickling, trodde faktiskt det tog lite längre tid och bli så potent.


     


    Har faktiskt inga orkidéer idag, har en del pelargonier istället och fick ett gäng av morsan och lite andra färger också.
    Dom har blommat i par år konstant tills för 4-5 månader sedan, inte svårt och förstå varför de slutade blomma, så planterade om dom och nu sätter de en jävla fart igen.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-03-23 10:46:52 följande:
    Det är skoj och odla, och sen får man ingredienser till maten också.
    Mortiscia80 skrev 2021-03-23 06:59:36 följande:
    Jo man kan säkert ordna egen bark! :) Så länge man inte skadar trädet förstås. Lufttorka känns som en bra metod i så fall.

    Den andra stängeln är grön så den får vara kvar, vet att svärmor fått sina att blomma efter lång tid så bara att vänta :)

    Om man går på ett inte för gammalt hygge, så finns det ofta rätt gott om bark där.
    Och är man försiktig så kan man faktiskt ta ifrån levande träd också.


    Har börjat odla lite sweet basil också, den klarar sig tom att stå i fönstret läste jag mig till, och den blir det mycket god mat av Skrattande
    Intressant att den verkligen stinker redan och den "lakrits"-lukten/smaken även som liten stickling, trodde faktiskt det tog lite längre tid och bli så potent.


     


    Har faktiskt inga orkidéer idag, har en del pelargonier istället och fick ett gäng av morsan och lite andra färger också.
    Dom har blommat i par år konstant tills för 4-5 månader sedan, inte svårt och förstå varför de slutade blomma, så planterade om dom och nu sätter de en jävla fart igen.


    Bra idé om hyggen där! Själv har jag tummen mitt i handen när det gäller odling men jag försöker bli bättre och lära mig :)
  • klyban
    Mortiscia80 skrev 2021-03-23 13:10:59 följande:
    Bra idé om hyggen där! Själv har jag tummen mitt i handen när det gäller odling men jag försöker bli bättre och lära mig :)

    Extra bra ställen är där man har samlat upp stockarna man sågat ned.
    Glöm inte värmebehandla innan användning om du plockar själv.

    Har nog fått en hel del gratis av morsan genom åren, en enorm kunskapskälla på det området och då främst inomhusväxter och trädgårdsväxter.
    Och är nog bara textilier textilindustrin hon vet mer om.(Historiskt och nutid, men såklart nu pensionär sedan många år, så hon hänger nog inte riktigt med på samma sätt som innan.)
    Och vi pratar nu om allt inom textilier, väva(vann nått pris för en 1700-tals duk), knyppla osv...


     


    Men om du vill lära dig odla, så börja och misslyckas, det brukar man lära sig en hel del på.
    Och speciellt om blad och hur de beter sig olika varianter.
    Själv fick jag en som visade "kromosonfel", trodde i min enfald först jag kunde få fart i den, men den bara växer åt fel håll.
    Bladen ska sträcka på sig(de andra gör) och den växer som ett nästan hopfällt paraply, och nu händer inget, så ska gå och rycka upp skiten inom någon dag.


    Hur bor du förresten, och då tänker jag på utomhusmöjligheterna.
    För det är det som lite avgör vad man kan hitta på.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-03-23 15:28:34 följande:

    Extra bra ställen är där man har samlat upp stockarna man sågat ned.
    Glöm inte värmebehandla innan användning om du plockar själv.

    Har nog fått en hel del gratis av morsan genom åren, en enorm kunskapskälla på det området och då främst inomhusväxter och trädgårdsväxter.
    Och är nog bara textilier textilindustrin hon vet mer om.(Historiskt och nutid, men såklart nu pensionär sedan många år, så hon hänger nog inte riktigt med på samma sätt som innan.)
    Och vi pratar nu om allt inom textilier, väva(vann nått pris för en 1700-tals duk), knyppla osv...


     


    Men om du vill lära dig odla, så börja och misslyckas, det brukar man lära sig en hel del på.
    Och speciellt om blad och hur de beter sig olika varianter.
    Själv fick jag en som visade "kromosonfel", trodde i min enfald först jag kunde få fart i den, men den bara växer åt fel håll.
    Bladen ska sträcka på sig(de andra gör) och den växer som ett nästan hopfällt paraply, och nu händer inget, så ska gå och rycka upp skiten inom någon dag.


    Hur bor du förresten, och då tänker jag på utomhusmöjligheterna.
    För det är det som lite avgör vad man kan hitta på.


    Värmebehandla, för att bli av med småkryp då eller?

    Gammal kunskap håller tyvärr på att falla i glömska, och det är ju så häftiga saker man höll på med förr som man gärna vill hålla liv i! Jag har faktiskt en bordsväv :) Men inte testat än, köpte den mest som en kul grej. Tror den är 80 cm bred, tanken var att både kunna väva sjalar, löpare och kanske tunnare mattor.

    Jag har en stor trädgård med massor av möjligheter :) Både rabatter i olika storlek, ett litet växthus och ett riktigt stort trädgårdsland där jag kan odla potatis och annat större. I höstas odlade jag vitlök så det ska bli kul att se hur de blir!
  • klyban
    Mortiscia80 skrev 2021-03-23 15:37:04 följande:
    Värmebehandla, för att bli av med småkryp då eller?

    Gammal kunskap håller tyvärr på att falla i glömska, och det är ju så häftiga saker man höll på med förr som man gärna vill hålla liv i! Jag har faktiskt en bordsväv :) Men inte testat än, köpte den mest som en kul grej. Tror den är 80 cm bred, tanken var att både kunna väva sjalar, löpare och kanske tunnare mattor.

    Jag har en stor trädgård med massor av möjligheter :) Både rabatter i olika storlek, ett litet växthus och ett riktigt stort trädgårdsland där jag kan odla potatis och annat större. I höstas odlade jag vitlök så det ska bli kul att se hur de blir!

    Ja, OCH eventuella smittor och döda dom.

    Så du är ute efter mindre saker och odla då, eller vad mer exakt  är det du vill utöka och bli bättre på?(Förutom tråden)


    Jag tittade på denna 1700-tals duk hon vävde, i sig kanske inte det vackraste i världen precis, men det är tekniken i att sy ihop dom som är den svåra saken.
    Jag kan inte ens se skarven på ovansidan där den är sydd.
    Det får jag se till och säkra den dagen de inte klarar av att bo i hus längre, eller dör.(jag eller syskon, inte så nog för min del, mest att den finns kvar, för det var nog en hel del timmar bakom den(det måste jag fråga hur många))

    Så jag, gammal kunskap som denna, det är nog bara färre och färre som skaffar sig och är nog risk går i glömskan vissa av dom.

    Hon har en satans massa orkidéer, och givetvis nästan bara såna som inte går köpa i affären.
    Så redan som barn åkte vi landet runt och letade sånt, även en del Danmark, och botaniska trädgården i Göteborg var ett årligt besök, ibland felar gånger, orkidéklubbar, ja, du förstår ett stort intresse där....
    Och man snappade upp en del saker varken man ville eller ej.

    Solrosen odlade vi en hel del när vi hade stuga, och alla konstiga färger former och annat man hitta i förhandlare i Sverige och England(Impecta och thomson oftast), dessa saknar jag svårt, funderade faktiskt idag om man skulle prata med fastighetsskötaren, men ingen bra plats finns.
    För se alla dessa solrosorna tillsammans var OTROLIGT vackert.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-03-23 16:31:19 följande:

    Ja, OCH eventuella smittor och döda dom.

    Så du är ute efter mindre saker och odla då, eller vad mer exakt  är det du vill utöka och bli bättre på?(Förutom tråden)


    Jag tittade på denna 1700-tals duk hon vävde, i sig kanske inte det vackraste i världen precis, men det är tekniken i att sy ihop dom som är den svåra saken.
    Jag kan inte ens se skarven på ovansidan där den är sydd.
    Det får jag se till och säkra den dagen de inte klarar av att bo i hus längre, eller dör.(jag eller syskon, inte så nog för min del, mest att den finns kvar, för det var nog en hel del timmar bakom den(det måste jag fråga hur många))

    Så jag, gammal kunskap som denna, det är nog bara färre och färre som skaffar sig och är nog risk går i glömskan vissa av dom.

    Hon har en satans massa orkidéer, och givetvis nästan bara såna som inte går köpa i affären.
    Så redan som barn åkte vi landet runt och letade sånt, även en del Danmark, och botaniska trädgården i Göteborg var ett årligt besök, ibland felar gånger, orkidéklubbar, ja, du förstår ett stort intresse där....
    Och man snappade upp en del saker varken man ville eller ej.

    Solrosen odlade vi en hel del när vi hade stuga, och alla konstiga färger former och annat man hitta i förhandlare i Sverige och England(Impecta och thomson oftast), dessa saknar jag svårt, funderade faktiskt idag om man skulle prata med fastighetsskötaren, men ingen bra plats finns.
    För se alla dessa solrosorna tillsammans var OTROLIGT vackert.


    Om jag ska drömma fritt så är det grönsaker jag vill odla, för eget bruk så att säga. Potatis, lök, morötter, kanske palsternacka. De sakerna går isf i grönsakslandet. Vitlök verkar riktigt enkelt så det klarar jag nog, vi får se när de kommer upp. Jordgubbar är så klart gott, en kul grej mer. Tomater vill man ju ha och antagligen chili, de går in i växthuset. Basic-saker först, sedan om man lyckas hålla åtminstone en planta av varje vid liv kan man prova sig fram senare tänker jag. Solrosor som du nämnde skulle vara mest för att mata fåglarna med, och fint att se på :)

    Tänk så mycket din mamma verkar kunna, fantastiskt! :) Och det låter jättekul att leta reda på speciella växter så där när man reser runt.
  • klyban
    Mortiscia80 skrev 2021-03-23 20:40:24 följande:
    Om jag ska drömma fritt så är det grönsaker jag vill odla, för eget bruk så att säga. Potatis, lök, morötter, kanske palsternacka. De sakerna går isf i grönsakslandet. Vitlök verkar riktigt enkelt så det klarar jag nog, vi får se när de kommer upp. Jordgubbar är så klart gott, en kul grej mer. Tomater vill man ju ha och antagligen chili, de går in i växthuset. Basic-saker först, sedan om man lyckas hålla åtminstone en planta av varje vid liv kan man prova sig fram senare tänker jag. Solrosor som du nämnde skulle vara mest för att mata fåglarna med, och fint att se på :)

    Tänk så mycket din mamma verkar kunna, fantastiskt! :) Och det låter jättekul att leta reda på speciella växter så där när man reser runt.

    En sak morsan gör med morötter, det är att hon gör en sådd med dill tillsammans med morötterna.
    Inte exakt i samma ränna, men precis jämte.
    Och fördelen morsan berätta med det, är att man ser vart morötterna kommer upp och jag rensa bort ogräset utan ta morötterna i rensningen.
    Och sen har du en massa god dill att frysa in, får varje år 1-3kg dill som jag hackar upp och pressar hårt och fryser in, håller ett år och smakar som ingen dill som existerar i affären.


    Vitlök är kanske inte svårt, men de har en del pillande, och med att förkultivera och skörd år efter.
    De blir väldigt goda, får såna också var år.

    Tomater och chili behöver inte växthus en normal varm sommar, men man kan hjälpa dom även utan växthus.
    Finns ett gäng varianter för detta, och de bästa är att ha dom i en södervägg mot huset, och för hjälpa ytterligare så kan man ta pallkragar och växtväv över eller plast som funkar som en simpelt växthus.


     


    Ja, fåglar var som tokiga när fröna var satta på solrosorna, och på sommaren kunde man ta en massa snittblommor och så kom det nytt.
    Solrosor har en massa trevliga färger och former och om man går lite ifrån de gula, rödbruna, vitgula, gulröda osv...


    Jordgubbar tar man sticklingar och sätter om och max 2 år, då de tappar kraft snabbt.
    Och om man verkligen vill ha och gillar jordgubbar, så ser man till och ha en tidig sort, en mellan och en sen, så har man jordbuggar mest hela tiden på sommaren.
    Kommer så väl ihåg som liten att man hade huvudet i landet på sommaren och tuggade i sig en massa Skrattande


     


    Ja, jag får nog säga morsan kan mycket om dessa saker om odling och textilier.
    Hon är rätt bra på mat också, men mat som inte passar mig riktigt och min stil, men det är fortfarande gott även om inte jag lagar dessa.
    Och det är ett par rätter jag har tagit av henne och gjort om till mitt eget.


     


    Och rest och kollat på blommor och köpt, ja, det har varit mycket väl förekommande i ens barndom.
    Och fina minne.
    Ska snart åka ut och bygga ett växthus åt morsan, det är bara tjälen som ska gå ur och lite planerande.
    Är lite egoistisk där, då jag också vill utnyttja växthuset till lite mer exotisk odling.
    Har redan gjort 60% av arbetet och grunden, men nu är det handjaga resten och är en del fysiskt arbete kvar Flört
    Utan min hjälp hade växthuset aldrig kommit upp har jag förstått, farsan börjar bli lite skraltig.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-03-23 22:11:40 följande:

    En sak morsan gör med morötter, det är att hon gör en sådd med dill tillsammans med morötterna.
    Inte exakt i samma ränna, men precis jämte.
    Och fördelen morsan berätta med det, är att man ser vart morötterna kommer upp och jag rensa bort ogräset utan ta morötterna i rensningen.
    Och sen har du en massa god dill att frysa in, får varje år 1-3kg dill som jag hackar upp och pressar hårt och fryser in, håller ett år och smakar som ingen dill som existerar i affären.


    Vitlök är kanske inte svårt, men de har en del pillande, och med att förkultivera och skörd år efter.
    De blir väldigt goda, får såna också var år.

    Tomater och chili behöver inte växthus en normal varm sommar, men man kan hjälpa dom även utan växthus.
    Finns ett gäng varianter för detta, och de bästa är att ha dom i en södervägg mot huset, och för hjälpa ytterligare så kan man ta pallkragar och växtväv över eller plast som funkar som en simpelt växthus.


     


    Ja, fåglar var som tokiga när fröna var satta på solrosorna, och på sommaren kunde man ta en massa snittblommor och så kom det nytt.
    Solrosor har en massa trevliga färger och former och om man går lite ifrån de gula, rödbruna, vitgula, gulröda osv...


    Jordgubbar tar man sticklingar och sätter om och max 2 år, då de tappar kraft snabbt.
    Och om man verkligen vill ha och gillar jordgubbar, så ser man till och ha en tidig sort, en mellan och en sen, så har man jordbuggar mest hela tiden på sommaren.
    Kommer så väl ihåg som liten att man hade huvudet i landet på sommaren och tuggade i sig en massa Skrattande


     


    Ja, jag får nog säga morsan kan mycket om dessa saker om odling och textilier.
    Hon är rätt bra på mat också, men mat som inte passar mig riktigt och min stil, men det är fortfarande gott även om inte jag lagar dessa.
    Och det är ett par rätter jag har tagit av henne och gjort om till mitt eget.


     


    Och rest och kollat på blommor och köpt, ja, det har varit mycket väl förekommande i ens barndom.
    Och fina minne.
    Ska snart åka ut och bygga ett växthus åt morsan, det är bara tjälen som ska gå ur och lite planerande.
    Är lite egoistisk där, då jag också vill utnyttja växthuset till lite mer exotisk odling.
    Har redan gjort 60% av arbetet och grunden, men nu är det handjaga resten och är en del fysiskt arbete kvar Flört
    Utan min hjälp hade växthuset aldrig kommit upp har jag förstått, farsan börjar bli lite skraltig.


    Åh, tack så mycket för alla bra råd! :) Jag sparar så klart tråden så länge, och dessutom är det väl hög tid att börja sätta fröer osv nu. Jag har en bekant som odlar jättemånga saker åt sig och sin familj, de är med i en REKO-ring till och med, och det var nog minst ett par veckor sedan de satte igång.

    Det verkar nästan vara undantag att man ens kan laga mat idag så även om ni kanske inte har samma smak verkar du kunna svänga dig i köket ändå ;) :D

    Vad ska du odla för nåt exotiskt i växthuset då? :) Det finns ju så många härliga saker som man kan driva upp även här uppe i kallare Norden :D
  • klyban
    Mortiscia80 skrev 2021-03-24 07:02:53 följande:
    Åh, tack så mycket för alla bra råd! :) Jag sparar så klart tråden så länge, och dessutom är det väl hög tid att börja sätta fröer osv nu. Jag har en bekant som odlar jättemånga saker åt sig och sin familj, de är med i en REKO-ring till och med, och det var nog minst ett par veckor sedan de satte igång.

    Det verkar nästan vara undantag att man ens kan laga mat idag så även om ni kanske inte har samma smak verkar du kunna svänga dig i köket ändå ;) :D

    Vad ska du odla för nåt exotiskt i växthuset då? :) Det finns ju så många härliga saker som man kan driva upp även här uppe i kallare Norden :D

    Om du är ute efter chili och tomat, så är det lite bråttom nu.(Mina har varit sådda i 3 veckor nu)
    Men det finns ju billiga sticklingar av tomat att köpa snart, och lite efter så brukar nån chili finnas även som stickling att köpa.(Blomsterlandet hade jalapeño 3 för 99:- innan, men var en del år sedan jag kollade om det ens fanns hos dom.)


    Får hålla med om maten, det verkar vara en kunskapa mer och mer vill skippa.
    Och ja, jag är rätt bra i köket, nästan allt görs efter huvudet och rätt ofta för stunden och smakar av det i huvudet före.


    Men man springer ibland på en mina, som ett tag tillbaka jag gjorde en kyckling med en del nya Koreanska såser och sesam olja och stekte.(den blev besk och konstigt, inte än riktigt förstått exakt vad som gick fel där, men komemr ta mindre antal av dom, så får man se vilken det var som förstörde allt)
    Det var mot oätligt, och sånt sker då faan inte ofta, men sånt lär man sig massor av, skulle nästa påstå större delen av grunden i mitt kunnande komemr av tidigare misstag.
    Och mitt första misstag var att ta för mycket torkad rosmarin i en tomatsås när jag var 8-10, jag bet ihop och åt upp det, och sen anpassa mängden så det inte döda maten Flört


    Vilka exotiska grönsaker?
    En som jag gör är ju tomatillo, det är en välanvänd sak i Mexiko inte här, deras salsa verde är grym till en hel del där, eller som dipp till chips.
    Chilin trivs ju mycket bättre i ett växthus oftast, då somrarna är inte speciellt varma ibland.
    Annars har jag mest tittat runt, men lite okra skulle jag vill ha testat en gång och till gumbo.(Men om den kräver växthus har jag faktiskt inte tagit reda på.)


     


    Ska ta reda på detta med morötterna också, funderar efteråt om det inte var kanske i exakt samma ränna.(För om det inte var, så skulle ju det ta dubbelt så lång tid, och det låter inte rätt.)
    Ska försöka komma ihåg och fråga detta, men det sättet gör rensning av ogräset så enkelt då dillen kommer nästan innan man puttat jorden över Flört


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-03-24 12:41:57 följande:

    Om du är ute efter chili och tomat, så är det lite bråttom nu.(Mina har varit sådda i 3 veckor nu)
    Men det finns ju billiga sticklingar av tomat att köpa snart, och lite efter så brukar nån chili finnas även som stickling att köpa.(Blomsterlandet hade jalapeño 3 för 99:- innan, men var en del år sedan jag kollade om det ens fanns hos dom.)


    Får hålla med om maten, det verkar vara en kunskapa mer och mer vill skippa.
    Och ja, jag är rätt bra i köket, nästan allt görs efter huvudet och rätt ofta för stunden och smakar av det i huvudet före.


    Men man springer ibland på en mina, som ett tag tillbaka jag gjorde en kyckling med en del nya Koreanska såser och sesam olja och stekte.(den blev besk och konstigt, inte än riktigt förstått exakt vad som gick fel där, men komemr ta mindre antal av dom, så får man se vilken det var som förstörde allt)
    Det var mot oätligt, och sånt sker då faan inte ofta, men sånt lär man sig massor av, skulle nästa påstå större delen av grunden i mitt kunnande komemr av tidigare misstag.
    Och mitt första misstag var att ta för mycket torkad rosmarin i en tomatsås när jag var 8-10, jag bet ihop och åt upp det, och sen anpassa mängden så det inte döda maten Flört


    Vilka exotiska grönsaker?
    En som jag gör är ju tomatillo, det är en välanvänd sak i Mexiko inte här, deras salsa verde är grym till en hel del där, eller som dipp till chips.
    Chilin trivs ju mycket bättre i ett växthus oftast, då somrarna är inte speciellt varma ibland.
    Annars har jag mest tittat runt, men lite okra skulle jag vill ha testat en gång och till gumbo.(Men om den kräver växthus har jag faktiskt inte tagit reda på.)


     


    Ska ta reda på detta med morötterna också, funderar efteråt om det inte var kanske i exakt samma ränna.(För om det inte var, så skulle ju det ta dubbelt så lång tid, och det låter inte rätt.)
    Ska försöka komma ihåg och fråga detta, men det sättet gör rensning av ogräset så enkelt då dillen kommer nästan innan man puttat jorden över Flört


    Jag tror att jag kommer ihåg att du berättade om den där hemska maträtten som blev så fel x) Huvva!
  • klyban
    Mortiscia80 skrev 2021-03-24 20:47:40 följande:
    Jag tror att jag kommer ihåg att du berättade om den där hemska maträtten som blev så fel x) Huvva!
    Haha, den glömmer jag inte i första taget, var sjukt längesedan jag misslyckades så illa.
    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Mortiscia80 skrev 2021-03-24 07:02:53 följande:
    Åh, tack så mycket för alla bra råd! :) Jag sparar så klart tråden så länge, och dessutom är det väl hög tid att börja sätta fröer osv nu. Jag har en bekant som odlar jättemånga saker åt sig och sin familj, de är med i en REKO-ring till och med, och det var nog minst ett par veckor sedan de satte igång.

    Det verkar nästan vara undantag att man ens kan laga mat idag så även om ni kanske inte har samma smak verkar du kunna svänga dig i köket ändå ;) :D

    Vad ska du odla för nåt exotiskt i växthuset då? :) Det finns ju så många härliga saker som man kan driva upp även här uppe i kallare Norden :D

    Tagit reda på mer exakt nu, och det hon gör är att blandar både dill och morotsfröna och sår det i samma ränna.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-03-28 14:28:27 följande:

    Tagit reda på mer exakt nu, och det hon gör är att blandar både dill och morotsfröna och sår det i samma ränna.


    Ok! Ja det skulle jag inte ha gissat :D

    Jag såg också ett intressant sätt att skapa grönsaksbäddar för saker som inte växer så djupt, max 15 cm. Först lades det ner kartongpapp, sedan 15 cm planteringsjord och så sattes plantorna med jämna mellanrum. Det såg smidigt ut. Tanken med pappen var att slippa ogräs.
Svar på tråden Jävla orkide!!!!!!!!!