klyban skrev 2021-03-23 22:11:40 följande:
En sak morsan gör med morötter, det är att hon gör en sådd med dill tillsammans med morötterna.
Inte exakt i samma ränna, men precis jämte.
Och fördelen morsan berätta med det, är att man ser vart morötterna kommer upp och jag rensa bort ogräset utan ta morötterna i rensningen.
Och sen har du en massa god dill att frysa in, får varje år 1-3kg dill som jag hackar upp och pressar hårt och fryser in, håller ett år och smakar som ingen dill som existerar i affären.
Vitlök är kanske inte svårt, men de har en del pillande, och med att förkultivera och skörd år efter.
De blir väldigt goda, får såna också var år.
Tomater och chili behöver inte växthus en normal varm sommar, men man kan hjälpa dom även utan växthus.
Finns ett gäng varianter för detta, och de bästa är att ha dom i en södervägg mot huset, och för hjälpa ytterligare så kan man ta pallkragar och växtväv över eller plast som funkar som en simpelt växthus.
Ja, fåglar var som tokiga när fröna var satta på solrosorna, och på sommaren kunde man ta en massa snittblommor och så kom det nytt.
Solrosor har en massa trevliga färger och former och om man går lite ifrån de gula, rödbruna, vitgula, gulröda osv...
Jordgubbar tar man sticklingar och sätter om och max 2 år, då de tappar kraft snabbt.
Och om man verkligen vill ha och gillar jordgubbar, så ser man till och ha en tidig sort, en mellan och en sen, så har man jordbuggar mest hela tiden på sommaren.
Kommer så väl ihåg som liten att man hade huvudet i landet på sommaren och tuggade i sig en massa 
Ja, jag får nog säga morsan kan mycket om dessa saker om odling och textilier.
Hon är rätt bra på mat också, men mat som inte passar mig riktigt och min stil, men det är fortfarande gott även om inte jag lagar dessa.
Och det är ett par rätter jag har tagit av henne och gjort om till mitt eget.
Och rest och kollat på blommor och köpt, ja, det har varit mycket väl förekommande i ens barndom.
Och fina minne.
Ska snart åka ut och bygga ett växthus åt morsan, det är bara tjälen som ska gå ur och lite planerande.
Är lite egoistisk där, då jag också vill utnyttja växthuset till lite mer exotisk odling.
Har redan gjort 60% av arbetet och grunden, men nu är det handjaga resten och är en del fysiskt arbete kvar 
Utan min hjälp hade växthuset aldrig kommit upp har jag förstått, farsan börjar bli lite skraltig.
Åh, tack så mycket för alla bra råd! :) Jag sparar så klart tråden så länge, och dessutom är det väl hög tid att börja sätta fröer osv nu. Jag har en bekant som odlar jättemånga saker åt sig och sin familj, de är med i en REKO-ring till och med, och det var nog minst ett par veckor sedan de satte igång.
Det verkar nästan vara undantag att man ens kan laga mat idag så även om ni kanske inte har samma smak verkar du kunna svänga dig i köket ändå ;) :D
Vad ska du odla för nåt exotiskt i växthuset då? :) Det finns ju så många härliga saker som man kan driva upp även här uppe i kallare Norden :D