• Arentorpbebis

    Om man verkligen hatar Fisk..

    Jag gillar inte fisk sen man blev itvingad i skolan när man var mindre
    hatar fiskbullar, å makrill i tomatsås å färdiga rätter,
    Jag är ute efter ett recept som kan få fiskhatare att ändra sig!
    för jag vill verkligen få i mig fisk!

  • Svar på tråden Om man verkligen hatar Fisk..
  • SaraSara
    Neko skrev 2009-03-29 11:07:30 följande:
    Sushi? Det är ju så mycket annat som smakar så man märker ju knappt av fisken? =)
    Jag inbillar mig att rå fisk smakar mer än tillagad... att det lixom försvinner lite smak under tillagningens gång.
  • Neko
    SaraSara skrev 2009-03-29 11:39:09 följande:
    Jag inbillar mig att rå fisk smakar mer än tillagad... att det lixom försvinner lite smak under tillagningens gång.
    Jo det är nog så men i tex en sushimaki har man så mycket annat som smakar mer (smaksatt ris, sjögräs, grönsaker av olika slag, wasabi... soja) att man inte känner särskilt mycket fisksmak =) Däremot nigiri (risbollar) med fisk på är kanske inte så lyckat.
  • SaraSara
    Neko skrev 2009-03-29 11:41:58 följande:
    Jo det är nog så men i tex en sushimaki har man så mycket annat som smakar mer (smaksatt ris, sjögräs, grönsaker av olika slag, wasabi... soja) att man inte känner särskilt mycket fisksmak =) Däremot nigiri (risbollar) med fisk på är kanske inte så lyckat.
    aha, ja jag har inte sett så mycket annat än typ risbollar när det gäller sushi.. själv äter jag vegetarisk sushi.
  • AlvaLovisa

    Jag brukar lägga torskfilé i en form, vispa ihop matl.grädde, pepparrot, salt, svart-och vitpeppar och hälla över. Sen i med lite skivad lök och ev en näve frysta räkor. Klart på 15-20 min. Supergott med potatismos till

  • Krabbolina
    AlvaLovisa skrev 2009-03-29 11:47:44 följande:
    Jag brukar lägga torskfilé i en form, vispa ihop matl.grädde, pepparrot, salt, svart-och vitpeppar och hälla över. Sen i med lite skivad lök och ev en näve frysta räkor. Klart på 15-20 min. Supergott med potatismos till
    låter gott?
  • AlvaLovisa
    Krabbolina skrev 2009-03-29 13:45:06 följande:
    låter gott?
    Japp Gjorde det åt sambon en gång precis när vi börjat träffas, nu är det en stadigt återkommande rätt på middagsbordet
  • SaraSara
    AlvaLovisa skrev 2009-03-29 11:47:44 följande:
    Jag brukar lägga torskfilé i en form, vispa ihop matl.grädde, pepparrot, salt, svart-och vitpeppar och hälla över. Sen i med lite skivad lök och ev en näve frysta räkor. Klart på 15-20 min. Supergott med potatismos till
    Låter helt okej om man tar bort räkorna..
  • Majsan70
    SaraSara skrev 2009-03-28 18:29:15 följande:
    För min del är det för att vara ett gott föredöme för min dotter. Om jag låter bli att äta viss mat för att jag inte tycker om, hur kan man då motivera barnen at äta när de matvägrar och inte tycker om maten..
    Varför måste man äta all mat då?
    Jag har inte tvingat något av mina tre barn att äta nånting. Det enda jag begär är att de skall smaka. Så varför skall man ens behöva motivera? För det mesta löser sig sånt av sig självt.
  • Majsan70
    Arentorpbebis skrev 2009-03-28 20:02:10 följande:
    Jag vill att min dotter ska gilla fisk och kött och allt därimellan, Livet blir mycket roligare om man kan äta skolmaten, gå på vissa restauranger, bli hembjuden till folk mm och kunna äta å inte alltid vara den där kräsna som sitter å pillar i potatisen
    Jag är ledsen men resonemanget brister!

    Man har bara så roligt som man gör sig och inte sjutton blir det roligare bara för att man äter det o det. Själv tycker jag att det är underbart att vi i vårt land har möjligheten att vara kräsna.

    Men jag har fått svar på min fråga o det tackar jag för.
  • Trynträ

    Gillar man inte fisksmaken så tycker jag Hoki funkar bra. Det går att göra jättegoda gratänger med grädde och kaviar eller senap.

    Lax i grädde i ugnen med lök är också jättegott. Kryddat med bl.a citronpeppar.

  • Trynträ

    Vill man göra nåt snabbt så kan man köpa färdig tomatpastasås och vända i en burk tonfisk. Blir jättegott till pasta. Oliver passar bra till också.

  • iconic

    Vi brukar lägga lax i form och röra ihop cremefraiche (smaksatt creme fraiche med scharlottenlök och vitt vin) och lite grädde. Hackar lite charlottenlök och strör över fisken, saltar och pepprar och häller över cremefraciheblandningen. I ugnen 225 grader ca 30 min. Ris och grönsaker till brukar vi ha.

    Idag har vi ätit fisksoppa, det är en stark favorit här hemma.
    Rivna morötter, strimlad purjolök, fiskbuljong, lite tomatpure, en burk creme fraiche och lite timjan. Koka ihop och ha i bitar av lax, torsk och slutligen räkor precis innan servering. Till vardags görvi soppan med enbart en fisksort och inga räkor. Bröd till. Hur gott som helst och det går fort också. Hela familjen älskar båda dessa fiskrätter

  • FlikkanZombie

    Jag brukar göra en fiskgratäng som inte smakar fisk
    Du kokar torsk tillsammans med purjolök, juice från en citron och fiskbuljong. När det är färdigt så öser du ner blandningen i en ungsform o blandar i creme fraiche, dill, salt och peppar...strö över ost och in i ugnen tills osten har smällt. Till detta brukar vi äta kokt potatis

  • SaraSara
    Majsan70 skrev 2009-03-29 16:59:03 följande:
    Jag är ledsen men resonemanget brister! Man har bara så roligt som man gör sig och inte sjutton blir det roligare bara för att man äter det o det. Själv tycker jag att det är underbart att vi i vårt land har möjligheten att vara kräsna. Men jag har fått svar på min fråga o det tackar jag för.
    Majsan70 skrev 2009-03-29 16:56:48 följande:
    Varför måste man äta all mat då? Jag har inte tvingat något av mina tre barn att äta nånting. Det enda jag begär är att de skall smaka. Så varför skall man ens behöva motivera? För det mesta löser sig sånt av sig självt.
     Klart man inte måste äta all mat. Men eftersom jag själv är extremt kräsen i matväg så har jag många negativa erfarenheter av tex fina middagar man blivit bjuden på osv. Har du ingen förståelse för detta, så behöver du inte ha det heller. Men hur kul man än försöker göra sig, så är det inte roligt att inte tycka om maten. Alternativen är att vara "otrevlig" och helt enkelt strunta i att äta, och då får man även vara hungrig samt att man får nedlåtande blickar från andra. Alternativ nr två är att ändå försöka peta i sig maten trots att man får kväljningar och nästan kräks, vilket leder till panikkänslor och man vill bara gråta.

    Men detta är ju ändå OT, så vill du föra diskussionene vidare kan du ju starta en ny tråd.
  • ilja73

    Idag gjorde jag det lätt för mig. Ett paket Kelda thaisoppa, ett paket Kelda fisksoppa, en påse färdigtärnade lax- och torskbitar och lite squash, purjo och paprika. Blandade och värmde sopporna i en kastrull och hade i resten, lät det koka upp och serverade med ostmacka.
    Både gott, fisk och lättlagat

  • 1 Lola Montez

    Min varma rekomendation att i början i din invänjnings period ( eller inte bara då) använda dig av fräscha råvaror och i detta fall färsk fisk. Ja, det kostar mer en fryst, men smaken går ju inte att jämnföra. Fryst fisk kan ibland få en konstig "unken gammal fisk "doft och smak, och det tycker även jag som gillar fisk.

    Ett bra tisps till dig som är nybörjare är att lägga lite extra krut på såsen. Gör nån som du verkligen gillar.
    Min favvo genom alla tider är lax i ugn med vitvinsås eller helt enkelt skagen röra.

    Använd färsk lax filé, köp gärna en sk halv lax sida, ca 200 g/pers
    Dela upp i portions bitar, skär ett snitt i mitten ändå ner till skinnet men inte rakt igenom. Veckla sedan upp åt var si ett håll, så att det blir en lax fjäril. (Mycket snyggt, man äter ju även med ögonen)

    Salta med flingsalt (el vanlig så klart)
    ordentiligt med citronpeppar, och rikligt med citron saft. Lägg några små klickar med smör margarin och ringla olivolja över.
    In i ugnen på 225 grader i ca 13 minuter+ ytterligare 2 min med grill funktionen på ugnen.
    Servera med pressad potatis god vitvin sås och en fräsch sallad.
    MUMS, säger jag bara.

  • September2009

    Länge sedan någon tipsade, ska ändå passa att tipsa om två goda rätter som inte är så typiska "fisksmaker".
    En gratäng på fryst torskblock i ugnsform som saltas och peppras lite, sen häller man krossade tomater över (kan ev blandas först med ex chilisås el lite socker). Strö över pizzakrydda och riven ost. Servera med ris.
    En annan smarrig rätt är en gratäng som kan göras i långpanna. Skivade potatisar läggs i och lök och tonfisk strös över, även gott att strö över skivad champion. Sen sprider man över en blandning utav bearnaisesås och creme fraiche. Mäktig och kalasgott som hela familjen kommer vilja äta!

  • YOyoyoyo1232321

    Jag hatar också fisk, min arbetsplats serverar bara MSC-Markerat Sej och på grund av detta har jag utvecklat bland mycket annat Aspergers och följande; HIV, Ebola, Kolera, Alzheimers och slutligen Autismen. Assistans krävs!!!

  • klyban
    YOyoyoyo1232321 skrev 2017-09-22 08:58:12 följande:
    Jag hatar också fisk, min arbetsplats serverar bara MSC-Markerat Sej och på grund av detta har jag utvecklat bland mycket annat Aspergers och följande; HIV, Ebola, Kolera, Alzheimers och slutligen Autismen. Assistans krävs!!!
    Inget som en fiskfri diet kan hjälpa dig med.
    hur många meter var det?
Svar på tråden Om man verkligen hatar Fisk..