Snabb viktminskning
Jag måste gå ner snabbt i vikt. Ska på studentbal och måste förlora några kilo innan. Någon som har tips på snabb viktminskning?? Så fort det är över ska jag börja äta som vanligt, det är bara just nu jag måste tappa några kilo.
Jag måste gå ner snabbt i vikt. Ska på studentbal och måste förlora några kilo innan. Någon som har tips på snabb viktminskning?? Så fort det är över ska jag börja äta som vanligt, det är bara just nu jag måste tappa några kilo.
Socker och stärkelse
Stärkelse består av sockermolekyler som sitter ihop i större sjok. Stärkelse och socker hör tillsammans med kostfibrerna till "släktet" kolhydrater. När stärkelsen kommer in i kroppen spjälkas den snabbt upp till socker. Det spelar alltså ingen störreroll om du äter socker ur sockerskålen eller en fullkornsbrödskiva. Det blir socker av det. Sockret lagras för korttid som glykogen i muskler och lever. När dessa lager är fyllda lagras sockret istället som fett. Sockret kan lagras som fett tack vare att socker och stärkelse utlöser en insulinutsöndring och det är insulinet som gör att kroppen kan lagra sockret som fett. Äter du fett utlöses inget insulin och då kan du alltså inte lagra fettet du äter som kroppsfett. Alltså, du kan bli fet av stärkelse och socker men inte av fett. Enligt kostrekommendationerna ska vi äta mycket stärkelse men man har då också rekommendationen att man ska motionera för att inte bli fet. Motionen är i många fall nödvändig om man följer Livsmedelsverkets kostråd. Vid ett högt fettintag och minimalt kolhydratintag är motionen frivillig.
//Lars-Erik Litsfeldt
www.lipidus.org/node/294
teek taak skrev 2008-04-18 09:41:25 följande:
Och här är ett citat ur Dr. Annika Dahlkvists blogg
Fysiologi
Alla kolhydrater, såväl socker som stärkelse, blir i slutänden till glukos (druvsocker) när de kommer ut i kroppen. Stärkelse blir till glukos minst lika fort som socker.
Högt blodsocker orsakar ökad insulinutsöndring i bukspottkörtelns betaceller. Högt blodsocker och högt blodinsulin är de faktorer som är allra mest sammanknippade med dålig prognos för hälsan för diabetiker och personer med metabola syndromet.
Högt blodsocker och högt blodinsulin är inflammationsframkallande och orsakar inflammationshärdar i kärlväggarna, vilka blir plaque, som blir kärlförkalkningar. När de förkalkningarna blir såriga bildas blodproppar (tromboser) som ger hjärtinfarkt, stroke eller kärlstopp i benen.
blogg.passagen.se/dahlqvistannika/
Birgitta2
Vill man hjälpa andra får man hjälpa dom på rätt sätt. Visst var det bra att du skrev att man ska skippa godis, kakor och du la till en stärkelse som mjöl men det hjälper inte mkt att förespråka andra stärkelse som ger samma upphov till insulinutsöndring som mjöl.
teek taak skrev 2008-04-18 09:39:22 följande:
teek taak skrev 2008-04-18 09:53:59 följande:
Birgitta2
Ahum var det Aftonbladet du litade på och hänvisade till? Oki doki, här får du ett citat från blaskan
"Snabba kolhydrater finns bland annat i pasta, potatis, kakor och vitt bröd."
wwwc.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,70833054_852__,00.html
GI
Begreppet GI (Glykemiskt index) har fått ett uppsving de senaste åren men är egentligen inget nytt. GI visar hur snabbt kolhydrater omvandlas till blodsocker.
För att få fram vilket GI-index en produkt har mäter man hur snabbt och hur länge blodsockernivån påverkas efter att man har ätit det.
Enkelt uttryckt kan man säga att snabba kolhydrater har högt GI, långsamma kolhydrater har lågt GI.
Nackdelen med GI
Fördelen med GI är att man kan jämföra livsmedel med varandra och enkelt se vilken mat som håller blodsockret i schack.
Nackdelen är att GI inte tar hänsyn till kalorier eller näringsvärde i maten. Nutella har till exempel lägre GI än ett äpple, trots att äpplet är nyttigare.
Ett livsmedel är alltså inte garanterat ett bra val bara för att GI-värdet är lågt.
Lite förenklat kan man säga att GI är ett trendigt sätt att förklara vilka livsmedel som är bra för oss. Läkare och dietister har i alla år förespråkat att vi bör äta grovt bröd, frukt, grönsaker och pasta (lågt GI), och att vi bör minska på konsumtionen av sockerrika och raffinerade produkter som vitt bröd, sylt, sockrade flingor och godis (högt GI).
Hur mycket är lagom?
Huvuddelen av ditt energiintag, drygt 50%, bör komma från kolhydrater. Främst i form av bröd, pasta, potatis, frukt och grönsaker.
Konsumtionen av sockerrika livsmedel bör begränsas eftersom socker till skillnad från annat inte innehåller någon näring, bara energi.
Det är opålitligt att citera från en sajt och inte hänvisa var har man citerat ifrån.
"Huvuddelen av ditt energiintag, drygt 50%, bör komma från kolhydrater. Främst i form av bröd, pasta, potatis, frukt och grönsaker."
Bröd, pasta, potatis och frukt höjer insulinutsöndringen. Grönsaker innehåller inte mycket kolhydrater så de är bra.
"Konsumtionen av sockerrika livsmedel bör begränsas eftersom socker till skillnad från annat inte innehåller någon näring, bara energi."
Poängen är inte vad som är nyttig eller inte nyttig. Alla stärkelser höjer insulinet oavsett om det är en msk socker eller en skiva fullkornsskiva.
teek taak skrev 2008-04-18 10:47:37 följande:
Bantningspiller ThermaCuts - http://track.thermacuts.se/product/ThermaCuts/?uid=2484&sid=516&pid=115&bid=advandec Jag har mottagit beställningen och den kom i tid och pillerna fungerar jättebra.