• Anonym (Mat)

    Varför köper ni massor…

    av matvaror som ni egentligen hade klarat er utan eller minskat ner drastiskt på alternativt bytt till bättre alternativ? 


    Bröd behöver man tex inte vräka i sig massor om dagen. Fruktyoghurt byts till naturell och man smaksätter själv, mjölk endast i mat eller till gröt, flingor (osötad) etc. 

    Samtidigt som vissa köper allt detta som innehåller mycket socker så håller de ner på godis, chips, glass , läsk till max till helgen men resten av veckan går bra att äta och dricka massa socker. I princip så får man ju i sig en massa onödigt socker under hela veckan iallafall. Det är bara i en annan form och är betyder inte att det är nyttigare. 


     

  • Svar på tråden Varför köper ni massor…
  • cosinus

    Just nu är de enda flingorna jag äter START. 

    Om jag inte hunnit äta middag så brukar jag innan läggdags göra en tallrik med (naturell) yoghurt, 2 kiwis, vindruvor, hasselnötter och typ 1 msk start på toppen. Sjukt gott.

    Klart jag hade kunnat ha havregryn ist. Men det vill jag inte, för det är inte gott. 

    Men ett paket START räcker ju minst ett halvår, men det tänker du knappast om du ser mig handla det.

    På den tiden jag åt mycket fil och flingor åt jag havreringar. Ser ut som frollic. Osötade. Helt ok men jag är inne i en havregrynsgrötsfas nu ist om jag behöver frukost. Brukar äta det på jobbet de dagar jag tänkt springa på lunchen. Utan mjölk till oftast för att jag helt enkelt inte har tillgång till det där på ett vettigt sätt. Om det är gott? Nej, om det funkar? Ja absolut. 

    Gör det mig till en bättre människa för att jag äter gröt utan sylt. Nej lika lite som det gör mig till en dålig människa att äta lite START på kvällen.

  • Anonym (Bellis)
    cosinus skrev 2025-02-06 15:05:54 följande:

    . Brukar äta det på jobbet de dagar jag tänkt springa på lunchen. Utan mjölk till oftast för att jag helt enkelt inte har tillgång till det där på ett vettigt sätt. Om det är gott? Nej, om det funkar? Ja absolut. 

    Gör det mig till en bättre människa för att jag äter gröt utan sylt. Nej lika lite som det gör mig till en dålig människa att äta lite START på kvällen.


    Tips: sirap har väldigt lång hållbarhetstid (=kan stå länge i köket på jobbet) och kan verkligen lyfta en gröt utan tillbehör till nya höjder! :)
  • Anonym (Mat)

    Har absolut inget ätstört beteende om ni tror det. Kan absolut unna mig sötsaker även mitt i veckorna ibland. Men inte i form av frukost eller kvällsmat. Skulle jag bli sugen på bröd så blir det inte mer än antingen morgon eller kväll. 


    Grejen är den att äter mer onödigt än vad vi behöver och äter och många får nog i sig mer socker i frukosten än i fredagsmyset . Beroende på var man stoppar i sig 

  • Meddelande borttaget
  • Anonym (Mat)
    Anonym (Bellis) skrev 2025-02-06 14:57:26 följande:

    För att jag gillar det, min högt ärade fru Prussiluskan. 


    Och jag mår alldeles utmärkt. Har inte haft karies på över 30 år, har varit normalviktig hela mitt liv och har inga livsstilssjukdomar. Avföringen är också bra. Tackar som frågar! 


    Var bra! Jag har aldrig haft hål i tänderna och det beror inte på vad jag stoppat i mig. Du kan äta hur bra mat som helst och vara noga med tänderna etc men ändå ha dåliga tänder. Sen finns de de som gör precis tvärtom och ändå har bra tänder. 


     

  • Anonym (Mat)

    Sen är det väl många av er som skiter i att fler och fler barn och ungdomar blir fetare pga fel kost och minimalt med rörelse. Kanske handlar lite som föredöme för sina barn också. Klart som sagt att man ska unna sig men med måtta även under veckorna. 


    Godis och andra sötsaker går bort men ändå väljer man andra produkter som likväl är lika illa i det stora hela då de äter mer utav det.

  • Anonym (O'boy)

    Själv är man ju uppväxt på O'boy och limpamacka. Eller rostmackor med ett tjockt lager marmelad. Fil med strösocker på. Kunde utan problem dra i mig 8hg lösgodis utan att det påverkade vikten. 

    Orkar inte med dessa hysteriska människor som jagar socker och fett i allt. Socker och fett förhöjer smaken, speciellt ihop med syra.

    Jag lagar all mat till mig och barnen. Det är egna köttbullar (avskyr färdiga), grytor och soppor. Långkok att sen ha i frysen för snabbmat. Så låt mig och barnen äta lite matvaror eller snacks med socker (och fett) i utan dåligt samvete. Nej, vi är inte överviktig, någon av oss.

  • Fjäril kär
    Anonym (Mat) skrev 2025-02-06 15:39:00 följande:

    Sen är det väl många av er som skiter i att fler och fler barn och ungdomar blir fetare pga fel kost och minimalt med rörelse. Kanske handlar lite som föredöme för sina barn också. Klart som sagt att man ska unna sig men med måtta även under veckorna. 


    Godis och andra sötsaker går bort men ändå väljer man andra produkter som likväl är lika illa i det stora hela då de äter mer utav det.


    Så jag ska alltså äta havregrynsgröt för att grannens barn inte ska bli fetare? 
  • Anonym (Fia)

    Ätstört resonerande. Det innebär inte nödvändigtvis ett ätstört beteende. Men ditt resonerande är det. 


    Absolut är det inte bra att barn blir det, men att det skylla ha något att göra med det du tar upp i din TS är väldigt fel. Född i slutet på 70-talet och det som åts till frukost och mellanmål var oboy och liknande, mycket sirapslimpsmackor. Jättesockrade flingor eller sylt, i princip ingen åt naturell fil med bär, möjligen banan och smulat knäckebröd eller rakt av rejält med socker  gröt med sylt förekom ofta. Mellanmål igen sirapslimpsmackor och oftast kräm (sådan där du vispar från pulver) . Vet att på mitt dagis fick de som åt frukost bland annat också skorpor med marmelad.
    Naturligtvis drack alla barn mjölk till alla måltider. Det var alltså oerhört mycket mer av allt det du talar emot bland vad barn åt. Också mycket lingonsylt till många rätter. 

    Däremot var det oftast mer hållet på lördagsgodis istället för utspritt och inte så mycket av sådant som läsk och juice i mängd. 


    Men ja, mycket mer av allt det du undrar över. 

    Maten var dock också dyrare och tog en större andel av ett medelhushålls disponibla inkomst så det var väldigt mycket mindre vardagslyx och kanske tråkigare ofta samma mat vilket är mindre lockande att äta extra av ?för att det är gott?. 


    Anonym (Mat) skrev 2025-02-06 15:39:00 följande:

    Sen är det väl många av er som skiter i att fler och fler barn och ungdomar blir fetare pga fel kost och minimalt med rörelse. Kanske handlar lite som föredöme för sina barn också. Klart som sagt att man ska unna sig men med måtta även under veckorna. 


    Godis och andra sötsaker går bort men ändå väljer man andra produkter som likväl är lika illa i det stora hela då de äter mer utav det.



    Anonym (Mat) skrev 2025-02-06 15:17:26 följande:

    Har absolut inget ätstört beteende om ni tror det. Kan absolut unna mig sötsaker även mitt i veckorna ibland. Men inte i form av frukost eller kvällsmat. Skulle jag bli sugen på bröd så blir det inte mer än antingen morgon eller kväll. 


    Grejen är den att äter mer onödigt än vad vi behöver och äter och många får nog i sig mer socker i frukosten än i fredagsmyset . Beroende på var man stoppar i sig 


  • Aniiee
    exandthecity skrev 2025-02-06 14:51:13 följande:
    Kollade Yoggi och Bärry blåbärsyogurt. De har 7,1 resp 8,1% tillsatt socker (utöver naturligt socker i yoghurt och blåbär). Tar man enbart naturell yoghurt och blåbär så slipper man ju dessa 7-8%. 
    Sure, vill man slippa det så är det så klart helt ok för mig. Det är ju ett val man gör. Varför man ska hetsa upp sig över en tesked socker vetetusan, det är det många som har på sin naturella fil och yoghurt också, men det är som sagt upp till var och en.

    Sen kan man så klart diskutera många bäckar små osv, men ibland känner jag allt att en del behöver dra i handbromsen vad gäller matnojjor.
    Bring sunscreen, an umbrella, and winter boots
Svar på tråden Varför köper ni massor…