-
-
Kontakta polisen och anmäla honom för hemfridsbrott, det kan man göra med objudna gäster vare sig de skrivit sig där eller inte, spelar ingen roll. Fråga polisen om de kan hjälpa med avhysningen fast antagligen får du kontakta Kronofogden för det. Om han inte lämnar tillbaka nyckeln, anmäl honom för egenmäktigt förfarande också.Anonym (Mia) skrev 2025-01-16 10:31:08 följande:Har en släkting som är gift med en, han skulle rådfråga.
-
Även någon som på eget bevåg skrivit sig på en adress kan göra sig skyldig till hemfridsbrott. Om jag skriver mig hos dig, kan jag då hävda för polisen att jag har rätt att bo hos dig, och polisen hjälper mig?Anonym (Nej) skrev 2025-01-16 13:39:34 följande:Handlingskraft eller inte, lagen gäller lika för båda och ts kan fortfarande inte bara kasta ut honom från en dag till en annan. Han är skriven på adressen och då begår hon ett brott om hon byter lås (egenmäktigt förfarande), vem vet om han orkar driva det vidare eller inte, men ett snabbt samtal till polis med hänvisning till folkbokföringen visar att han har rätt att komma in där och de skulle nog ha något att säga ts om den saken. Dessutom får man inte byta lås bara hur som helst om man t ex hyr en lägenhet, kanske inte ens om man äger den.
Blivit utelåst från sambos bostad -
FelAnonym (Nej) skrev 2025-01-16 13:46:47 följande:Du säger att han är skriven på din adress. Då kan du inte bara slänga ut honom. "Sambo" eller inte så "bor" han hos dig.
-
Anonym (bo) skrev 2025-01-16 14:43:07 följande:
nej du får inte neka honom tillträde till en bostad där han är skriven, oavsett orsak och hur mycket eller lite saker han har i lägenheten.
byter du lås så kan han gå till polisen och kräva åtkomst till bostaden.
du får delge honom vräkning med uppsägningstid , vägrar han ändå flytta får du ta det till tingsrätten och få ett domslut, först därefter kan du begära handräckning hos kronofogden för avhysning!
du får hoppas på att han faktiskt inte vill bo kvar , annars blir det jobbigt för dig.
Tror du att de hundratals personer som är skrivna på samma adress har rätt till tillträde till lägenheten?
Han kan bara gå till polisen om han inte kommer åt sina ägodelar
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/det-har-ar-ett-smorgasbord-for-de-kriminella
-
Anonym (bo) skrev 2025-01-16 14:49:48 följande:du är ute och cyklar!
man kan inte göra sig skyldig till hemfridsbrott annat än om du olovligen och utan relation tränger dig in hos någon!
i detta fallet var ts väl medveten om att den frivilligt släppt in personen och gett denne nyckel, och förstått att denne fått post skickad till adressen, även om hen trott att det var tillfälligt.
då får man hävda sin sak i rätten!
så sluta sprid desinformation.Ja TS släppte in personen men nu ber hon honom lämna bostaden och han gör det inte, vilket är hemfridsbrott. Nu är han där olovligen.
Att inte lämna tillbaka nyckel är egenmäktigt förfarande.
-
Anonym (bo) skrev 2025-01-16 15:03:09 följande:okunskap är farligt!
Ja verkligen! Uttala dig inte om sådant du inte känner till!
Enligt 4 kap. 6 § brottsbalken kan den som olovligen kvarstannar där annan har sin bostad dömas för hemfridsbrott. Att man olovligen kvarstannar innebär att den som bor i lägenheten inte längre vill ha kvar gästen i bostaden men den vägrar lämna platsen
https://lawline.se/answers/kan-man-tvinga-en-inneboende-att-flytta-ut
https://www.familjensjurist.se/fraga-juristen/flytta-isar-skilja-sig--separera/ar-det-tillatet-att-kasta-ut-sambon-ur-hyreslagenheten/
-
Anonym (Nej) skrev 2025-01-17 07:05:30 följande:Man är inte inneboende om man är ett par.
Det går att sparka ut både sambos, inneboende och gäster, lättast med gäster förstås, där det inte finns sambolag eller hyreskontrakt som spelar roll.
En gäst är som en tillfällig inneboende utan kontrakt. Man kan vara ett par och övernatta en del hos partnern, utan att det räknas som sambo.
-
Gäster utan hyreskontrakt har noll besittningsrätt.Anonym (JJ) skrev 2025-01-17 11:21:39 följande:Skulle detta landa i domstol, vilket inte är troligt, skulle nog rätten anse att han har besittningsrätt. Oavsett vad du tycker.
Bäst sättet är nog att du så snabbt som möjligt byter lås och ser till att han inte kommer in. Om han sen flyttar och bor någon annan stans är ditt probelm löst. -
Anonym (Nej) skrev 2025-01-17 12:35:12 följande:Ja, så var säkert planen, men du missar verkligheten, och den är att han är folkbokförd hos dig och du har inte rätt att slänga ut honom från en dag till en annan. Du får hoppas att han håller sig borta helt enkelt. Hur du ska få tillbaka nyckeln har jag ingen aning om, annars är det ju bara för honom att traska in så fort du lämnar lägenheten.
Igen, varför gjorde du slut?Spelar ingen roll varför hon gjorde slut.
Att han folkbokfört sig där ger ingen besittningsrätt.
Vore bäst att byta lås. -
Jo man kan slänga ut någon som är gäst, spelar ingen roll om de folkbokfört sig där. Det är inte gästens bostad. Som din länk säger ska man anmäla till SKV.Anonym (Nej) skrev 2025-01-17 12:38:28 följande:Han hyr inte lägenheten så besittningsrätt är nog inte ens rätt ord i det här läget, men man kan inte slänga ut en person från deras bostad där de är folkbokförda. Först måste han dessutom ha ett annat boende, sedan kan ts kontakta SKV.
Vad kan man göra när ens ex inte byter folkbokföringsadress efter att ha flyttat? -
Hon har tillåtit att han bott där en tag, nu vill hon ha ut honom och han har ingen rätt att stanna. Att han inte har annat boende är inte hennes problemAnonym (JJ) skrev 2025-01-17 12:39:45 följande:Så här ser rätten det
Han har bott hos dig en längre tid. Du har genom ditt agerande tillåtit det
Han har inget annat boende där han bott.
Alltså, besitningsrätt. -
Visst, han kan försöka få det till domstol, men enligt lagen är det hemfridsbrott så tvivlar på att domstolsresurser skulle slösas på detta.Anonym (JJ) skrev 2025-01-17 12:48:40 följande:Det får domstolen avgöra om det går så pass långt
-
Om någon anmäler brottet. TS har inte sagt att hon ska göra det. Allmänt åtal? Tvivlar ?Anonym (JJ) skrev 2025-01-17 13:05:29 följande:Är det ett brott så måste domstolen ta upp det om det blir åtal.
Samma sak om någon tar upp det som ett civilrättsligt tvistemål, domstolen har inget val