Inlägg från: Mrs Moneybags |Visa alla inlägg
  • Mrs Moneybags

    Konflikt om idrottsaktiviteter

    Tow2Mater skrev 2025-01-09 00:06:10 följande:

    Men sporter som hockey, fotboll, basket eller vad det nu handlar om har ju säsonger. De mindre barnen spelar ju sällan året runt.
    Var glad han inte har egen häst och vill de ska rida - det kan ju påga varje dag alla årets dagar hela året runt.


    Där har du fel. Det är i princip året runt vilket gör det omöjligt att utöva flera idrotter samtidigt. Min son har nyligen fått sluta med en sport pga detta. Djurgården har nyligen infört året runt-träning inklusive alla lov för barn så små som 8 år. Det är ditåt det går. 


    Min son går på fotboll 4 dagar i veckan med krav på 80% närvaro. Det slukar enormt mycket tid och därför har vi bestämt att pappan sköter allt med idrotten och jag sköter allt med skolan. 


    Hade jag vetat hur jobbigt det skulle vara med idrott så hade jag aldrig låtit min son börja med någon krävande idrott. Det är ett helvete och en ständig källa till gräl mellan oss och har i förlängningen lett till att vi ska separera. 


    Pappan har många krav och ett idrottsintresse som går utöver det vanliga och jag längtar tills jag har sonen varannan vecka så att han åtminstone får respit från skitsnacket/indoktrineringen halva tiden.

    Säg nej TS. Särskilt som du redan nu vet att du inte kommer få någon tid med ditt barn på helgerna. Ert barn kommer ändå bara vara en bricka i ett spel för en klubb som skiter fullständigt i barn och endast är intresserad av pengar. En vacker dag dumpar de ert barn och då står ni där med en ledsen kille och tomma bankkonton. 

  • Mrs Moneybags
    Studentpappa skrev 2025-01-09 12:43:17 följande:
    Har ni väldigt långt till ishallen eller varför går det inte ha ett vanligt arbete? Jag är bara nyfiken, jag känner många som har ungar i både alpint och hockey men ändå vettiga jobb. Sen att dom måste stå i en skidbacke och huttra varje helg är inget jag avundas Cool
    Det där är nog väldigt olika i olika städer.

    Min son har t ex fotbollsträning ca 3 kommuner bort i Upplands väsby. Han kan inte ta sig dit eller hem själv. Skulle man då ha ett annat barn med andra tider skulle det bli extremt mkt skjutsande.

    Bor man i en småstad är allting förmodligen närmare till hands. 


    Anonym (Hockeymorsa) skrev 2025-01-09 12:45:24 följande:
    Det är inga som helst problem att inte vara med på exakt varje träning eller exakt varje match. De flesta i mina barns lag håller på med minst en sport till, vissa två, och ibland krockar det. Ibland är det nej pga annat. 

    Vi hade inga planer på att bli hockeyföräldrar utan anmälde barnen för att de skulle lära sig att åka skridskor. 

    Vad vill barnet i fråga? Hur gammalt är barnet? De flesta idrotter (så även hockeyn) brukar ha att man kan testa ett par gånger innan man behöver betala. I början (om barnet är litet) kostar det inte speciellt mycket heller och väldigt mycket utrustning går att hitta begagnat i bra skick. 
    Det där funkar bara när de är små. Tro mig. 

    Att hålla på med tre sporter när man är 12-13 år och uppåt ser jag som helt uteslutet, åtminstone om man är med i ett lag där de spelar i någon högre serie. Hur ska man hinna om man har fyra träningstillfällen varje vecka samt 2 matcher varje helg? Det går ju inte. I högstadiet tar skolan fart också och det är mycket plugg. När ska man hinna vara barn och bara umgås med andra barn utanför idrotten? Gå på kalas? Träffa mormor? Gå och simma med mamma? Glad 
  • Mrs Moneybags
    Anonym (Tvillingmorsan) skrev 2025-01-09 13:10:08 följande:

    Det är inte så konstigt att man vill introducera sina barn till det man själv brinner för.

    Men det kan bli väldigt fel om man beter sig som din man verkar göra. Krav och indoktrinering.

    Förstår han själv att det gör mer skada än nytta? Särskilt om det till och med leder till skilsmässa. 


    Jag tror att han tänker att han gör rätt - att han önskar att någon hade satsat lika mycket på honom när han var barn osv. 

    Det är självklart fler faktorer som spelar in i vårt skilsmässa, men jag tycker inte det är hälsosamt att träna så mycket som vår son gör och bli fixerad vid träning och kost på ett sätt som gränsar till ortorexi ibland. Det är smärtor i knäna och i höfterna, folk som är oförskämda på planen (inklusive föräldrar), tränare som försöker trycka ner barnen och särbehandlar vissa, nääää jag ser inget positivt med idrotten. Tyvärr! Jag är nog den mest negativa till det på det här forumet haha! Jag är ledsen om jag sprider dåliga vibbar, det är bara såhär jag känner. Och då är jag ändå en person som gymmar 3-4 ggr i veckan och lever hälsosamt, så kost och träning är viktigt för mig. Men inte på den nivån. Intressant nog tränar inte min man överhuvudtaget, trots att han var professionell inom sin sport när han var ung. 

    Jag vill bara att min son ska vara en fri person och leva ett helt vanligt liv.  
  • Mrs Moneybags
    Anonym (Hockeymorsa) skrev 2025-01-09 13:36:55 följande:
    Tja, mina är 11 nu och än så länge uppmuntras de att hålla på med annat. Samma sak med vännens 12-åring i samma klubb. Det är väl typ från U15/U16 som det verkligen blir allvar från klubbens sida. Redan från U13 (helplan) ligger inte alla matcher på helgen heller. 

    Men där är ju hockeyn lite annorlunda från fotbollen som gärna selekterar långt tidigare.
    Det låter ju bra att det selekteras så pass sent. Det är lite vettigare.

    Det är en sjuk hets inom fotbollen, speciellt i pojklagen. 
  • Mrs Moneybags
    Anonym (G) skrev 2025-01-10 09:18:34 följande:
    Det är exakt så föräldrar till de flesta blivande proffs i alla sporter gör. Hela familjen brinner för sport. Du behöver inte förstå, du vill ha ett annat liv för dig och dina barn.
    Det sorgliga är ju att 99% av dessa barn inte blir proffs. Ballongen spricker när de är 17-18 år och blir petade ur laget eller skadade och så vidare. 

    Förr var det barnen som var drivande när det handlade om världsstjärnor som Björn Borg, Tomas Brolin med flera. Tomas trixade med bollen efter skolan på egen hand. Björn stod och spelade tennis mot garagedörren i timmar. Ingen behövde åka någonstans och han kom från en enkel bakgrund utan stora pengar. Idag ligger årskostnaden för en tennispojke på upp till 100000 kr med många obligatoriska träningar och matcher. Ändå har vi inga tennisspelare på toppnivå. Förstår du hur det hänger ihop? 

    Segmentet av barn att välja på blir smalare och smalare (endast de som har råd och tid kan delta), föräldrarna mer hysteriska och dedikerade. Pengarna som snurrar i de stora sporterna blir allt större på ungdomsnivå. Resultatet blir sämre och sämre. Vi vinner inga medaljer längre. 

    Fråga. Mår barnen bra i allt detta? Jag tror ju inte det. 

     
Svar på tråden Konflikt om idrottsaktiviteter