Inlägg från: Anonym (TS) |Visa alla inlägg
  • Anonym (TS)

    Moraliskt fel att köpa överbliven mat som ska slängas?

    Jag undrar vad ni anser om personer som säljer saker dom ska kasta.

    Vi säger ett sjukhus, restaurang, fik eller liknande som har som arbetsuppgifter att slänga mat varenda dag. Fullt ätbar mat men som inte gått åt. 

    Det är inte tillåtet att skänka bort det till behövande eller sälja för nedsatt pris utan det ska slängas. 


    Om vissa då väljer att i det dolda köpa maten för en symbolisk summa för att bidra till klimatet är det då fel. Både av säljare och köpare?

    Skulle någon komma på detta så skulle det få sparken. Samma sak om det skulle ta med den ätbara maten hem, som enbart ska slängas. 


    Vad anser ni? 

  • Svar på tråden Moraliskt fel att köpa överbliven mat som ska slängas?
  • Anonym (TS)
    Anonym (e) skrev 2024-12-26 16:10:56 följande:

    och pengarna går till?


    Personen som ska slänga. Det kan ju inte gå någon annanstans då det inte får säljas eller ges bort. Kostnaden är för formarna som maten ligger i. 
  • Anonym (TS)
    Anonym (?) skrev 2024-12-26 16:28:51 följande:

    Hur är hygienhantering av maten?


    God, maten har inte lämnat köket så det kan vara en helt orörd paj säger vi. Som ska slängas för att köket inte kan förvara maten. 


    Jag har själv jobbat i den här typen av kök för länge sedan. Vi bär inte ut mat som inte äts, men det kan vara en hel form med pastagratäng helt orörd som jag har 5 formar som inte gått åt, det ska jag bara kasta. Och jag har gjort detta. 


    Och folk kan ju fråga säga varför vi inte kan anpassa utifrån hur mycket som går åt. Det är för att människor äter olika varje dag. Jag har barn som ibland äter var tredje dag middag. Om jag ska räkna ut i förväg hur mycket barnet ska äta och så lagar man en rimlig portion och så äter barnet ingenting, då blir det ju över. Det kan vara mat barnet gillar. Tänk då ett äldreboende eller skola. Dom har ju betydligt fler som har samma vana. Jag kan ju inte sluta servera mina barn mat ifall att dom inte skulle vilja ha mat. Skillnaden här är ju att om mina barn inte äter så ställer jag in maten i kylen?. På en skola/förskola/restaurang Så ska det kastas. Det finns inte plats och kommunen/regionen säger nej till att det ska säljas eller skänkas till behövande. 

  • Anonym (TS)
    Anonym (Ok) skrev 2024-12-26 19:05:39 följande:

    Jag tycker den sortens civil olydnad är helt ok.
    Tar den som säljer betalt skall det vara just för tex formar. Den har ju inte haft utgifter för maten.
    Tar personalen med maten hem istället för att slänga rycker jag det är ok - med reservation för att jag vet att det är ett brott (stöld) och kan leda till avsked.
    Man får själv jobba med sitt samvete och risktagande.


    Personalen tar ju nu med sig maten hem och säljer den vidare. 

    Förvaringskostnad och leverans kan ju få tillkomma också. Men det är ju lika illa enligt arbetsgivaren att sälja maten som att ta med den hem. 


    Problemet ligger ju i att man ska slänga massor av mat 

  • Anonym (TS)
    Anonym (K) skrev 2024-12-26 19:10:29 följande:

    Jag jobbar inom restaurang i usa och det är detsamma här, måste slängas. Blir någon sjuk pga maten stått för länge och getts bort, även till hemlösa, så kommer det stämmas för miljonbelopp. Typiskt usa, men så är det. 


    Precis, samma regler här så dom som köper den överblivna maten tar ju en egen risk helt enkelt 
  • Anonym (TS)
    Anonym (X) skrev 2024-12-26 19:16:07 följande:

    Varför inte ge bort den?


    Ge bort till vem? 
  • Anonym (TS)
    Anonym (Fel att sälja) skrev 2024-12-26 19:21:27 följande:
    Till samma person(er) som han/hon annars säljer maten till??
    Det tillkommer ju kostnader för dessa personer. Då ska den skänka mer än enbart maten menar du? 
  • Anonym (TS)
    Anonym (e) skrev 2024-12-26 19:23:53 följande:

    Så varför inte ansluta sig till en tjänst som för maten vidare för en summa om något blir över eller som ger till välgörenhet?


    För att dom inte får detta. Vi pratar mat på 20-40 kg i veckan på ett sjukhus eller liknande. Som ska slänga minst varje vecka.. och det får inte gå till behövande. Det får inte säljas lagligt. 
  • Anonym (TS)
    Anonym (e) skrev 2024-12-26 19:30:02 följande:
    Vad är kostnaden förutom en form som redan är förbrukad?
    Formarna är ju inte maten i från början?.sedan ska ju personen köra ut maten också. 
  • Anonym (TS)
    Anonym (e) skrev 2024-12-26 19:31:18 följande:
    Köper inte att svinnet kan bli så stort om man har en vettig plan.
    Nähä varför gör du inte det?? Om folk äter massor ena dagen men inte andra. Man kan inte börja servera mindre mat bara för det. För då riskerar det att bli för lite mat istället. vissa verksamheter har det problemet istället. Barnen får Två köttbullar var. Ungarna gråter av hunger, men svinn, det blir det ju inte.
  • Anonym (TS)
    Anonym (X) skrev 2024-12-26 19:47:22 följande:
    Vilka kostnader?
    Ja leverans och förpackningar. Sedan har ju vissa även förvaring av maten. Maten ska ju slängas varje dag. Då kan personen som säljer maten ha egen frys/kyl hemma för förvaringen av maten till kunden ska hämta upp. Ingen kommer ju varje dag och hämtar heller och detta kostar ju också. 
  • Anonym (TS)
    Anonym (e) skrev 2024-12-26 19:39:24 följande:
    För att det inte är ett fik/restaurang utan en annan typ av verksamhet=därav den inte kan vara med i appar eller skänka till välgörenhet. Då planerar man dåligt om behovet ändå kommer att vara ungefär samma och inget kan frysas.

    Men vi säger på ett sjukhus, när det serveras vi säger lasagne så blir det för lite, för att alla vill äta massor. Och så serverar man fiskgratäng, då äter folk 1/3 del av det man serverar i vanliga fall.


    Man kan försöka minska mängden, men tänk om just patienterna som är på sjukhuset nu vill ha fiskgratäng, ska man bara servera 1/3 av den maten som kan tänkas gå åt? Då blir det kritik för man har för lite mat.  

  • Anonym (TS)
    Noname00 skrev 2024-12-26 20:00:39 följande:

    Att man varken  får sälja eller skänka bort kan ju inte stämma då det finns många som bidrar till olika hjälporganisationer.


    Det kan ju handla om att kommunen säger ner, regionen säger nej. Vissa saker skapar ju olika merkostnader också. 


    Det finns exempel på förskolor tror jag det var som skulle transportera en matvagn sådär 300 meter till en annan förskola. Ingen på platsen kunde gå över med maten, så en taxi skulle hämta ut matvagnen varje dag för flera 100 tusen. Så det blir ett mer jobb helt enkelt. 

    Om vi pratar om privata restauranger/bagerier och även matbutiker så kan dom ha regler på att maten ska kastas. I andra länder har man ju även hällt i medel typ att jag skulle hälla diskmedel på all mat för att göra den oätbart ifall någon skulle rota i soporna. Man vill alltså inte av princip. 


    Det finns även en oro med hygienkrav när mat ska lämnas. Om vi säger att man skulle börja skänka maten till kyrkan så ställs andra krav. Vad händer om den stått ute 30 minuter för länge? Utöver att man varje dag ska ordna med transport till kyrkan. Det blir alltså billigare och mindre jobb att bara kasta. 

  • Anonym (TS)
    Anonym (Kim) skrev 2024-12-26 21:30:30 följande:

    Restauranger och livsmedelsaffärer m fl kan ansluta sig till t ex Karma och ToGoodToGo. Minskat svinn till bra priser. Win-win enligt mig. 


    Jo. Men det bygger ju på att ägaren vill göra detta?. 
  • Anonym (TS)
    Anonym (Ghar) skrev 2024-12-26 22:02:23 följande:

    Jag tycker det är moraliskt fel att köpa mat för att sen slänga.


    Vad har det med saken att göra? 
  • Anonym (TS)
    Anonym (e) skrev 2024-12-26 22:00:48 följande:

    Det byts situation var femte sekund här... va vad är poängen med denna knäppa tråd?

    Inget försvarar att en anställd stjäl och säljer vidare dock.


    Klimmatet och regelverket. 
Svar på tråden Moraliskt fel att köpa överbliven mat som ska slängas?