Inlägg från: Anonym (….) |Visa alla inlägg
  • Anonym (….)

    Är det verkligen så jobbigt o va lärare som alla klagar om?

    Anonym (Anna) skrev 2024-12-25 18:17:46 följande:
    Nej, såklart man inte kontaktar läraren när dom helst. Men det borde väl vara enkelt att som lärare ange till föräldrar vilken eller vilka dagar och  mellan vilka tider det är ok att ringa.  Gör man inte det kan man inte bli arg på föräldrar som ringer vid fel tid. 

    4 barn varav två passerat gymnasiet, men jag har aldrig fått någon sån information. Jag har däremot upplevt att man fått jaga och jaga med mail och telefonsamtal till expeditionen om att bli kontaktad. 
    Fast självklart kan dom bli arga om man ringer vid fel tid!
    Det är skillnad på att försöka nå läraren på sin arbetstelefon kl 16 och att googla lärarens Nummer för att ringa hem till denne kl 19 på kvällen!
    Man måste själv tänka vettigt om vad rätt och fel tid kan vara.
  • Anonym (….)
    Anonym (Anna) skrev 2024-12-25 19:08:42 följande:

    Ja, men om man jobbar 45 timmar i veckan så har man arbetstid någon dag efter kl 16, eller om man så vill snor-tidigt på morgonen. Det borde vara rätt enkelt att meddela när det är ok att kontakta läraren så att det inte uppkommer såna här situationer. 


     


    fast den tiden en lärare har utanför sitt schema är upp till läraren att förfoga över!
    Läraren behöver inte alls erbjuda telefontider efter 16 eller tidigt på morgonen om inte  läraren själv väljer att använda sin förtroende tid på det sättet!
    kom ihåg att det är förtroende tid kan varken rektor och än mindre föräldrarna har rätt att lägga sig i hur förtroende tiden ska användas! 
    Du är inte chefen över lärare och kan absolut inte bestämma vilka tider du ska ha telefontid.
    Om läraren  erbjuder telefontid mellan kl. 10 får föräldrarna anpassa sig till kl 10.

  • Anonym (….)
    Anonym (Anna) skrev 2024-12-25 19:47:02 följande:

    Ja det var ju det jag skrev. Att läraren skulle meddela när det var ok att ringa. Och såklart är det läraren som bestämmer när. 


    Problemet är nog att inga lärare erbjuder eller informerar när och hur man kan få prata med läraren.  Kan tänka att den förälder som ringer klockan 19 har försökt nå dagtid men när det inte går ringer man till slut på kvällen. Det är nog sällan för att jävlas med läraren. 19 är nog snarare av omtänksamhet för att inte störa mitt i kvällsmaten.


    Alltså återigen, finns absolut ingen ursäkt för att ringa läraren kl 19.´00 om inte läraren själv har bokat den tiden, och speciellt dom föräldrarna som får för sig att googla deras privata nummer.
    Om du inte når läraren på arbetstelefonen under dagtid, följ med ditt barn till skolan 15 minuter innan lektionen börjar, läraren kommer säkert vara där! 
    Du kan kontakta rektorn.
    Men oavsett är det respektlöst att ringa hem till någon i sin yrkesroll sent på kvällen, i vilket annat land som helst är det skamligt eftersom det visar brist på uppfostran, det är bara svenskar som anser sig ha såna rättigheter!
  • Anonym (….)
    Anonym (Anna) skrev 2024-12-25 21:12:37 följande:

    Nu har jag aldrig ringt hem till en lärare så du behöver inte rikta det till mej. Men visst finns det tillfällen där det faktiskt finns skäl att ringa läraren. 


    Om du vill ha ett exempel när det är helt ok att ringa läraren kan du få ett av mej hämtat från skoltiden. Min väninna ringde sin barns lärare en kväll.   En elev i hennes barns högstadieklass hade sagt att han skulle ta med en kniv dagen efter och använda den mot läraren.  Min väninna kunde såklart skickat ett mejl och hoppats på att läraren sett det innan hen gick till skolan. Dumt av henne att vara så respektlös. Eller?  Och jo, eleven kom med kniv. 


    Finns säkert fler tillfällen det är berättigat med ett telefonsamtal. 


    Fast dessa telefonsamtal är ju extrema undantag och  förstår inte varför dom tas upp som exempel när 99 % inte är så extrema situationer där man måste ringa läraren.
    Om det bara var under såna situationer som föräldrar ringde sena tider så hade inte lärarna klagat, men så är det inte tyvärr!
    Hotfulla situation är ett brott som en medmänniska hjälper till att avvärja eller att en elev har tagit självmord eller försvunnen är extrema undantag och inte vad vi snackar om!
    Majoriteten av föräldrarna som ringer olämpliga tider gör inte det av ovanstående anledningar för då hade inte lärarna Klagat över det!
  • Anonym (….)
    Anonym (Erfaren) skrev 2024-12-25 21:50:11 följande:

    Har arbetat som gymnasielärare i ungefär 5 år. Upplevde det som ganska enkelt och arbetsbördan var ganska lagom. Mycket handlade om att strukturera och planera. Du har ett visst antal timmar i ett ämne och mål som eleverna ska uppnå. Lägga upp en grovplanering så att alla har möjlighet att visa kunskaper i målen. Lite mer detaljplanera och det är klart. Nästa ämne. 


    Jag var alltid tidig på skolan och elever kunde komma till mitt kontor. All tid hade jag på skolan, gjorde inget hemma. 


    Sedan har det blivit förskola och nu rektor. Första gången jag upplever stress är att handskas med personal. Barn enkelt, föräldrar lite mer utmaning men sedan har vi personal. 


    Är du rektor på förskola eller skola?
    Hur jobbigt är det att hantera personalen ?

  • Anonym (….)
    Anonym (Erfaren) skrev 2024-12-25 22:38:30 följande:
    Rektor för förskola/förskolor. skulle Säga att det är den jobbigaste biten.
    Berätta mer, varför och hur ?
  • Anonym (….)
    Anonym (Anna) skrev 2024-12-25 23:10:59 följande:

    Ja du skrev ju att det var respektlöst att ringa hem till läraren kvällstid oavsett. 


    Kanske ska man istället fundera över varför föräldrar ringer hem på kvällen. Jag kan ge dej några anledningar.
    - Ingen återkoppling från läraren trots flertal mejl och samtal till expeditionen om att man vill att läraren kontaktar en.
    - Ingen information om när eller var man kan nå läraren om det är något man vill diskutera. 
    -Akuta situationer som inte kan vänta.


    Jag tror mycket av det här problemen ligger på läraren själv. Jag har själv dom fåtal gånger jag behövt prata med läraren om mitt barn fått ligga på som en igell för att få läraren att ringa upp. Som längst har det dröjt 5 veckor från det att jag först kontaktade läraren tills läraren ringde upp. 


    Ingen jag känner har vetat när eller hur man kommer i kontakt med läraren. Jag förstår om man till slut i ren frustration faktiskt ringer hem till läraren. 


    Jag tycker inte något av ovanstående exempel är anledning till att ringa läraren på sin privata tid och på kvällarna och ABSOLUT inte googla upp ett privat nummer.
    Det är inte deras fel att dom är överbelastade, men som jag sa innan är det bara att följa med till skolan  en kvart innan första lektionen börjar förmodligen är läraren där, du kan också ringa rektorn om inte läraren har ringt. 
    Frågan är har man ens lärarens privata nummer eller söker man upp det på nätet?

    Vad är akut situation för dig?
    Att läraren riskerar att bli knivhuggen eller att en elev har tagit sitt liv är extrema situationer som 99,9% inte kommer behöva ringa för, och situationer som handlar om liv och död är en helt annan sak. Men 99,9%  ringer inte hem till läraren om en situation som handlar om liv och död!

  • Anonym (….)
    Anonym (Anna) skrev 2024-12-25 23:46:46 följande:

    Som jag sagt flera gånger. Jag har aldrig ringt hem till en lärare. 


    Du har fått exempel på en akut situation. Vill du ha hundra till så kan du nog tänka ut dom själv. 


    Prata med läraren 15 min innan skolan börjar?  Kanske på landet men inte i storstäder där många skolor är låsta.  Dessutom vem tror du vill ta ledigt för att jaga en lärare gör att kanske få möjlighet att prata. 


     


    Om man följer med sitt barn till skolan ser jag inte varför man inte ska kunna komma in.
    Men den attityden föräldrarna har är stor orsak till problemet,  för dom vill själva inte fråga sin arbetsgivare om dom får börja nån halvtimme senare en morgon för att följa med till skolan för sitt eget barns skull men läraren ska absolut ställa upp med att få telefonsamtal på sin privata och obetalda tid för någon annans barn!
    Vilket skevt resonemang? 
    I slutändan varför inte bara ringa rektorn ? Om läraren är svår att nå ring rektorn så svårt kan det inte vara rektorn har i slutändan de största ansvaret!
  • Anonym (….)
    Anonym (Föräldrar) skrev 2024-12-26 17:28:02 följande:

     Något man ska tänka på är allt som ligger på en lärares bord. Föräldrar som inte kan gå tillbaka i tidigare mejl och läsa när det är skolstart eller skolavslutning.

    Har en lärare 120 elever så kan det komma fem sådana mejl, varenda kommun i landet har den här typen av information på sina hemsidor. Föräldrar kan kräva högre betyg av sina barns lärare. Det kan vara en formulering en lärare har som blir som en storm i ett vattenglas. 

    En lärare som pratar i klassrummet och säger hen eller som gör en uppgift som eleverna ska svara på och skriver hem om X problem. Typ X har fyra kronor, X handlar en korv för 2 kronor, hur mycket pengar har hen kvar? 


    Då är det ett jäkla liv om att man vill få alla barn att Bli transpersoner. Exemplet skulle även kunna leda till arga mejl från en förälder som är vegan och inte vill att vi normaliserar korv och köttätande. Den tredje skulle kunna prata om att korv är sönderprocessad mat och är skadligt för människan och att man ska äta rent kött utan tillsatser?.


    När du har detta på ditt bord, plus allt annat då är det inte så enkelt att bara fixa en tolk. Vem ska betala för tolken? Du måste få klartecken från rektorn och så svarar inte rektorn, för du ska använda en resurs som ni måste köpa. Skolor kan ju inte ha anställda tolkar. Ibland kan man använda annan personal på skolan som kan föräldrarnas modersmål, men då kan det också bli en diskussion. Om högstadiets lärare går till en fritidshemslärare som pratar arabiska och ber den om hjälp att tolka, då blir det en fråga om sekretess för att fritidshemslärarna har inget med högstadiets elever att göra men den kan både arabiska och svenska?.

    Hopppas du förstår vilken tid detta tar. Plus att man ska planera lektioner, se alla barn, fundera över hur man kan lägga upp undervisningen på ett annat sätt för att det ska funka för en elev med stora koncentrationsproblem.

    Sedan ska man sätta sig in i den senaste forskningen, ska orosanmälningar till socialtjänsten. Gå på möten hos BUP för att delta i en utredning en elev gör. 


    När ska lärarna träffa sina 120 elever? Och prata med deras 240 föräldrar?? 


    Herregud, ibland har man drömt om att bli lärare, men drömmen svalnar.
    Jag hoppas verkligen att människor på familjeliv inte är representativa i hur människor tänker och ser på  sina lärare idag.
  • Anonym (….)
    Anonym (Anna) skrev 2024-12-26 21:45:14 följande:

    Och hur tänker du att en förälder ska kunna ta tag i problemet med barnet om inte skolan kan prata med föräldern?  Varför är det inte viktigt att föräldern ska förstå den informationen? 


    Och föräldrar ansvaret då? 


    Ni beter som att ni bär det minsta ansvaret!

  • Anonym (….)
    Anonym (Freja) skrev 2024-12-26 21:05:54 följande:

    Det här är en knepig grej för mig som förälder. Mitt barn behöver anpassningar. Jag förstår så klart att det innebär extrajobb för lärarna, men mitt barn har ju faktiskt rätt till det och jag är som vilken tigermamma som helst - tänker kämpa till sista blodsdroppen för mitt barn. Detta innebär ibland att jag måste vara jobbig. Jag uttrycker också tacksamhet och vänlighet, men att skärpa tonen har jag ibland upplevt varit nödvändigt (alltså inte skälla och gapa, utan vara tydlig och bestämd). Utan anpassningar blir mitt barn en ångestfylld och underviktig hemmasittare (vi vet för vi har varit där). Anpassningarna är livsviktiga. 


    Jag vet att läraren kommer i kläm mellan det mitt barn har rätt till och de resurser som finns tillgängliga. Men jag kan ju inte som förälder svika mitt barn och inte försöka hjälpa hen på alla sätt som går. 


    Det är bra att trycka för sitt barn så länge man gör det till rätt person.
    Att trycka på läraren är det fegaste man kan göra eftersom det är person utan makt att hjälpa.
    I slutändan är det rektorn som ansvarar för att ett barn ska få anpassningar och kommunen som ger extra resurser. 
    Samtidigt är det viktigt att läraren sätter gränserna mot föräldrar som tar sig friheter mot läraren.
    Om jag hade varit lärare hade jag bara svarat " du får ta det med rektorn" " kontakta rektorn" " jag kan inte svara på det, du får prata med rektorn"
    Hade föräldrar fortsatt trycka på för saker jag inte kan påverka, hade jag krävt av rektorn att kontakta föräldern och sätta ner foten mot föräldern.
Svar på tråden Är det verkligen så jobbigt o va lärare som alla klagar om?