Inlägg från: Anonym (Aardvark) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Aardvark)

    Hur ser vi på medborgarlön?

    Jag antar att medborgarlön är ett tänkbart scenario i framtiden. Kanske i kombination med roterande jobb, någon kanske jobbar i omgångar med andra. Ai kommer ju att ta över många jobb men serviceyrken kommer kanske finnas kvar, sen behöver samhället en ekonomi där människor får möjligheten att köpa och resa.

  • Anonym (Aardvark)
    PH76 skrev 2024-11-22 13:57:24 följande:
    Då är det inte medborgarlön. Medborgarlön innebär by default att alla får preis lika mycket oavsett om man jobbar eller inte.

    Jag tror inte på det.
    Man kan ju jämföra medborgarlön som ett utjämningssystem typ barnbidrag. De som har mer pengar får därför en minskning av sin rikedom. Lite åt kommunisthållet.

    men vad ska man göra den dagen då det bara finns jobb för 20% av befolkningen pga ai? (jag drar till med något) Man behöver ju ha en ekonomi i rotation, ska man sänka arbetstiden, införa bidrag eller uppfinna jobb, uppfinna behov? Tror man behöver kunna diskutera såna scenarion.
  • Anonym (Aardvark)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-11-22 14:59:59 följande:
    Det är ju knappast aktuellt med brist på jobb de närmaste 20 åren. 
    Det finns massor av jobb som behövs göras inom vård och omsorg och barnomsorg och skola, som knappast kommer att kunna automatiseras inom en överskådlig framtid. 
    Man kan ju hoppas, men det är många yrken som försvinner, redan idag så sker leveranser med robotar och självkörande lastbilar på vägarna, säkerhetsrobotar finns på köpcentrum, grafiska designer och programmerare får sparken då deras jobb kan skötas med minimalt med personal, man kan föreställa sig musik och författare, översättare, filmskapande också. I ett senare skede så byts servicepersonal ut, tesla har börjat med autonoma robotar som kan ersätta städning, övervakning , servering, matlagning, inom vården så kan en person finnas där som personal men ta hand om hundratals genom robothjälp. En projektledare kan ta hand om hundra uppdrag via robotar osv. En lärare kanske lär mer effektivt om den i stället är en ai, barnen kan få individuella program.

    Så hur är frågan ska man hantera det? Samhället bygger på att saker är i rörelse, har man inte pengar så blir saken aldrig såld, aldrig tillverkad osv.
  • Anonym (Aardvark)

    Såg förresten något om en person som hade skrivit ett avancerat program för sin doktorsavhandling. Han frågade ai:n om den kunde replikera det, ai:n gjorde det på några sekunder.

  • Anonym (Aardvark)
    Anonym (Jenny) skrev 2024-11-22 16:39:52 följande:

    Hur tänker du dig det i praktiken?
    Ska man bara få det om man inte har någon annan inkomst?
    Ska försörjningsstöd, sjukpenning, bostadsbidrag och a-kassa försvinna?
    Ska alla som får det få lika mycket? (dvs ingen hänsyn till antal personer i hushållet, hushållets sammanlagda inkomst, bostadskostnad)
    Ungefär vilken summa tänker du dig?


    Tror det är tanken med medborgarlön, att den ska ersätta sånt, saken har ju stötta och blötts under många år som ett diskussionsunderlag, tror det härstammar från Finland. Antar att det har väckts till liv iom ai:ns ingång.
  • Anonym (Aardvark)
    Gaskarl skrev 2024-11-22 17:06:22 följande:

    Nej, ingen medborgarlön, aldrig.  Det skulle bara sänka arbetsmoralen än mer hos unga människor. Och hur skulle en slik bekostas, av oss skattebetalare.?


    Men om det bara finns jobb för 20% av befolkningen i framtiden då?
  • Anonym (Aardvark)
    Gaskarl skrev 2024-11-22 17:36:32 följande:
    A-kassa, dock frivilligt, faller under egenansvar, sällsynt idag dock.
    Soc.
    Anser du att arbetstiden ska sänkas eller arbetsuppgifterna roteras? För att fördela jobben jämnare, eller att arbeten ska hittas på för att sysselsätta människor också då? Man kan ju se tendenser till det idag.

    20% av inkomsttagare kan ju inte försörja 80% via t ex socialbidrag.

    Jag tror inte att man kan applicera standardlösningar som finns idag om det bara finns arbete för 20% av befolkningen, eller 10%, eller 5% Det här är ju en hypotetisk diskussion. 
  • Anonym (Aardvark)
    Anonym (T) skrev 2024-11-22 17:49:14 följande:
    Varför ska det alltid löna sig att arbeta?
    En gammal luthersk arbetsmoral? 

    Jag tror ju att människor behöver incitament och där är ju lönen en stor del. Nu kanske det finns andra sätt att skapa incitament till utveckling. Vad vet jag, medaljer till de som bidragit mest, hög status i samhället? Samhället kommer att se annorlunda ut i framtiden.


    Drar man paralleller till ett kommunistiskt samhälle så är ju det ingenting som fungerar då det tar bort människors autonomi och incitament.

  • Anonym (Aardvark)
    Gaskarl skrev 2024-11-22 17:43:03 följande:
    Ta bort de flesta, och gör om det som det står en bit upp. Och barnbidraget, det borde redan idag tas bort för de sammanboende föräldrar som tjänar 100 papp i månaden, då behöver man inte bidrag. Det måste bli något stopp på kravlöst utbetalningar. 
    Barnbidraget är ganska smart egentligen. För en rik familj så är det en fjuttsumma, för en fattig desto viktigare. Det betyder då att en utjämning skett, de rikare har betalat in mer till potten och får ut mindre. Dessutom så behövs ingen handläggning eller behovsprövning.

    Men jag förstår att det sticker i ögonen.
  • Anonym (Aardvark)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-11-22 18:53:26 följande:
    Det finns andra jobb, jobben kommer inte att försvinna. Det är en utopi att tro att vi Inte skulle behöva arbeta. Varifrån skulle pengarna då komma för att betala detta bidrag?

    Jag tror inte att det handlar om att inte behöva arbeta, tror det handlar om att man inte kan arbeta, jobb kommer bevisligen att försvinna. 

  • Anonym (Aardvark)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-11-22 21:20:03 följande:
    Jobb kommer att finnas, det finns ju hur mycket behov som helst. Skall AI bygga nya järnvägar, försvara landet? Poliser, brandmön, kockar, servitörer, vårdyrken, lärare ?
    Jobb har alltid försvunnit och nya har kommit istället. 
    Helt klart kommer ai att kunna ta över det och dessutom överträffa människor. Varför tror du inte det kommer att ske?

    Vilka nya jobb kommer i stället? Kanske personlig träning kommer att klassas som ett jobb i framtiden, du får betalt om du går på gymmet?

    ja, det kan bli en dystopi, därför är det viktigt att diskutera såna saker om t ex medborgarlöner, fördelar/ nackdelar när inga yrken finns kvar.
  • Anonym (Aardvark)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-11-22 22:58:49 följande:
    Innan du har AI robotar som både konstruerar och bygger nya broar och vägar och lagar mat, då har det gått så lång tid att vi inte behöver fundera på det just nu.
    Det händer snabbare än du tror, ai:n själva accelererar ai:n. Många jobb har försvunnit redan idag. När ska man börja fundera på saken då? När det bara finns jobb för 30% av befolkningen?
Svar på tråden Hur ser vi på medborgarlön?