Vad tycker ni om den psykiska ohälsan som brett ut sig hos de unga? Hur hanterar ni det hos era egna barn?
Tror att det alltid funnits men nu kan man prata om det öppet. Lite som homosexualitet - på 50-talets var ingen gay.
Tror att det alltid funnits men nu kan man prata om det öppet. Lite som homosexualitet - på 50-talets var ingen gay.
Jag gjorde inget annat än att locka ut min blyga och osäkra dotter på olika aktiviteter. Och efter några år så var min dotter självsäker och pigg på utmaningar.
Hon berättade en gång när hon och hennes vänner pratade om en tjej som mådde dåligt. De andra sade dystert typ "ja, det är inte lätt att leva". Hon visste inte vad hon skulle säga, hon tyckte att allt var bra, skolan, föräldrar, vänner, fritidsintressen.
Hon gick på förskola också och trivdes bra där. Jag såg det som enbart positivt att hon fick träffa andra barn. Men det verkar ha blivit sämre på senare år, för många barn per vuxna.
Jag tror också att mycken ohälsa beror på mobilerna. Mobbning, influensers, pedofiler m m. Ett råare klimat där barn riskerar att misshandlas och förnedras och sedan läggs det ut på nätet. Föräldrar har ingen aning om vad deras barn gör eller utsätts för på nätet.
Jag hade ingen aning om hur svårt det kan vara att vara förälder (och barn). Vete tusan om jag vågat skaffa barn då.
Och jag tror mer på den fria leken och mindre på aktiviteter. När jag växte upp på 80-, och 90-talet, hade inga lågstadiekompisar veckan fylls av aktiviteter. De flesta hade max två uppbokade eftermiddagar. Någon hade tre. Min dotters kompisar har knappt tid att leka, för de springer mellan fotbollen och dansen och handbollen och så kan de inte vara med på den roliga fredagsfritidsen, för då är det tennis. Och så minst en match varje helg. När de väl samlas för att leka, vet ingen längre hur man leker. ?Har ni ingen IPad att spela på?? är en vanlig fråga. Efter en stund kommer de igång och sen vill de aldrig sluta pyssla, leka med Barbie eller stänga den nyöppnade detektivbyrån de just öppnat.
Jag ser inget behov för gemene barn att ständigt vara uppbokad. Var finns tiden att pilla sig i naveln, vara barn och att få vila?
Jag förstår hur du tänker. Jag minns dock aldrig att jag var stressad som barn. Ändå hade jag pianolektioner, cellolektioner, orkester, konståkning flera gånger i veckan plus tävlingar.Jag hade en massa kompisar och vi lekte och umgicks massor.
Mina barn har också haft en massa aktiviteter och trivts med det. De har ändå haft fritid och tid för kompislek. Och tid för att läsa böcker . Barn har ju väldigt mycket fritid och även massor av energi.
Bara ikväll: vi hälsade på kusinerna som har en valp. Jag, frun och barnen lekte med valpen. Så roligt. Barnen hade en pipleksak som valpen drog i och så fick den vinna. Barnen berömde valpen om och om igen. Deras styrka flödar ut över den.
Sen var vi hos farmor och snackade lite och hämtade saker. Jag och sonen pratade lite om varför somliga i bibeln blir rädda när en ängel talar med dem.
Vi tittade på ducktales på disney hemma och åt popcorn och lite godis.
Sen spelade vi Blades of steel och super mario bros på NES. Sonen mötte frun för att se vem som kunde komma längst. Han vann. Jag spelade blades of steel mot honom, dottern ville också spela blades of steel, de löste det med sten sax påse. Jag ledde mot sonen i blades of steel sen tog dottern över och det blev lika ordinarie tid. Sen vann hon på straffar.
Upp för att sova, brukar berätta en godnattsaga varje dag men vi hade redan kört en saga i bilen idag innan vi körde till kusinerna. Det var sent så vi bad och sjöng Gud som haver. Dottern skulle sova i stora sängen idag (1 gång i månaden gör de det fortfarande) och jag och frun kollade lite below deck medan hon lyssnade på Mulle och somnade.
Man kan åtminstone till viss del kombinera säkerhet och att låta barnen vara självständiga och utvecklas och få högre självkänsla. Men priset för maximal säkerhet är nog för högt.
Genom att låta barnen få lagom utmaningar tex med friluftsliv och skidåkning så stärker man dem. Att uppmuntra barnen tex att åka längdskidor trots att det är kallt och jobbigt är ett exempel.
Att låta barnen leka själva på en säker lekplats är en annan, under förälders översyn. Men när jag satt och drack kaffe på en bänk och tittade på mina barns lek fanns det andra föräldrar som sprang omkring och hjälpte barnen på ett extremt sätt, så fort barnet gnydde eller ville ha hjälp var föräldern där. Jag förundrades alltid över detta.
Jag tror att överdriven hjälp till barn kan ge en känsla av inlärd hjälplöshet. De kan också få narcissistiska tendenser och förvänta sig att andra alltid finns till för att hjälpa dem. Detta kan leda till psykisk ohälsa,
Motsatsen, föräldrar som har för lite tid och engagemang är lika illa. Då känner sig barnet kanske ensamt och icke älskat och att det är fel.
Lagom är bäst!
Jag tror också att pressen att studera och lyckas är jättefarlig för de unga. Läste nu att skådespelaren för herr Svensson, i den populära serien om familjen Svensson, nu har avlidit. Han jobbade i serien som brevbärare
Vem skulle idag göra en familjeserie om en pappa som är brevbärare? Idag är status och pengar så oerhört viktigt för den stora breda massan. Barnen får höra från föräldrarna, du måste plugga, du måste bli något, det räcker inte att vara hel och ren och skötsam och försörja sig, som det gjorde förr. Nu måste man lyckas, annars är man ingen. Annars blir man fattig, om jag får knyta an till tråden om tonårsflickan som känner att familjen är fattigare än andra.
Denna press på studieresultat, på att lyckas, tror jag drabbar våra unga på ett väldigt negativt sätt, Förr var det framför allt unga från mer utsatta familjer som drabbades av psykisk ohälsa, nu drabbar det unga brett i samhället, även unga från välbeställda medelklassfamiljer drabbas av psykisk ohälsa.
Svenskar är det ensammaste folkslaget. Många kvinnor säger att jag klarar mig själv. Det gör att barn lär sig detta, Egoist. Männen klarar ensamheten sämre och många tar självmord. Det går ner i åldrarna med. Så barn upp till 26 år ålder. 3,5 personer tar självmord varje månad. Vi behöver både manligt och kvinnligt. Varför har vi blivit ensammaste folkslaget i världen? Detta skapar psykisk ohälsa. Svensken äter väldigt mycket antidepressiva medel. Och tar självmord.
En arbetstidsförkortning vore bra så vi hade mer tid att umgås och bygga relationer. Både Danmark och Norge har kortare arbetstid än vad vi har och de överlever. I Nederländerna, som är ett rikt land, där jobbar de flesta mammor deltid och många av papporna också. Vi har drivit arbetslinjen lite för långt, i delar av samhället. Samtidigt som vi har många som inte arbetar alls.
Se till att genom både morot och piska få alla i arbete. Sänk arbetstiden för dem som arbetar, så kan vi alla må bättre.