Inlägg från: Anonym (TS) |Visa alla inlägg
  • Anonym (TS)

    Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?

    Tow2Mater skrev 2024-11-13 16:19:18 följande:
    Jag tror det är ditt barn som inte vill ha gronsaker på fsk for det måste äta det jämt hemma. Därfor vill det inte ha mer än det minimala en skiva gurka och 4 majskorn på sin talltrik i fsk.
    Ursäkta? Jag har ju själv suttit med på lunchen och ser vad skålen räcker till? mina barn värderar inte grönsaker på det sättet. Det är inget tvång. Dom äter det för att jag gör det fint och smakrikt? och en gurkskiva är inte grönsaker? det går mina barn och plockar själva ur kylen och käkar på? med eller utan min tillåtelse?
  • Anonym (TS)
    Anonym (Py) skrev 2024-11-13 16:50:48 följande:
    Det är ju korrekt att en gurkskiva inte är en grönsak. Det är ju en frukt. Men också den gurkskivan räknas in i 500 g frukt och grönt per dag.
    Jo men om man ska fördela 500 g till frukost och middag bara så blir det kämpigt För dom riktigt små barnen.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Py) skrev 2024-11-13 16:51:23 följande:
    Ja, det är ju rent ansvarslöst att sitta och titta på när barnen får så lite mat, och inte öppna munnen om det!
    Dom får lite grönsaker bara 
  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-11-13 18:46:04 följande:
    Det är samma här. Rekommendationerna för barn mellan 4-10 år är det 400g som rekommenderas, men det har nog ts missat. 

    www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/frukt-gront-och-baljvaxter

    Men det är en rekommendation, inte ett måste. 

    Det finns olika rekommendationer. Finns ett nordiskt råd som rekommenderar minst 500-800 g frukt och grönt per dag. Sedan ska man inte stå och fixera sig enbart vid mängden. Att bara sitta och äta 500 g päron per dag är inte lika bra som att äta varierat mellan aubergine, grönkål, spetskål, avokado, paprika, morot, tomat, squash och mer variation. Så nej jag har inte missat. Däremot lägger man grunden för barn matvanor tidigt. Om jag bara serverar pasta och köttbullar så kommer ju grönsaker bli något konstigt. Idag har vi ätit aubergine till middag med en köttfärsröra med selleri, paprika, morot, tomat, vitlök, gullök, squash. Och till detta hade vi en grönkålssallad med frukt och blåbär. Så minst 13 frukter och grönsaker till middagen. 


    Till frukost blev det en brödskiva gjort på havregryn och minimalt med vetemjöl för att kunna jäsa brödet. Sedan rostade vi det och hade på äggröra, avokado och babyspenat och så servera vi detta till kiwi, mango, och apelsin med valnötter och vatten. 


    Mina barn får alltså i sig oavsett ålder mer än 500 g om dagen men jag får verkligen tänka till för att det ska bli varierat. För att det ska bli gott ihop. 

  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-11-13 19:43:58 följande:
    Svenska rekommendationen som också gäller i de flesta nordiska länderna är 500g frukt och grönsaker per dag. För de över tio. För de under är det rekomendera 400g. 

    Men återigen, det är en rekommendation och inget måste. 

    Varför skulle grönsaker till prata och köttbullar bli konstigt? Är väl utmärkt att ha en sallad, med gurka, tomat, paprika, vad man vill ha i en sallad till pasta och köttbullar. Ser inget konstigt med det. 
    Ja för skulle du prata med en dietist skulle dom även prata om vikten av variation. Gillar du inte själv grönsaker? Får du dina barn att äta grönsaker för det är ytterst få som faktiskt får i sig 500 gr om dagen. Och vi har inga mattvång i Sverige, man får väl mer eller mindre dricka hur mycket alkohol man också till en viss gräns kan väl tilläggas. Men sedan finns det ju även risker med sättet man väljer att leva på. Sedan är det bättre även med uppvärmda grönsaker. Vissa grönsaker behöver bli värmda för att kunna ge dom vitaminerna dom har i sig..
  • Anonym (TS)
    Anonym (Mia) skrev 2024-11-13 19:49:07 följande:
    Har du hört talas om ortorexi

    Det låter ju verkligen som att du kan servera en härlig och nyttig kost till ditt barn, och det är inget fel i det, men kanske du lägger lite väl mycket energi på att tänka på det?
    Jag älskar mat och smaker. Är utbildad kock också och älskar att prova nya smakombinationer. Men jobbar inte som kock och har inte gjort det på 18 år. Däremot gillar jag att experimentera och göra saker ordentligt när det kommer till mina barn. Ge barnen det dom behöver. Skulle inte se dietister som ätstörda heller. 
  • Anonym (TS)

    Här pratar en dietist om forskning om variationen av grönsaker. 2 av 10 följer dessa kostrekommendationer dessutom så om det inte skulle krävas en ansträngning så skulle väl betydligt fler lyckas Få i sig 500 g per dag?
    Och barn lyckas ännu sämre. Så då borde ju ändå förskolan och skolan ta sitt ansvar också. 

    https://www.tv4play.se/klipp/aec8170ae49e835100bb/video-dietistens-rad-at-25-olika-gronsaker-per-vecka

  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-11-13 20:06:39 följande:
    Självklart är det viktigt att variera både grönsker, frukt och annan mat. 

    Jag älskar grönsaker och har det till allt. Ja, mina barn får alltid äta grönsker till måltider. Både hemma och i skolan. Men jag inte så upptagen av att de måste få sig mellan 400-500g per dag (jag barn från 8 veckor till 24 år). 

    Nej, man får faktiskt dricka exakt hur mycket alkohol man vill i Sverige, finns ingen gräns. Men vad har det med kosten i skolan att göra?

    Jodå, jag har full koll på att det oftast är bättre med uppvärmda grönsaker. Jag har också koll på vad som är hälsosam mat och vad som inte är hälsosamt. Och jag serverar mina barn hälsosamt, men jag serverar också "ohälsaosam" mat ibland för sitt variera mig. 
    Men jag lägger inte energi på att ha 30 olika grönsaker per vecka eller att de absolut ska få i sig rekomenderad mängd grönsaker. 

    Jag pratar inte om detta med mina barn. Jag serverar och barnen äter. 


    Alkoholmängden kan begränsas med att man får tvångsvård för ett missbruk. Så nej, man får inte dricka hur mycket man vill. 


    Runt 1 av 10 barn över 10 år lyckas att följa kostråden om frukt och grönt per dag. Alltså 500 g per dag. Det är alltså något samhället måste arbeta med att förbättra. Detta handlar inte om något tvång nu. Handlar om att skapa god och fin mat. Och jag har inte sagt att man inte ibland kan servera falukorv eller färdiga köttbullar, men jag serverar det fortfarande med grönsaker. Kan göra broccolimos till köttbullarna och blomkålsris till stroganoffen. 

  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-11-13 20:09:09 följande:
    Äter man en till två frukter om dagen och grönsaker till varke måltid, så är det inte alls svårt att komma upp i rekommendationerna. 

    Men mat är dyrt idag, speciellt frukt. Och alla har tyvärr inte råd med så mycket mat eller 30 olika grönsaket/frukter per vecka. 
    Jag äter frukt som dekoration och inte som en källa till vitaminer. Och det finns frysta grönsaker. Och med tanke på hur få det är som faktiskt lyckas så måste det ju vara svårt  
  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-11-13 20:26:29 följande:
    Tvångsvård för missbruk? Antabus? Fun fact, man kan dricka på antabus med. Man mår skit men man kan dricka. 

    Men att severa en sallad till är konstigt? Eller sevra sallad till pasta och köttbullar? 

    LVM. Du blir inlåst om du har grova problem med alkohol. 
    Pratar inte om antabus. 


    Jag lagar köttbullar med en grönsakssås och pasta. Då är det mängder med grönsaker som inte märks. 

Svar på tråden Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?