Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?
Man ska äta minst 500 g frukt och grönt per dag. En liten andel människor i Sverige gör detta. Allt handlar dessutom om hur man lagar maten. Man kan ugnsrosta kikärtor så dom blir krispiga och servera med en dipp med mycket smak gjort på ärtor. Ärtdippen är även god att ha på ett knäckebröd.
Det handlar om att ge god och smakrik mat. Och hur lyckas man hemma få i 500 g grönsaker och frukt bara på kvällen Och morgonen? Blir ju 250 g fördelat på två tillfällen.
Dessutom uppmuntras man ju att äta betydligt mer egentligen men eftersom folk inte ens klarar 500 g så blir det svårt att uppmuntra till ännu mer.
Du tror att barn biologiskt bara gillar sån där mat eller vad är grejen? Det är inte något fel på att servera kyckling eller pasta, men det är liksom som ett tillbehör till en måltid, det ska inte vara själva måltiden. Har man massa alternativ på röror, växtbaserade såser så får man en näringsrik och smakrik tallrik.
Servera frukt när de kommer hem. Alltid ha grönsaker till alla måltider.
Vad är det för fel med att kyckling eller pasta som ett måltid? Det är normala maträtter och behovs inget tillbehör till det, förutom sallad/grönsaker.
Alla barn äter inte växtbaserade såser eller röror. Därför serverar förskolan och skolan mat som de vet de flesta barn äter och som också är någorlunda näringsrika inföll till fördelning av fett, protein och kolhydrater.