• Agda90

    Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?

    De följer livsmedelsverkets rekommendationer. Tror att det finns en del på deras hemsida som riktar sig just till barn i förskole- och skolåldern.

    Jag håller med dig om att en del av maten är skräp som serveras i skolan. 

  • Agda90
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 11:12:43 följande:

    Man ska äta minst 500 g frukt och grönt per dag. En liten andel människor i Sverige gör detta. Allt handlar dessutom om hur man lagar maten. Man kan ugnsrosta kikärtor så dom blir krispiga och servera med en dipp med mycket smak gjort på ärtor. Ärtdippen är även god att ha på ett knäckebröd. 

    Det handlar om att ge god och smakrik mat. Och hur lyckas man hemma få i 500 g grönsaker och frukt bara på kvällen Och morgonen? Blir ju 250 g fördelat på två tillfällen. 


    Dessutom uppmuntras man ju att äta betydligt mer egentligen men eftersom folk inte ens klarar 500 g så blir det svårt att uppmuntra till ännu mer. 


    Du tror att barn biologiskt bara gillar sån där mat eller vad är grejen? Det är inte något fel på att servera kyckling eller pasta, men det är liksom som ett tillbehör till en måltid, det ska inte vara själva måltiden. Har man massa alternativ på röror, växtbaserade såser så får man en näringsrik och smakrik tallrik. 


    Och där tappade du mig helt. Sorry men växtbaserade mat är långt ifrån närkningsrik så som man skulle vilja önska. Gör du allt själv så kommer du en bit på vägen men köper du det färdigt - nej, då är det totalt skräp.

    Kyckling är det inget fel på. Det är en bra protein källa. 

    Det jag menade med skräp mat är pasta, Bröd, deras veganska och vegetariska alternativ, mamma Scans köttbullar och annan mat som man bara öppnar förpackningen på och värmer.
Svar på tråden Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?