Anonym (Orolig mamma) skrev 2024-11-20 21:53:22 följande:
Undrar samma
Vi har haft problem med vår son som nu är 13 år. Sedan skolstart ca 7-8 års ålder har han vart väldigt känslostyrd, problem med impulskontroll och blir lätt arg, uttåtagerande vid minsta lilla motgång.
Det märkliga är att han endast är såhär hemma och mot oss förälldrar. I skolan funkar allt bra.
Vi har vänt oss till bup men de hänvisar bara till socialtjänsten. Känns inte helt rätt väg.
Det här låter som det som kallas maskning. Det är vanligt att barn med npf (kan säkert gälla andra också) håller ihop i skolan. De vill följa regler, vara ordentliga och som kompisarna, men för de här barnen är det så otroligt mycket jobbigare än för neurotypiska barn. De anstränger sig konstant och sen när de kommer hem till tryggheten kommer all frustration, trötthet, ledsenhet mm ut.
Att det är så vanligt med maskning är beviset för att de beteenden barn med npf har inte handlar om uppfostran. De är helt medvetna om hur man ska bete sig och de vill bete sig så, men de orkar inte dygnet runt och då blir det med de som de känner sig trygga med som det pyser ut (eller exploderar, snarare). Och en del orkar inte hålla ihop i skolan heller. Det beror ju på graden av svårigheter de har.
Skolan fattar tyvärr inte alltid vad det rör sig om och skyller på föräldrarna. Säger att eftersom problemet visar sig hemma så finns grundproblemet i hemmet. Soc har en förmåga att resonera likadant. Så läs på om npf och maskning och om det verkar stämma: börja med att prata med skolan om fenomenet. Be om att få specialpedagogen inkopplad, för de brukar vara kunniga om det här. Skolan kan då hjälpa dig att påtala för BUP att det finns misstanke om npf (om det är det ni kommer fram till).
Jag hade också kontaktat BUP igen och igen och igen för att diskutera eventuell npf-utredning. Eller en privat psykologmottagning som gör nof-utredningar. Ju tidigare ditt barn får hjälp genom tex anpassningar i skolan desto bättre. Det behövs ingen npf-diagnos för att skolan ska hjälpa. Det ska de göra oavsett.
Om det rör sig om npf kan ni också hjälpa hemma genom att tex minska mängden intryck och se till att barnet rör ordentligt på sig.