Inlägg från: Anonym (Ellen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ellen)

    Kräsen 3 åring

    Det finns en ny bok som heter npf-kokboken. Även om ditt barn inte har npf så har de många bra tankar om vad som kan få barn att ogilla eller gilla viss mat. 


    För en snabbare genomgång än att läsa boken kan du lyssna här: https://sverigesradio.se/avsnitt/darfor-ater-inte-barnen

    Om programmet: 


    Dessa barn, men också barn i allmänhet, vill ofta ha en trygg matupplevelse framför en kulinarisk, säger Sara Ask.


    Trygg mat kan vara sådant som ser ut och smakar likadant från gång till gång. Som pasta, nuggets, köttbullar och pannkakor. En banan däremot kan variera från omoget grön till gul och brun. Det blir osäkert och obehagligt. Barnet vet inte vad det har att vänta sig.


    Ihopblandad mat kan också vara en svårighet. Grytor och soppor som består av många olika bitar och konsistenser. Det blir också otryggt, mycket att ?reda ut? innan man kan börja äta. Kanske ger barnet upp redan innan maten kommit till munnen.


    Ett trick är att mixa soppan till en slät konsistens. Sen kan den som vill tillföra frön, små bitar av ost eller grönsaker efteråt. Man kan också testa ?food-chaining?, säger Sara Ask.


    ? Vad karaktäriserar den mat som ens barn gillar? Erbjud liknande saker. En chicken nugget blir kanske en fish nugget, som blir en fiskpanett som blir en torskfilé en vacker dag. Men det tar tid, säger Sara Ask.


    Hur ska man som förälder hantera problemen?


    ? Genom radikal acceptans, säger Julia Esters. Gilla läget oavsett om man gillar eller hatar det. Detta har jag att förhålla mig till. Ta ett steg tillbaka och försök sätta dig in i ditt barns perspektiv.

  • Anonym (Ellen)
    Anonym (Mamma till matkräsen tjej) skrev 2024-10-24 11:26:57 följande:
    Så glad jag blir av att läsa om din son och hans framsteg. Din beskrivning låter precis som min 11 åriga dotter, exakt lika dan med maten fast hon närmar sig tonåren. Din beskrivning som A-barn, duktig i skolan, empatisk, omtyckt, ödmjuk mm stämmer också exakt in på min dotter. Hon är också väldigt känslig för ljud och ljus. Vi har börjat inse att hon troligtvis är högkänslig, låter det som något som stämmer in på din son?

    Kan vara värt att läsa om flickor med ADD också, om ni inte redan har gjort det. Finns en del bra info på YouTube från AttentionPlay. 

Svar på tråden Kräsen 3 åring