Inlägg från: Anonym (Intekul) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Intekul)

    Får en chef göra så här?

    Någon som har koll på arbetsrätt osv? Jag hittar inget svar. 


    Min chef har bestämt utan att diskutera med mig, att jag ska byta arbetsrum på jobbet. Jag har behov av eget rum i det jobb jag utför. Jag kommer delvis att dela med en kollega som bara jobbar ibland vid behov (inte bestämda dagar). När kollegan är på plats har chefen sagt att jag kan sitta på en plats i konferensrummet.


    Chefen ska ta mitt kontor faktiskt och göra sitt till extra konferensrum istället. Får man som chef göra så här utan att diskutera det alls med den anställda? Jag fick informationen via chefens veckomail. Inte kul nyheter på en fredag innan helgen. 

  • Svar på tråden Får en chef göra så här?
  • Anonym (Intekul)

    Min väns sambo sa att man måste förhandla om byte av arbetsrum, men så kanske det inte är?

  • Anonym (Intekul)
    Anonym (jury) skrev 2024-10-18 17:51:02 följande:

    Ja, det får han väl enligt dom befogenheter han har som chef, men det ju är en solklar nedgradering och försämring av arbetsvillkoren, så han borde ha aviserat det på annat sätt än genom en veckomail. 

    Sök ett annat jobb om du kan, eftersom denna utveckling där du får dra kortaste strået antagligen kommer att fortsätta. Skulle se det som ett hint att chefen vill bli av med dig.


    Jag får tyvärr lite den känslan också. Jag har dock blivit behandlad på liknande sätt även av tidigare chefer, men dessa chefer har i alla fall meddelat byte av rum muntligt. Generellt är vår nuvarande ledning usla på kommunikation och det är vi många som tycker. De har fått en hel del kritik. Flera som vill sluta nu, som känner sig dåligt behandlade osv. Jag har väl inte den högst prioriterade rollen på arbetsplatsen, så är det för många i mitt yrke, tyvärr. Jag vill se mig om efter nytt jobb, men det är dåligt med lediga tjänster och när det kommer ut nya tjänster är de sällan på heltid. Överväger t.o.m att söka vikariat. Då är jag desperat. 
  • Anonym (Intekul)
    Anonym (Vinja) skrev 2024-10-18 17:51:48 följande:
    Nej.

    Däremot har man rätt till en ergonomisk arbetsplats. Tex om du störs av en annan person i rummet att chefen köper in skärmar att avdela rummet och tex hörlurar som stänger ute ljud.
    Men du kan aldrig kräva ett eget kontor eller att inte behöva byta kontor om behov uppstår att använda rummen på annat sätt.
    Behov har inte uppstått. Chefen har ett rum. Hon ska nu ta mitt och göra sitt till extra konferensrum. Chefen kanske ser en fördel med att ha mitt kontor (vill inte avslöja typ av arbetsplats jag jobbar på). chefen har en anledning varför hon byter. Jag misstänker att hon bara vill ha rummet bredvid sin vän.
  • Anonym (Intekul)
    SmulanFnulan skrev 2024-10-18 18:43:54 följande:

    Hahahahahahhaha, är du på riktigt? Älskade lilla snöflinga, måtte livet inte bli alltför tungt för dig. Herregud.

    Och JA, sist jag kollade så är det chefen som LEDER OCH FÖRDELAR arbetet. 


    Ursäkta? Det så trevligt med översittare utan empati. Du sitter säkert där på din trygga arbetsplats. Kan du förklara dig? Tycker du att jag överreagerar eller vad är det som är så roligt? 
  • Anonym (Intekul)
    Anonym (Intekul) skrev 2024-10-18 19:36:41 följande:
    Ursäkta? Det så trevligt med översittare utan empati. Du sitter säkert där på din trygga arbetsplats. Kan du förklara dig? Tycker du att jag överreagerar eller vad är det som är så roligt? 
    SmulanFnulan skrev 2024-10-18 18:43:54 följande:

    Hahahahahahhaha, är du på riktigt? Älskade lilla snöflinga, måtte livet inte bli alltför tungt för dig. Herregud.

    Och JA, sist jag kollade så är det chefen som LEDER OCH FÖRDELAR arbetet. 



    Jag kan förresten tala om för dig att målgruppen jag arbetar med är i behov av trygghet och att veta vart de hittar mig. Jag kan inte byta plats hur som helst och olika dagar osv. Det passar inte i den typen av jobb jag har. 
  • Anonym (Intekul)
    Anonym (JB) skrev 2024-10-18 20:18:15 följande:

    Har du några medicinska skäl till att du behöver ett eget rum?


    Nej, jag behöver eget rum
    för att utföra mina arbetsuppgifter som till största del består av enskilda samtal och andra möten. 
  • Anonym (Intekul)
    Anonym (Vinja) skrev 2024-10-18 20:23:34 följande:
    Måste du flytta på dig när den andra personen är på plats då?
    Ja det kommer jag behöva göra. då ska jag tydligen sitta i konferensrummet.
  • Anonym (Intekul)
    Anonym (My) skrev 2024-10-18 21:32:02 följande:

    Chefen får bestämma, men jag tycker att det hon har bestämt verkar lite konstigt.

    Varför ska du flytta på dig så fort kollegan är där? Kan inte hen använda konferensrummet istället?  På så vis har alla sina fasta platser.


    Kollegan är en person med mer sekretess i arbetet än mig och anses väl inte kunna flytta på sig. Kollegans yrkesroll är högre värderad tyvärr. Synd att det ska vara så, men så ser det tyvärr ut. 
  • Anonym (Intekul)
    Anonym (jury) skrev 2024-10-18 21:27:58 följande:

    Rent allmänt ser jag problematiken omkring fasta arbetsplatser, eller brist på samma, som en konsekvens av medarbetarnas utpräglade glädje över hemarbete i stor skala. Det är helt enkelt ett listigt motdrag från ledningens sida, om ni vill att vi skall vara flexibla omkring arbetstiden och var ni tillbringar den, får ni också vara flexibla omkring arbetsplatsen och låta oss bestämma att ni kanske får en plats ad-hoc i ett konferensrum om den er ledigt. Tror att många kommer att ångra sig att dom övergav den principen som tidigare gällde, en medarbetare en fast kontor plats som kanske inte alltid var som man kunde önska sig, men som i det minsta var fast.


    Och där jag jobbar kan/får vi knappt ens jobba hemifrån. 
  • Anonym (Intekul)
    sofhia skrev 2024-10-18 21:41:52 följande:

    Vad tråkigt att du inte känner dig uppskattad på jobbet. Tar du emot klienter på jobbet som har behov av att prata med dig utan att ha andra människor närvarande? 


    Ja så är det, andra ska inte vara närvarande. 
  • Anonym (Intekul)
    Anonym (Www) skrev 2024-10-19 01:22:04 följande:

    Låter som att du jobbar på en skola?


    Eftersom du gissade rätt så kan jag svara att, ja, det gör jag. 
  • Anonym (Intekul)

    Chefen vill ta mitt rum för att vara närmare eleverna. Det var så chefen skrev. Det finns inga andra lediga rum att ge mig, då får jag dela med skolsköterskan som är inne ibland. Jag får flytta på mig när denne är på plats, vilket verkar vara olika dagar då jag inte har märkt av att hon är på plats specifika dagar. Enligt chefen är hon på plats få dagar/år. 

  • Anonym (Intekul)
    Anonym (123) skrev 2024-10-19 15:25:20 följande:
    Gissar att du kanske är kurator och i så fall så instämmer jag i att det är viktigt att du har ett eget rum som eleverna vet var de är och som de när de kommer dit känner är en trygg plats och inte ett förshörsrum. 

    Problemet som jag ser det är snarare att skolsköterskan som är på plats så pass sällan ska ha ett eget rum, det är verkligen slöseri med de tillgängliga rumsresurserna. 

    Och jag skulle gissa att chefens flytt i grunden faktiskt handlar om behov av ett till konferensrum. Om det bara handlade om placering av rummet så hade ni kunnat byta rum. 

    Det är bättre att komma med lösningar än med klagomål som man vill att någon annan ska lösa.

    Här är mitt förslag som du skulle kunna lyfta till din chef: 

    * Du och chefen byter rum. 
    * Skolsköterskans rum görs om till konferensrum/skolsköterskerum. Så när skolsköterskan är på plats är det hennes rum och alla saker hon har behov av finns på plats i låsta skåp som hon kan plocka fram. Och alla dagar hon inte är på plats så är det ett konferensrum. 

    Och viktigt att grunden i dialogen inte är dina behov utan elevernas. 

    Chefens nuvarande rum är bakom låst dörr vid expeditionen. Kanske byter jag och chefen inte rum för att det inte riktigt passar i min yrkesroll att sitta bakom låst dörr? 


    Rummet som skolsköterskan använder (den här skolsköterskan kommer in ibland för att stötta vår heltids-skolsköterska) är ett långsmalt rum som inte passar som konferensrum. Det får inte plats större mötesbord tex. Jag själv jobbar halvtid på den här skolan och när jag fick mitt nuvarande rum inför det här läsåret sa man att det skulle användas som mötesrum när jag inte var där. 
    Jag håller absolut med om att det är viktigt att lyfta fram elevernas behov i dialog med chefen. 

  • Anonym (Intekul)
    Anonym (Vinja) skrev 2024-10-19 14:07:13 följande:
    På mina barns skola var skolsköterskan på plats 1 dag i veckan.

    Du kan ju be om hennes schema. Då kan du boka in möten de dagar hon inte är på plats och arbeta administrativt när hon är på plats?

    Det bästa är kanske att du inte för dialogen med chefen utan med kollegan du ska dela kontor med hur ni ska lägga upp allt på bästa sätt.

    (gissar att skolsköterskan inte är behovsanställd utan flyttar mellan skolor, så hon borde ju veta när hon är på plats på er skola).

    Den här skolsköterskan arbetar på vår skola utöver den skolsköterska vi har på heltid. Jag vet inte om hon kommer in bestämda dagar, men jag skulle kunna tänka mig att hon kommer in när det är så störst behov. Jag har ibland sett henne när jag själv har varit på skolan (jobbar själv halvtid på den här skolan). Jag har inte förstått om det är specifika dagar hon är på plats eller dyker upp då och då. Jag hade ärligt talat fram tills för ganska nyligen inte ens fattat att vi hade en till skolsköterska det här läsåret. Hade sett personen, men inte kopplat vem hon var. 

  • Anonym (Intekul)

    Nu har jag pratat med skolsköterskan. Hon på skolan 1 gång/vecka (om det inte behövs mer ofta). Hon har ingen bestämd dag. Hon skickade sin planering för resten av hösten till mig (med reservation för ändringar, som hon skrev). De dagar hon är på plats får jag flytta på mig som sagt. Vart jag ska sitta då vet jag inte. jag kommer ju inte alltid kunna använda ett konferensrum då fler behöver använda det för möten. Kommer väl sluta med att jag får sitta i personalrummet när hon är på plats. 

Svar på tråden Får en chef göra så här?