• Anonym (Flyttaren)

    Drama med svärmor

    Jag och min sambo har  har efter flera års letande köpt vårat första hus. Vi är båda runt 30. Detta tycker vi är ett stort steg. Vi ska börja flytta om ett par veckor och vi har ordnat med flyttbil och familj och vänner ställer upp som flytthjälp, även då svärmor och svärfar.

    Vi är väldigt tacksamma för all hjälp och det kommer naturligtvis bjudas på fika och mat under flyttdagen. Det enda önskemålet vi har haft är att vi får spendera första dagen själva (dagen efter flytten) med att öppna lådor, möblera och påta på i lugn och ro.

    Problemet är nu att svärmor och svärfar räknade med att sova över (har inte ens frågat oss om det är ok) första natten i huset och även spendera dagen efter med att hjälpa till att möblera och packa upp kartonger osv.

    Då fick jag säga ?stopp? och förklarade precis som vi känner, att det är något vi skulle vilja göra själva. Detta mottogs som en ren förolämpning av svärmor och lade på telefonen i örat på min sambo. Dagen efter har det eskalerat ytterligare då hon menar att dom inte känner sig välkomna och har anklagat mig för att ha dåligt inflytande på min sambo.

    Problemet jag har i allt detta är att jag upplever att våran flytt handlar om henne då hon också nu säger att hon förmodligen inte vill hjälpa till med flytten då ?allt det roliga med flytten har försvunnit?. Ja, hur tror hon att vi känner?

    Dom har sagt att dom har velat hjälpa till och nu när dom får chansen så gör dom istället en stor sak av ett önskemål från oss.

    Hur ser ni på det? Personligen tycker jag att hon har all rätt att vara missnöjd och skulle hon sitta och prata med sin man om detta hemma så är det såklart inga problem. Men vi upplever att hon känner att hon har rätt att bestämma hur vi ska göra första dagen i vårt nya boende och när hon inte får som hon vill blir det påhopp och dylikt. Till saken hör också att dagen efter flytten är den enda dagen vi har tillsammans på en vecka då jag och sambon jobbar om varandra i våra scheman.

    Tack
  • Svar på tråden Drama med svärmor
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Flyttaren) skrev 2024-10-15 17:35:19 följande:
    Dom har erbjudit sig själva att hjälpa till och skulle dom känna att det blir för mycket körning så blir det inga sura miner från oss såklart, utan full förståelse. Problemet är att dom hjälper bara till på deras villkor och respekterar inte våran önskan om att få spendera första natten och dagen själva i vårat nya boende. Tycker att det är en viss skillnad då.
    Ja, jag förstår om din svärmor känner sig ovälkommen.
    Känns ju naturligt att man får sova över om man hjälp familjemedlemmar en hel dag och det finns plats. 
  • Anonym (Spoiled brat)
    Anonym (Flyttaren) skrev 2024-10-15 14:27:40 följande:
    Det finns en poäng där. Jag skrev inte det i trådstarten. Ja, dom har ca 10 mil att åka och ett argument är att för körsträckan. Men, det är egentligen inte vårat problem. Det tar drygt en timme för dom att åka och känner dom att det är för långt så har ju vi full förståelse för det och dom är välkomna en annan dag. Dom är bara nyss 50 fyllda är vid god hälsa så det ska inte vara problem med själva körningen.
    Och där ritades hela kartan om. Hjälp ska ni ha men ett generöst bemötande tillbaks var självfallet inte aktuellt. hellre snöa in på att skapa motstånd än att se helhet i hur positiva relationer byggs. De ska vara generösa o ha råka upp på vad som helst men att du skulle vara schysst tillbaks fanns inte på kartan. Och din stackars karl ser förmodligen inte problemet med att hans föräldrar sover över en ynka natt efter att ha varit behjälpliga nej då 20 mil Tor ska de åka efter att de släpar tunga kartonger för er räkning. Hur sjukt egoistiskt är inte denna inställning. Och här är det såklart din åsikt som ska väga tyngst. Mannen får liksom bara rätta in sig i ledet. 
  • Anonym (Spoiled brat)
    Anonym (Flyttaren) skrev 2024-10-15 17:35:19 följande:
    Dom har erbjudit sig själva att hjälpa till och skulle dom känna att det blir för mycket körning så blir det inga sura miner från oss såklart, utan full förståelse. Problemet är att dom hjälper bara till på deras villkor och respekterar inte våran önskan om att få spendera första natten och dagen själva i vårat nya boende. Tycker att det är en viss skillnad då.

    De har erbjudit sig själva ? men va fan. Det är sin son de vill få vara delaktiga i och stötta och hjälpa till som vilka föräldrar som helst .. INGET konstigt med det. Du får det att låta som två främlingar erbjuder sig hjälp. vad han sonen tycker verkar helt oviktigt i sammanhanget.  


    Sluta lägg upp detta som att det är de som är konstiga . jag misstänker med din attityd att detta inte är den enda fråga där du signalerar behov av distans och ska pinka in reviret. Det  finns garanterat andra frågor också där du signalerar exkludering. tro fan hon till slut blir kränkt och ledsen.de förstår väl hur framtiden ska bli i händerna på dig med sonen tio mil bort. Nästa gång skriver du en tråd om hur jobbigt det ska bli när de kommer på besök.  ÄG ditt eget beteende och sluta projicera allt på dom. 

  • Anonym (50+)

    Uppenbarligen bor vissa här på en motorväg.

    Till min mamma är det också 10 mil men det tar 1 h 20 min att köra, längre om man fastnar bakom bondens trakttor eller några EPA. Det är bl.a. 6 mil trist riksväg med risk för viltolyckor, och usel sikt om vädret är kass.

    Jag är van att köra och även köra långt, men skulle jag först flytta lådor hela dagen så blir man tröttare än av en normal träffa-släkten-grej.
    Så jag hade nog gärna velat sova över då för att inte känna mig så trött att det blir obehagligt att köra hem.

    Fast nu är mjölken redan spilld, så att säga. TS, jag säger inte att du ska vika dig dubbel baklänges, men vore det inte bra om ni kunde reparera detta innan det blir infekterat? Om ni klarar er utan deras flytthjälp så erbjud besök helg nr 2 istället och att de då kan sova över, eftersom det tydligen är viktigt för dem, men förklara att det också är viktigt för er att få vakna själva tillsammans i det nya? 

    Det sämsta är att lämna konflikten hängande i luften.

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Line) skrev 2024-10-15 17:40:13 följande:

    Rent logiskt, har ni ens någon säng till dem eller ska de sova i en soffa där de flesta lakan, handdukar, kuddar, täcken osv är nerpackade och måste rotas fram?

    De vill sova i flyttkaos där ni knappt ens kan erbjuda en kopp kaffe pga att porslinet ska diskas innan det ställs in i skåpet osv?

    Vid flytt som tar hela dagen brukar man väl mest fixa en låda för första natten/dagen för de som ska BO, resten tar ju sin tid att ställa iordning osv. 


    Tycker de tänker knasigt, vem vill vara gäst i flyttkaos?


    När vi haft personer , släkt och vänner , som hjälpt till vid flytt, har vi alltid bjudit på rejält med pizza och öl eller läsk till alla som jobbat. Plus övernattning till dem som behövt.
    Att låta folk jobba gratis en hel dag och knappt kunnat bjuda  på en kaffe låter ofattbart ogästvänligt och snålt. 
  • Anonym (jury)
    Anonym (Flyttaren) skrev 2024-10-15 14:03:03 följande

    Då fick jag säga ?stopp? och förklarade precis som vi känner, 
    Var det du som sa stopp, mens din sambo fick lov till att framföra din förklaring omkring hur 'vi känner' i telefonen? I så fall har du nog gjort bort dig om ni inte hade clearat det mellan er innan. 

    Tycker själv att 10 mil är långt att åka, att det hör till att familj deltar in inflyttning och att det gärna får vara lite improviserat kaos den första dagen. 

    Men svärmor har ju inte gjort något för att nedtrappa konflikten. Men det blir nog du som får ta initiativ för att bryta dödläget.
  • Ikaros12

    Man blir förvånad över hur många det är som vet hur TS familj- och släktrelationer ser ut bara genom att läsa denna tråd. Du och din pojkvän ska flytta till erat drömhus och det är klart att ni ska få göra det på erat sätt. Men behandla alla med lika respekt och det ni kan lära er i den här tråden är att det är viktigt att kommunicera. Det låter som att de här situationerna kan vara lika laddat som arv. Hoppas att flytten blir bra och ta hand om varandra. 

  • Anonym (Mia)

    Det låter som du tagit diskussionen med din svärmor, har din sambo pratat med sin mamma och förklarat hur ni känner?
    Om han förklarar era tankar kanske hon förstår, nu hade dom förväntat sig något och fick veta att det inte gällde och det är kanske just kommunikationen som blev
    fel i erat samtal.
    Låt din sambo prata med sin mamma i ett lugnt samtal så kanske förståelsen blir
    bättre åt båda håll. 
    Kanske du och svärmor både reagerade på ett sätt som den andre tog på fel sätt
    när ni pratade.

  • EpicF
    Anonym (Flyttaren) skrev 2024-10-15 17:35:19 följande:
    Dom har erbjudit sig själva att hjälpa till och skulle dom känna att det blir för mycket körning så blir det inga sura miner från oss såklart, utan full förståelse. Problemet är att dom hjälper bara till på deras villkor och respekterar inte våran önskan om att få spendera första natten och dagen själva i vårat nya boende. Tycker att det är en viss skillnad då.
    Då får ni tacka nej till att få hjälp då. 
  • Anonym (Flyttaren)

    Tack för allas svar och tankar. Vi alla tycker lite olika, vilket är såklart ok. Jag har lite svårt med tanken att just vårat önskemål om att få spendera första dagen själva, varken accepteras eller respekteras utan man gör det till något mycket större än vad det hade behövt bli. Att hennes åsikt väger tyngre även när det är vi som ska bo där.

Svar på tråden Drama med svärmor