Vad gör de vid en socutredning?
Vad brukar de göra under en utredning? (Orosanmälan gjordes av en ganska speciell person, en granne, som har hittat på saker om oss och barnen.) Gör de alltid hembesök? (Handläggaren påstod att de bara gör det om de typ fruktar för barnens säkerhet, men när jag googlar verkar de ju i stort sett alltid göra hembesök). Läser de alltid ens journaler och har man isf rätt att säga nej (har sökt för hemorrojder och för depression tidigare och inget av det vill man att de grottar ner sig i..)
Brukar de prata med ens vänner, med föräldrar till barnens vänner, med lärare, släkt, arbetskamrater? Vilka brukar de dra in i smeten så att säga? Det känns ju sisådärkul att halva bekantskapskretsen får veta att man utreds av Soc även om det är på falska grunder av någon som börjar bli dement och nog skulle behöva hemtjänst eller jag vet inte vad...jag tror hen har blivit paranoid på något sätt.
Så tacksam om någon vill berätta hur sådant här brukar gå till! Önskar verkligen att det bara blir det här mötet och att de ringer ett samtal till skolan bara och sen inget mer.
Nej, de pratar inte med grannar, vänner, arbetskamrater, skola etc.
Om de pratar med skolan/förskola så är det för att skola/förskola också har anmält eller att det är fara för barnets liv och barnet då har omhändertagits. Då får skolan besked om det.
Och nej, de gör inte hembesök om det inte är fara för barnets liv.
Ibland så startas inte en utredning alls efter att man har pratat med föräldrarna. Men allt beror på vad som står i anmälan och vad föräldrarna säger.
Misstänker soc att det ligger sanning i anmälan så startas en uutredning. Men då innehålle oftast anmälan specifika situationer/tillfällen som är sanna, men kanske har missförståts av den som anmäler.