• Anonym (Toker)

    Vad gör de vid en socutredning?

    *ler* Soc ringde så sent som i Fredags. Ny anmälan. Skojade och sa att det var dags att lägga in deras nummer som en kontakt i telefonen. Humor saknar de också, men jag tror att hon log lite. För hon var rätt snäll.

    Den här gången var det kvinnojouren som anmält mig. Lång omfattande anmälan verkade det som. Säkert det samlade skvallret bland manshatande kvinnor i staden, inklusive deras teorier om vad det är för fel på mig. Soc-tanten sa lite svävande att det antagligen var bäst om jag läste anmälan själv. Men att det i sak inte var så mycket nytt som de inte redan visste om. Hon skulle skicka över den tillsammans med avskrivningsbeslutet. Men "inga fler anmälningar" förmanade hon. Lätt för henne att säga.

    Har blivit utredd tidigare. Suttit förhör, barnförhör, och hembesök osv. Till saken hör att ungarna är trygga och har det bra. Jättebra skolresultat och många kompisar.

    Acceptera och respektera soc-tanterna, de gör bara sitt jobb. Var lugn och saklig i vad saken gäller. Inte brusa upp, eller börja anklaga dem för att bedriva häxjakt osv. Var öppen för att ta emot hjälp. Typ något sådant så går det säkert bra.

  • Anonym (Toker)
    Anonym (Integritetskränkning) skrev 2024-10-15 13:15:31 följande:
    Ja, bra tips. Går givetvis in med den inställningen, för det är ju faktiskt inte deras fel att jag behöver gå dit utan grannens, eller det bristande skyddsnätet kring en gammal människa som inte mår bra.

    Jag hoppas att det är en vänlig socsekreterare som låter oss ge vår sida av saken och är villig att lyssna, för de har ju mycket makt om de får för sig någonting och spelpjäserna är det dyrbaraste vi har. Det är skitotäckt. Allt detta för en sinnessjuk (?) persons vanföreställningars skull. Ska själv ringa kommunen och be dem göra hembesök till grannen och se om hen inte skulle behöva bo på äldreboende eller åtminstone få hemtjänst, det lär ju vara en misär där inne...

    Skönt att du ändå kan ta drevet du utsätts för med sådant lugn. Det är inte alltid lätt att vara man heller alltså. Känns ju närmast som förtal det du råkar ut för. Och konstigt att handläggaren sa till dig "Inga fler anmälningar nu" typ som om det var du som gjorde dem själv...
    Ja, säg att hon är gammal och gaggig. Nu lägger inte soc så jävla mycket tid på de där utredningarna. De kollar sådant som är enkelt att kolla. Hennes ålder är enkel att kolla. Så håll er till enkelt kontrollerbar fakta.

    Sen kollar soc om ni är hela, rena och någorlunda nyktra. Att ungarna inte sitter och skakar i ett hörn. Ungefär så. Det enda som har betydelse ur deras horisont är hur ungarna mår. Verkar de må bra och vara trygga, inge våld eller missbruk som barnen sett.

    Då spelar resten ingen roll. Ur socialtjänstens perspektiv. Det är en polisiär angelägenhet i så fall.

    Haha, ja soc-tanten var mest förundrad över hur jag lyckats reta upp dem så. Hon lät mer nyfiken än upprörd faktiskt.
  • Anonym (Toker)
    Anonym skrev 2024-10-16 07:48:31 följande:
    Fullt så enkelt är det inte.

    Att vara äldre innebär inte per automatik att man är "gaggig".
    Min kära mor blev en bra bit över 90 och hade en väldigt skarp hjärna, och var mycket tolerant hela sitt liv och ända in i slutet.

    Det är ren ålderism du pysslar med. Hoppas att du själv slipper utsättas för det om du får turen att bli gammal.

    "Sen kollar soc"... just det ja, de frågar och man svarar. Utan lögndetektor naturligtvis.

    Behövs inte mer va?
    Bla bla bla... Vad är det för jävla fokusförskjutning? Skiter väl i om tanten är kry i bollen, eller står och pratar väder med hatthyllan?

    Poängen är att hon är gammal. Det är allt TS behöver säga till soc. Samt att TS tror att hon börjar bli dement. Det första är ett kontrollerbart påstående. Det sista är ju en spekulation. Som jag inte tror att soc bryr sig om att undersöka.

    Så länge som det inte är något allvarligt oroande med ungarna som soc upptäcker. För då spelar resten ingen roll.
  • Anonym (Toker)
    Anonym skrev 2024-10-16 09:03:29 följande:
    Wow alltså!
    Är du lika "trevlig" irl så förstår jag att det har anmälts oro.

    För övrigt är allt jag skrev riktigt och din mumbojumbo en massa dravel.

    Ps, ditt nick är passande. Behåll det. Eller lägg gärna till det som ett extra namn. om du har råd vill säga. Det krävs ju både nytt körkort och pass och det är ju inte gratis.

    Här avslutar jag vår lila konversation, du har inte kapacitet att fortsätta den helt enkelt. Det är jag den första att beklaga.
    Jag framstår som väldigt trevlig och övertygande i ett möte.

    Du snackar om din morsa. Jag ger praktiska råd inför en soc-utredning.
  • Anonym (Toker)
    Anonym (d) skrev 2024-10-16 09:32:23 följande:
    Ja, visst är det konstigt att vissa tror att äldre är lika med förvirrad eller dement. 
    Eller att fantisera ihop att ett samtal till kommunen per automatik ställer en människa i kö till ett äldreboende?

    Kraven för att ens beviljas äldreboende är så pass stora att tokern inte kan ha minsta hum om hur sånt fungerar. Eller hur man beviljas hemtjänst.

    Hans okunskap är, om det inte vore så tragiskt, nästan skrattretande.
    Hur tänker du nu? Om kraven på att beviljas plats på ett äldreboende är så stora som du säger så är ju chansen att TS tant är virrig och inte inlåst större...

    Ni tar en jävla bisats, trollar om det till en fråga huruvida gamla tanter i allmänhet är virriga vilket är helt irrelevant i sammanhanget. Antar att ni är virriga gamla tanter själva, därför det blev så viktigt.

    Däremot håller jag med om att soc långt ifrån alltid startar utredning. Det verkar krävas en del.
Svar på tråden Vad gör de vid en socutredning?