Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Samhällets förakt mot lågutbildade

     Det är klart att det förekommer individer som ser ned på andra, av vilken orsak det vara månde, men jag har inte uppfattad att högutbildade generellt ser ned på lågutbildade. Men det är kanske lätt för mig att säga, jag har kanske inte uppfattat detta eftersom jag inte är i den mottagande änden av ett sådant förakt?

    Det enda jag kommer på på rak arm som jag har uppfattat, är i politiska sammanhang där vissa gärna påpekar att ett parti eller annat har många lågutbildade väljare, som någon typ av argument mot det partiet eller som ett nedlåtande avfärdande av de väljarna.

  • Embla twopointoh
    Anonym (4) skrev 2024-10-03 20:02:52 följande:

    Varför skulle autism göra eftergymnasiala studier svårare? 
    Jag har autism och har pluggat på uni utan problem. 


    Det undrar jag också. Min personliga upplevelse är att i alla fall inom mitt område, naturvetenskap, så är det relativt hög andel av de som är utbildade inom det som har autistiska drag eller autism. Och att plugga naturvetenskap på högskolenivå är ingen picknick.
  • Embla twopointoh
    Anonym (tulpan) skrev 2024-10-03 23:12:28 följande:
    Fast det är det ju fortfarande, för vissa av oss.

    Jag hade inga problem att plugga 150%, eller köra heltidsarbete och plugga 75-125% för det var kul. Min son kör samma stuk, han läser 150% genomgående med civ ing som basutbildning.

    Han kan göra det för att han gör en programmeringsuppgift på fyra timmar som de har två veckor på sig att göra, t.ex. 

    Men det är sådant man föds med, inte något de flesta kan lära sig.
    Och fortfarande kan en mindre begåvad person som får en bra affärsidé eller är vass som säljare givetvis tjäna mer än en som är briljant på logik.
    Visst finns det undantag. Men normalfördelningen är tydlig, du och din son tillhör förmodligen de 2% av befolkningen som skulle kvalificera för Mensa-medlemsskap. Det är en rätt liten minoritet, eller hur? Och jag känner många som kvalificerar in där, som fortfarande måste anstränga sig för att plugga. Det har kanske mer med saker som studieteknik och självdisciplin att göra, än med IQ, men oavsett så upplevde de studierna som utmanande, trots sin intelligens.
Svar på tråden Samhällets förakt mot lågutbildade