Xenia skrev 2024-10-03 00:13:56 följande:
Förlossningen? Det var ju inte något problem för dem eftersom just hans fru hade en bra försäkring via sin arbetsgivare. Men det löste ju inte det problemet för de som inte hade en sådan försäkring.
Dessutom var det inte bara det som han hakade upp sig påHD som upphävde New Yorks vapenrestriktioner. Ja, jag brukar säga att amerikanerna älskar vapen mer än barn.
"Under de drygt två decennier då jag bott i USA har nästan en miljon amerikaner dött av skjutvapen, lika många i bilolyckor. En halv miljon har dött av drogöverdoser, oftast relaterat till opioidmissbruk. Det finns inga andra rika demokratier med liknande siffror. Trots att USA är mycket rikare än Europa är medellivslängden för amerikaner omkring åtta år kortare än för sydeuropéer.
Även här i det förhållandevis trygga New York får elever på grundskolorna nu genomföra ?active shooter drills?, det vill säga kura ihop sig under skolbänkarna och lära sig olika knep för att undvika att bli dödade av en potentiell skolskjutare. Det speglar ett system där åtgärderna mot de värsta samhällsproblemen individualiserats till en så extrem grad att skolorna får lära tioåringar tekniker från krigens slagfält i stället för att regeringen genomför uppenbara regleringar av grova vapen.
---
I en studie av 22 rika länder, genomförd av amerikanska National Institute of Health, har USA störst ?happiness gap?, klyftan i upplevd lycka före och efter föräldraskapet. I de flesta länder blir föräldrar lyckligare när de får barn, men i USA blir de olyckligare. "
www.dn.se/kultur/martin-gelin-jag-alskar-new-york-men-det-gar-inte-att-leva-i-usa/
Ja, vet ju alla att föräldrar i USA förväntas börja spara till barnens college så snart de fötts. Det räcker inte heller med vilket college som helst för medelklassföräldrar, det ska var något av de berömda privata. Vilket förstås betyder en massa stress.
"Redan när barnen är två, tre år gamla tävlas det om att komma in på rätt Montessoriskola eller ett lagom prestigefyllt dagis, sedan gärna någon av de svindyra privatskolorna"
Författaren Zadie Smith återvände till England efter tio år i USA och Martin Gelin intervjuade henne.
"Vännerna i Kilburn varnade henne för att Europa håller på att kollapsa, att främlingsfientliga krafter tar över, att välfärden urholkas. Smith var så förberedd på det där att hon i stället blev chockad av hur mycket av det offentliga som återstod. ?Efter tio år i USA framstår även spillrorna av den europeiska välfärdsmodellen som ett mirakel? sade hon."
Martin Gelins bok ska jag läsa:
?I morgon är jag långt härifrån. Ett avskedsbrev till USA?
Skrivet av en överklassnobb om andra överklassnobbar. Men kanske det funkar så på manhattan i NY, där inte vanligt folk har råd att bo. Dessa skriverier handlar antingen om världsfrånvända rika snobbar eller fattigt trailer trash som lever på meth. 95% av befolkningen känner inte alls igen sig i dravlet som sprids i dessa texter.