Aniiee skrev 2024-09-26 14:13:53 följande:
Uppenbarligen lite trixigt det där med att räkna fattigdom. Den siffran var "andel under fattigdomsgränsen", dvs som tjänar mindre än Povert Income Guidelines. Hur mycket det är varierar mellan stater (lower 48, Alaska, och Hawaii), och antal familjemedlemmar. Det är inte så enkelt att säga "per person", då det i lower 48 handlar om ca $14500 för en ensamstående, och strax under $20000 för två. Så det är inte så att två personer som tillsammans har $29000 anses fattiga.
Den Svenska fattigdomsgränsen är satt som "mindre än 50% av medianinkomsten", vilket, enligt mig, känns högt, men vi har ju också höga levnadskostander så.... idk. Japan har ingen officiell gräns för vad fattigdom är, så det enda vi kan gå på där är väl OECDs definition.
Sen har vi också exempelvis definitionen från OECD, där definitionen är "under 50% av landets medianinkomst", och enligt den föll 17,8% av USAs befolkning under fattigdomsgränsen mot Sveriges 9,3%, (och Islands 5,4%, som har lägst andel fattigdom enligt den undersökningen, medan Japan ligger på 15,7%), men de siffrorna är 5 år gamla så de har säkert förändrats.
Jag har även sett en färsk siffra från Macro Trends som uppger att 0% av Sveriges befolkning lever under den absoluta fattigdomsgränsen om $5.50 om dagen år 2022, vilket faktiskt är en nedgång från 1,4% året innan.
Det är sant att fattigdomsgränsen varierar beroende på stat, hushåll och person. Dock är det viktigt att konstatera att fattigdomsgränsen just är relativ och att USA inte har en iögonfallande hög fattigdom i förhållande till andra stater.
Det går dock att kolla på annan statistik om hur USA förändrats genom att vända sig uppåt och titta på medelinkomsttagare. I USA har andelen hushåll som lever inom ramen för medelinkomst minskat sedan början av 2000-talet, och det är alarmerande eftersom medelinkomsttagare fortfarande utgör den viktigaste konsumentgruppen. Här kan dyra hushållskostnader förklara detta problem, men den frågan är dock aktuell i hela världen (även Kina har enorma problem med bostadsmarknaden).
Men summa summarum är USA inte iögonfallande dåligt land att bo i. I grunden får man också se huruvida landet är attraktivt att flytta till. Där kan man exempelvis ta Indier som en grupp och jämföra. Proportioneligt bor det 0,004? Indier i Kina som ändå gränsar till Indien. I USA bor det 1,4% Indier trots att USA är på andra sidan jorden. Det om något säger att USA är ett väldigt attraktivt land att flytta till trots de problem som finns i landet.