• EpicF

    Visst reagerade jag och agerade rätt - Bad om hyresavi, så jag kunde se hur mycket man skall betala som inneboende

    Anonym (Ja) skrev 2024-09-23 19:07:09 följande:
    Haha - förlåt men ja, jag förstår att de som hyrde ut stod som levande frågetecken inför ditt krav. Det var jättebra att du tänkte till, och inte bara gick med på vad som helst - det är ett jättebra steg! - men i just det här fallet blev det lite tokigt. Det finns inga givna hyror - och inga hyresavier i vanlig bemärkelse - när man hyr ut till inneboende, utan det är helt och hållet uthyraren som bestämmer hyran. Sen är det ju upp till var och en att avgöra om man är villig att betala den begärda hyran lr inte. Vad du däremot ska se till att ni ska ha är ett ordentligt hyreskontrakt. Det är jätteviktigt.
    Tror dock ts menade att hon ville se hyresavin för hyran som paret betalade för hela lägenheten. 

    Och hyr man ut till en inneboende så ska man också kunna visa på en hyresavfi, som då är självskriven och där hyran för den inneboende står. 
  • EpicF
    Anonym (Ja) skrev 2024-09-23 19:17:40 följande:
    Nej jag tycker inte att du ska skämmas! Jag tycker att du gör helt rätt i att känna dig stolt och glad! Det är ett stort steg du har tagit i din utveckling! Och alla gör vi misstag ibland 😊 Jag gissar f.ö. att du inte är så gammal? I så fall är det ännu mer begripligt att du inte har koll på allt.
    Det är väl inget misstag att be om att få se en hyresavi för den ordinarie hyran, så att man själv kan avgöra om hyran känns rimligt eller ej. Dvs rimlig för en själv.
  • EpicF
    Anonym (Jag utvecklas! Jag blir starkare och klokare!) skrev 2024-09-23 19:10:53 följande:
    Jaha, oj då xD

    Ja, han sa det i och för sig: ''Det är ju vi som hyr lägenheten.''.

    Vad jag känner en halvt pinsamhet, men samtidigt glad att jag kunde se till så att inte bli överkörd. Som jag alltid har blivit sedan barn och tonårsåldern.

    Jag börjar i alla fall till ett steg mot att inte gå med på allt.

    Ångrar mig inte, även om jag bör skämmas lite, hehe.
    Du har inge gjort fel och du ska absolut inte skämmas. Du gjorde helt rätt. Var stolt istället. 
  • EpicF
    Anonym (Kl) skrev 2024-09-23 19:20:19 följande:
    Fast det är väl ändå mot lagen att sätta vilken hyra man vill om man inte äger ett hus? Hyr man ut i andra hand och man bor i bostadsrätt eller hyresrätt så har man inte rätt att ta mer än den ursprungliga hyran? Vet inte hur reglerna gäller kring uppdelning av hyra när man har inneboende men ser inget fel med att få se en hyresavi så att de inte begär mer i hyra än vad de själva betalar åtminstone.

    Nu har jag ganska dålig koll, så rätta mig gärna om jag har fel.
    Ja, eller man kan ta hyra som är livärdig andra hyresrätter om man hyr ut en BR och man får lägga på 10-15% för möbler. I hyresrätt får man ta max ordinarie hyra plus tillägg för möbler. 

    För rum i en lägenhet är en bra regel att man tar ordinarie hyran delat på antal rum plus för möbler och gemensamma utrymmen (kök, hallon vardagarum). Men också här kan man abslut inte ta vad man vill. 
  • EpicF
    Anonym (Jag utvecklas! Jag blir starkare och klokare!) skrev 2024-09-24 09:55:33 följande:

    Jag funderar om man skall kontakta kommun eller hyresvärden - Eller vart är det man kan göra en s.k anmälan/lämna tips?

    Jag kommer ju inte bli lurad i det här fallet, men någon annan kanske blir det och för att förebygga det, så tänkte jag lämna tips. Det måste man väl kunna göra. Om man kan göra en anmälan, så kan man nog lämna tips.

    Deras villkor:


    6.000kr - Svårighet att visa intyg på hyresavi och påstår att ''Det är vi som kommit fram till det här. Vi hyr ut och du blir inneboende, men det är vi som hyr lägenheten och kommit fram till det här beloppet.'' - De skulle ju kunna ge vilket belopp som helst, för att gå i jättestor ekonomiskt vinning. I princip, skulle jag i sådan fall betala hela deras lägenhetshyra, utan att veta det, så lever dessa ''gratis'' och bara betalar elräkning och annat.

    De kan närsomhelst säga upp och jag får då hitta eget. Vid senare i samtal, påstod de också att de hyr ut den ifrån någon från Brasilien.

    Uppsägningstiden är 3 månader. Alltså om jag behöver flytta ut, kontrakten sägs upp närsomhelst, så skall jag betala lägenhetshyran för 3 månader. Det är svårt att tolka och jag kom aldrig på frågan i efterhand, men det lät som om att jag skall betala tre månader, men måste ändå flytta ut. Alltså får jag inte nyttja mina tre månader som jag betalar för - Uppsägningstid 3 månader, vilket är obligatorisk, enligt dem.

    Dessa tre punkter är nog punkterna som jag kan ta med till en eventuell orosanmälan, lämna in tips. Någonstans bör man kunna kontakta, för att någon annan inte skall bli utsatt. Vart kan jag lämna in tipset?

    Stort tack på förhand!
    Du kan inte göra någonting. 

    Den som nu hyr hos de får anmäla om de anser att hyran är orimlig. 

    3 månaders uppsägningstid är normalt. Det innebär att man betalar uppsägningstiden ut även om man flyttar direkt. Men om hyresvärden får en ny hyresgäst innan de tre månaderna har gått så ska man inte alls betala under uppsägningstiden. Men man har också rätt att bo i läge heten ut uppsägningstiden. 
  • EpicF
    Anonym (Skälig hyra) skrev 2024-09-24 12:11:03 följande:

    Hyra för inneboende, avseende del av hyreslägenhet; grunden är att hyran ska vara skälig.
    Ett ofta accepterat sätt att räkna ut vad som kan anses vara skälig hyra är:
    Man utgår från den hyra som lägenhetsinnehavaren/uthyraren har för hela lägenheten och räknar ut hur stor del av denna som den inneboende skäligen ska betala. 
    T ex om lägenheten är en 3:a, inneboende hyr ett separat sovrum, lägenhetsinnehavaren har ett eget sovrum, inneboende och innehavaren har gemensam nyttjanderätt till övriga lägenheten, t ex gemensam dusch/toa, kök, hall, etc.., så bör den inneboende i detta exempel betala hälften av lägenhetshyran.
    Eftersom bostaden ofta är möblerad anses det vara skäligt med ett påslag på omkring 10-15% (för kapitalkostnader, slitage, mm).

    Men i den krassa verkligheten råder nog en mera marknadsmässig hyressättning för inneboende.
    Och även om hyresnivån skulle vara högre än den nivå man får vid beräkning enligt ovan exempel, så är det ganska svårt att visa att hyresnivån är oskälig.
    Det krävs nog en hyra som tydligt och till betydande belopp överstiger exemplet för att det ska leda fram till åtgärd med grund i oskälig hyressättning.

    Vid hyra av del av bostadsrätt är det självfallet inte möjligt räkna som i exemplet. I vissa fall förekommer att någon av okunskap blandar ihop bostadsrättens månadsavgift med "hyra", vilket självfallet är två helt olika saker.
    Här kan skälig hyresnivå för inneboende mera bestämmas av nivå jämförbar med liknande hyresbostäder eller genom att man beräknar kapitalkostnader på bostadsrättens marknadsvärde och övriga kostnader som hör till bostadsrätten. Detta medför ofta att skälig hyresnivå kan bli betydligt högre än vid hyra av del i hyresrätt, mest då beroende på om bostadsrätten har ett högt marknadsvärde.

    Jag är osäker på TS fall, om det avser hyra av del av hyresrätt eller del av bostadsrätt?
    Om det avser del av bostadsrätt så kan uthyraren/innehavaren självfallet inte uppvisa en hyresavi.

    Avseende hyresavi eller hyreskontrakt vid hyra av del av bostad finns inga särskilda  formkrav.
    Den som hyr del av bostad har inte rätt att kräva en s k hyresavi i någon särskild form, och inte heller något skriftligt kontrakt.
    Avtalat hyresbelopp ska betalas i enlighet med överenskommelse.
    Det kan t ex vara en gång per år eller en gång per vecka, i förskott eller i efterskott, beroende på vad som överenskommits.

    Att det saknas hyresavi eller skriftligt kontrakt/avtal försvårar givetvis bevisning om man vill hävda oskälig hyresnivå... 


    Ett hyreskontrakt ska man alltid ha och alltid kräva. Där ska det framgå vad hyrna är, uppsägningstid och.eventuella regler. Har man inget kontrakt med den avtalde hyran så kan hyresgästen i princip strunta i att betala...
  • EpicF
    Anonym (Hmmm ...., ,) skrev 2024-09-24 14:58:33 följande:

    Det kan vara väldigt jobbigt och påfrestande att leva med en inneboende. Därav förstår jag att man tar högre hyra än om man hyr ut hela boendet i andra hand.


    Om man tycker det är "jobbigt och påfrestande" att ha en inneboende så ska man inte hyra ut överhuvudtaget. 
  • EpicF
    Anonym (P.Anta) skrev 2024-09-25 11:53:44 följande:
    Ibland har man inget val. Precis som man är tvungen att jobba, även om det kan vara både jobbigt och påfrestande.
    Finns nästan alltid ett val.
  • EpicF
    Anonym (S) skrev 2024-09-26 00:25:11 följande:

    Såg att du skrev att det är 3 månaders uppsägningstid. Om de bara hur ut till dig är det bara 1 månads uppsägningstid. Hyr de ut flera lägenheter så kan uppsägningstiden vara högre. 

    Så om det är enda bostaden som hyrs ut av din värd så är det bara 1 månad som gäller oavsett avtal. Det går inte avtala bort enligt lag. 


    Nej. Däremot kan man avtala om att man har ex en månad. Men man ska som hyresvärd alltid ge minst 3 månaders uppsägningstid när man hyr i andra hand. Det är hyreslagen som säger det. 
  • EpicF
    Anonym (Skälig hyra) skrev 2024-10-01 09:16:25 följande:
    Ja, du kan tycka det, du kan tycka vad du vill, och dina känslor kan säga dig att det borde vara så.

    Men det som formellt och rättsligen gäller är det jag skrev.
    "Den som hyr del av bostad har inte rätt att kräva..."

    Hyresgästen, eller någon, kan aldrig strunta i ett avtal. Oavsett i vilken form avtalet är träffat. I detta fallet finns inget formkrav gällande avtalet, det måste inte vara skriftligt.

    När du inte känner till fakta bör du inte uttrycka dig så som att du gör det. Du ska självfallet framföra din åsikt, men att tycka något är en helt annan sak än att framställa det som fakta.
    Om du avser att framföra fakta bör du läsa på och ta reda på fakta.
    Om man inte har något skriftligt avtal så kan hyresgästen strunta i att betala hyra. 

    Nej, var inte åsikt alls utan hyreslagen "åsikt". 
  • EpicF
    Anonym (Skälig hyra) skrev 2024-10-03 09:59:25 följande:
    Nej.
    Du har fel.
    Tänk på att du framför vilseledande fakta vilket innebär att du kan orsaka direkt skada för någon som tror på dina felaktigheter.

    Hyresgästen, eller någon, kan aldrig strunta i ett avtal,
    kan INTE strunta i att betala hyran.
    Oavsett i vilken form avtalet är träffat.
    I det aktuella fallet finns inga formkrav gällande avtalet, vilket självfallet innebär att avtalet INTE måste vara skriftligt.

    Vad är det som du inte klarar att förstå?

    Om du är säker på att du har rätt, visa då detta med källhänvisning.
    Det du påstår finns inte reglerat i hyreslagen eftersom den lagen inte är tillämplig i detta fallet och på det sätt som du försöker påstå.

    Men om du kan visa att du har rätt och att jag formellt har fel så lovar jag att ändra mig.
    Och du vet att det är svårare att bevisa att man har ett muntligt avtal? 

    Vill man ha sina pengar som hyresvärden så har man ett skriftligt avtal. Allt annat är idiotiskt. 
  • EpicF
    Anonym (Skälig hyra) skrev 2024-10-03 09:59:25 följande:
    Nej.
    Du har fel.
    Tänk på att du framför vilseledande fakta vilket innebär att du kan orsaka direkt skada för någon som tror på dina felaktigheter.

    Hyresgästen, eller någon, kan aldrig strunta i ett avtal,
    kan INTE strunta i att betala hyran.
    Oavsett i vilken form avtalet är träffat.
    I det aktuella fallet finns inga formkrav gällande avtalet, vilket självfallet innebär att avtalet INTE måste vara skriftligt.

    Vad är det som du inte klarar att förstå?

    Om du är säker på att du har rätt, visa då detta med källhänvisning.
    Det du påstår finns inte reglerat i hyreslagen eftersom den lagen inte är tillämplig i detta fallet och på det sätt som du försöker påstå.

    Men om du kan visa att du har rätt och att jag formellt har fel så lovar jag att ändra mig.
    lagen.nu/2012:978
Svar på tråden Visst reagerade jag och agerade rätt - Bad om hyresavi, så jag kunde se hur mycket man skall betala som inneboende