Inlägg från: Giftskåneman |Visa alla inlägg
  • Giftskåneman

    Överklaga soc beslut.

    Anonym (Rosa) skrev 2024-09-14 21:27:06 följande:

    Jag undrar även vad som hände före omhändertagandet. Vad har familjen fått för stöd? Har man försökt hjälpa dem men det har inte blivit någon förändring? Vad som hänt tidigare kan (och bör!) ju ha betydelse för vad soc gör om paret säger att de inte längre godkänner placeringen. 


    Jag säger inte att du har fel, men soc kan mycket väl se saker som inte finns pga fördomar. Man skulle kunna tro att folk med såna jobb skulle vara smartare än så, men jag har träffat personer som varit betydligt mer utbildade än vad en socialsekreterare normalt är och som inte klarat av att tänka själva och göra fördomsfria bedömningar. Man kan bli väldigt utsatt som soc-fall. En del slutar lyssna på en och avfärdar en som knäpp i huvudet innan man ens öppnat munnen. Det gör det väldigt svårt att ta sig ur situationen. Jag antar att detsamma gäller de med IF. Mamman i det här fallet är nu båda delarna och risken är överhängande att hon bemöts med fördomar. 


    Därmed inte sagt att jag är övertygad om att omhändertagandet är ett felbeslut. 


    De har haft hembesök av utredarna, blivit beviljad boendestödjare som sa att den inte kände den inte gjorde nån skillnad eftersom frun som var mammaledig skötte städ och tvätt och barnen så pass bra , så boendestödjaren meddelade detta till utredarna efter 3 hembesök a 1 timme. Och utredarna sa det var ok och avslutade insaten.
  • Giftskåneman
    Anonym (Rosa) skrev 2024-09-15 08:22:38 följande:

    Har soc utredare gett konkreta exempel på tillfällen när föräldrarna har gjort fel? Det är viktigt både för att soc bör ha belägg för sina påståenden och för att det ska bli tydligt för föräldrarna var de behöver förändra sitt beteende. 


    Jag kan säga att våra utredare (som i princip bodde med oss i månader) ihärdigt påstod att vi gjorde de fel anmälaren hade sagt, men kunde, trots alltså månader av övervakning, inte nämna mer än ett enda konkret exempel på det beteendet (och vi snackar inte om våld nu utan metod att hantera mycket svåra situationer). Bristen på observerade exempel hindrade dock inte soc från att skriva i slutrapporten att vi gjorde så som anmälaren påstått (men de själva i princip aldrig sett). 


    Det låter konstigt att soc menar att föräldrarna inte ser barnens behov, men istället för stödinsats med tex utbildning ger boendestöd för städning etc. Jag drar även där paralleller till vår situation och där köpte soc in en tjänst vars innehåll inte alls stämde med det soc hade sagt. Soc verkade inte ha koll på vad det var för tjänst de köpte. Kan soc ha trott att boendestödet skulle hjälpa till med omsorgen av barnen? 


    Det låter ju som att familjen du känner kan vara i behov av stöd. Men det är jätteviktigt att de får rätt stöd och de ska behandlas korrekt och med respekt (både vuxna och barn). De har rätt att byta handläggare. Besluten tas formellt av handläggarens chef, men chefen utgår ju från den information handläggaren lämnar. Och olika handläggare är olika bra på att förklara. 


    Ett exempel är att föräldrarna har svårt sätta gränser.
    Äldsta barnet hade gått till skolan i trasig tröja, orosanmälan så klart.
    Fruns förklaring, hon hade tvättat efter barnen somnat, men lade inte ner kläderna i lådorna eftersom hon inte ville väcka barnen.
    Flickan sprang och tog sina rosa favorittröja och då såg mannan där var hål i tröjan och sa den kan du inte ha, flickan blev ledsen och började skrika, och eftersom klockan började närma sig när de skulle åka till skolan fick hon behålla den på. Flickan ska i höst utredas för ADHD.
    Soc menar att flickan kan bli mobbad för hon har trasig tröja.
    Är det inte underligt att när andra barn mobbar deras, orosanmälan, om deras barn retar nån blir de orosanmälda, men mobbarna blir det inte?
  • Giftskåneman

    Orosanmälan finns i pärmen, soc menar att om mamman låter flickan gå i trasig tröja så kan hon bli retad.

  • Giftskåneman

    En orosanmälan kom från bvc.
    Äldsta barnet ansågs vara överviktig.
    Föräldrarna gick till dietist och fälje kostråden så barnet gick ner nåt kilo på ett halvår.
    När de kom tillbaka till bvc fick de ny orosanmälan, nu för barnet gått ner i vikt.
    De fick orosanmälan av barnläkaren när de sa de trodde barnet har ADHD och undrade om det gick att utreda.
    Allt detta har jag läst i pärmen

  • Giftskåneman

    Sara, jag har träffat dem mycket, vi bor grannar, äldsta flickan har mycket hett temperament, hon kan explodera när hon inte får en kaka till tex.

Svar på tråden Överklaga soc beslut.