Inlägg från: Giftskåneman |Visa alla inlägg
  • Giftskåneman

    Överklaga soc beslut.

    EpicF skrev 2024-09-18 18:59:36 följande:
    Till allt det där bär dem ta juridisk hjälp från någon som är kunnig. 

    Tyvärr så är inte du kunnig nog att hjälpa dem att förstå. 

    Det är rätt uppenbart att mamman inte klarar av att sätta gränser till barnet. Om man inte förstår en sådan enkel sak att ett barn inte ska få läsk till frukost, inte ens på lördagar, så har man stora bister i sitt föräldraskap.  
    Barnet fick inte läsk
  • Giftskåneman
    EpicF skrev 2024-09-18 18:56:23 följande:
    För bra för att vara sant?
    Man kan alltid få juridisk hjälp om man har behov, även vid sol-placeringar, för att bla få hjälp med att förstå alla handlingar. 

    Ska de överklaga får de dra tillbaka sitt samtycke till frivillig placeringen, och även där kan en jurist vara till hjälp. 

    Dina grannar verkar behöva hjälp av jurist eftersom de inte verkar förstå vanlig allmänbildning. 

    Om de kan få juridisk hjälp nu får de ta upp med sitt försäkringsbolag. Alla bolag kan ha olika praksis om när man kan få hjälp. 
    Eftersom de inte hade försäkring när det hände låter det för bra att vara sant de skulle kunna få juristhjälp frpn försäkringen när den är tecknad efteråt.
  • Giftskåneman
    EpicF skrev 2024-09-18 19:19:40 följande:
    Uppenbarligen så är det mycket hon inte förstår. Annars hade inte soc varit inblandad och barnen hade heller inte varit placerade/omhändertagna. 

    Varför har du inte med på sista mötet? Och varför stöttar du inte din fru i sitt föräldraskap? Tar emot hjälp från socialen för att bättra eran föräldraskap?
    Är inte min fru.
    Jag får inte vara med på möten då jag är utomstående pga skretessen
  • Giftskåneman
    EpicF skrev 2024-09-18 19:37:45 följande:
    Det tror jag så mycket jag vill på. 

    Men oavsett om du är utomstående så kan du få vara med som stöd och vara en person som kan förklara vad som sägs. Dock är väl kanske inte du den rätta till det. 
    Du är så tedig.
  • Giftskåneman
    EpicF skrev 2024-09-18 19:39:46 följande:
    Personligen skulle jag aldrig ta sådana saker privat, utan tar det alltid via försäkringen. 
    Du är så redig
  • Giftskåneman
    EpicF skrev 2024-09-18 19:38:28 följande:
    Nu kan man dock spara pengar även om man har försäkringar.... 
    Du är så redig
  • Giftskåneman
    Cox Orange skrev 2024-09-18 21:51:51 följande:

    Nästan 300 inlägg som ensidigt tar parti för föräldraparet.
    Det blir ju löjligt att du utger dig för att vara en skånsk engagerad grannpappa. Bevare mig väl från att ha grannar som startar trådar på Familjeliv om mig.

    Märker du inte att alla runtomkring bvc, skolan och kanske andra märker att det finns saker som inte stämmer hemma hos er?


    Nä, ska nån starta tråd om dig så brukar en förutsättning vara att du är älskvärd.
    Blir ingen tråd för att hjälpa dig, ganska säker på det.9
  • Giftskåneman
    Anonym (Soc) skrev 2024-09-20 07:44:03 följande:

    Nu har jag inte läst alla sidor i tråden, men kan ge lite input som föredetta socialsekreterare för barn och unga. Jag tycker den klientgrupp som beskrivs här var den sorgligaste. Personer med intellektuella funktionsnedsättningar som verkligen älskar sina barn över allt annat, men som inte har förmågan att förstå varför barnen blir omhändertagna och inte heller har möjlighet att med stöd kunna utveckla sin föräldraförmåga. Det är verkligen sorgligt.

    Min erfarenhet av föräldrar med intellektuella funktionsnedsättningar är att de ofta har svårt att förstå barnens behov. Dels att förstå vikten av varierad och hälsosam kost men också vikten av känslomässig närhet, bekräftelse och vikten av att ha rutiner och struktur, sköta hygien, sovtider osv. De har sällan problem att "se till så barnen överlever", men det är inte allt i föräldraskap. Som förälder ska man kunna bemöta sitt barn, prata om svåra saker, sätta gränser på ett bra sätt och kunna vara ett stöd för sina barn. Lösa syskonkonflikter osv.
    Det jag sett hos föräldrar med intellektuella funktionsnedsättningar är att de ofta blir "kompis" med sina barn. De har svårt med gränssättning så barnen är vakna för sent, det är svårt med att motivera barnen till t ex dusch/bad, ofta blir det lätt och onyttig mat som smörgåsar till middag och kläder som inte är anpassade efter vädret. Detta görs inte av ondo, utan för att man vill vara snäll mot barnet som inte vill ha den tjocka jackan på vintern eller som vill ha smörgås till middag. Vad jag märkt är att föräldrar med intellektuella funktionsnedsättningar ofta är väldigt "lama". De har ingen motor, försiktiga, vågar inte sätta gränser, blir väldigt stressade av trots och är väldigt tafatta i sitt föräldraskap. Varit med om föräldrar som lämnat sitt spädbarn gråtandes för att de blir stressade när mat och hålla i famnen inte funkar och de blir oroliga och stressade för verktygslådan är slut och då "stänger de av" istället och låter barnet gråta. Man låter små barn klättra på köksbänken där man lämnat knivar framme, barn som kastar pålägg på alla plana ytor i hela huset för att föräldrarna inte vet hur de ska gränssätta, tovigt hår för att man har svårt att hantera hårömhet och blir stressad och orolig när barnet blir ledsen, smutsiga kläder för barnet vill ha sin favoriterna vecka ut och in. Har också haft föräldrar som har svårt att hantera sitt eget humör. Både aggressioner men också ledsenhet. Föräldrarna blir själv lite som barn och storgråter vid motgångar, kan få utbrott liknande treåringar där de kastar saker eller rent av lägger sig på golvet och skriker t ex. Det är svårt att planera vardagen, att få till fungerande rutiner, struktur och att kunna vägleda sina barn.

    Du beskriver att mamman gått särskola och har svårt med att passa tider, ta emot information osv. Hur blir det i praktiken? Jag tänker hur tar hon emot information vid föräldramöten, utvecklingssamtal? Hur funkar kommunikationen med andra föräldrar? Om barnen är hos kompisar, hämtar hon i tid då? Hämtar hon i tid från förskolan?
    Hur hanterar hon konflikter? Vad har hon för typ av personlighet och föräldraskap? Hur är pappan? Socialtjänsten har ju någonstans bedömt att han inte kan väga upp mammans svårigheter heller. Det kan t ex handla om att han vet om mammans svårigheter men ändå väljer att lämna barnen med henne. Hade t ex en familj där pappan stod för struktur, rutiner, fixa mat osv och generellt hade en god föräldraförmåga men han jobbade oregelbundna tider och mamman fixade inte nattning, att lämna i tid på förskolan, att hjälpa med läxor osv så det var det 9-åriga barnet som fick ta hand om syskon, borsta tänder, ge kvällsfika och natta syskon för att mamman satt och tittade på TV när pappan jobbade. Det blir ju brister från pappans håll då också som tillåtet detta. 

    Det är jätte sorgligt när man har familjer vars brister tyvärr är så omfattande att barnen behöver bo i familjehem och att föräldrarna saknar den mentala förmågan att förstå varför detta skett. Dessa föräldrar älskar ofta sina barn på ett så innerligt och rent sätt som är svårt att förstå för en normalbegåvad person, men kärleken räcker inte för att väga upp en i övrigt bristande föräldraförmåga.


    Har du möjligen tid att skicka privat?
  • Giftskåneman
    ciann skrev 2024-09-20 07:57:22 följande:

    Så skönt. Steg i rätt riktning.

    Vilka märkliga svar du fått. Tycker det är fint att du har så nära relation med grannen att de anförtror sig till dig. Har själv sådana grannar och de är guld värda.
     
    Förstår att det måste kännas förtvivlat och överväldigande att få ta del av detta och inte kunna ge det stöd de behöver. Och bara kunna titta på när familjen faller isär. 

    Samtidigt undrar man vad som pågår. Hål i en tröja eller överbliven  läsk till frukost är inte hela världen. Inga strider jag skulle tagit med mitt barn. Det känns som att det måste finnas mer som soc reagerar på. Som jag kanske missat när jag bläddrade igenom tråden? Eller som soc fått syn på, men inte förmedlat.

    Sen fattar jag inte varför de inte har umgänge. Och varför de inte får säga till barnen att de är saknade. Man undrar hur barnen har det i familjehemmet och vad barnen fått höra kring omhändertagandet. Soc och familjehemmet borde ju jobba för att barnen ska ha kontakt med sina föräldrar. Inte för ett skiljande.

    Har inga råd om hur familjen kan göra eller hur du kan stötta. Men kände att jag ville skriva några rader ändå. 


    Tack. Problemet är ju dessa, ska man  strid på morgon om den trasiga favoritrtröjan, och komma för sent till skolan? Eller ta fram hel tröja som gör barnet förtvivlat för den vill ha favorittröjan, och kommma i tid till skolan?
  • Giftskåneman
    Anonym (U) skrev 2024-09-20 10:23:11 följande:
    Alltså, oavsett vem du är i ärendet, tror du verkligen att du är till hjälp genom att hänga upp dig på detaljer?
    Du borde försöka se till helheten du också.
    Nä, folk diskuterar hellre försäkringar än diskuterar trådens inriktning.
    Olika detaljer ger helheten
  • Giftskåneman
    Anonym (J) skrev 2024-09-20 12:05:15 följande:
    Problemet är väl mer att ingen verkar ha insikt i varför barnen är omhändertagna eller hur soc plan framåt ser ut.
    Det kanske är där du bör hjälpa till istället? 
    Ja, är ju just detta som är problem, föräldrarna vet inte själv, soc sa detta var droppen som fick bägaren att rinna över.
    Har läst utredningen, är där står utredaren känner oro inför detta och detta, det står ju ingenting om hur, och om det går att göra nåt åt bristerna, därför jag startade tråden, för att få nya infall och synvinklar.
    Finns det nåt föräldrarna kan göra? Föräldrautbildning? God man som översätter "socspråket"? Nåt annat?
    Mannen kan förklara för frun så hon förstår, men vad innebär känner oro för? Betyder det att det är ett gigantiskt fel, eller nåt som går att rätta till?
    Som tex tröjan, släng gamla kläder, plocka fram kläder på kvällen så de slipper stress och diskussion på morgonen är ju enkelt fixat, men om man säger, nej du får inte läsk till frukost, vilket de gör men soc har oro inför gränssättning, var ju just detta mamman gjorde, hon sa, du vet vi bara dricker läsk på lördagskväll, vad skulle hon sagt istället eftersom detta oroar soc?
  • Giftskåneman

    Och planer inför framtiden verkar inte finnas då nästa umgänge bestäms efter hur barnen reagerar när föräldrarna måste åka hem efter umgänget.
    Jag kan ju tycka det är lättare för alla om barnen, och föräldrarna fått veta i god tid, nu blir nästa umgänge den 27, så kunde fosterfäräldrarna, föräldrarna och soc sagt, ni kommer att träffas igen om 2 veckor.

Svar på tråden Överklaga soc beslut.