• Tow2Mater

    HUR kan folk med tonåringar åka utomlands mitt i terminen??

    Xenia skrev 2024-08-22 00:51:29 följande:

    Ja, jag talar om solidaritet med skolans regler, solidaritet med lärarna och solidaritet med övriga barn i klassen. Det är ju inte som att de duktiga barnen får det sämre i skolan för att de inte reser utomlands under skoltid.

    Men jag har en känsla av att prata om solidaritet med andra här är som att tala om färger med färgblinda eller musik med tondöva.


    Livet är kort. Ibland måste man ta de chanser man får. Det är ju inte som att de svaga eleverna får det sämre i skolan för att de duktiga barnen sköter sina studier via digitala portaler en vecka. 

    Står du och väntar på att det ska bli grönt vid ett övergångsställe utan trafik i solidaritet med den blinde som väntar också?
  • Tow2Mater
    Xenia skrev 2024-08-22 01:48:27 följande:
    Konstig jämförelse.

    Alla får det bättre om skolan fungerar bättre. Och ett led i det är att föräldrar och elever respekterar och lyder skolans regler.

    Eller är det här vad vi ska lära våra barn "Strunta i alla andra och följ bara regler om du själv råkar illa ut annars".

    Om det är ok för föräldrar med duktiga barn att ta ledigt då och då för att resa på semester, då är det förstås ok för föräldrar med mindre duktiga barn att också resa utomlands under terminen, för att t ex hälsa på släktingar. Skolan är inte så viktig, dit kommer man och går som man vill.
    Att följa minsta lilla regel utan undantag är ena extremen, och att vägra följa regler alls är andra extremen. De flesta kan nog med gott samvete placera sig någonstans mellan dessa utan att vare sig omgivning eller egna familjen eller en själv lider av det. Som förälder har du ansvaret över ditt barn. Vad en annan elevs föräldrar gör har du inget med att göra då det inte påverkar ditt barn. Visst kan en svag elev också resa, det är ju bara att ta konsekvensen sedan. Ibland kan nog släkt anses vara viktigare än några dagar i skolan.
  • Tow2Mater
    Xenia skrev 2024-08-22 20:06:45 följande:
    Ja, och jag förstår inte den inställningen. Mitt barn är så bra så vi behöver inte följa några regler. Respekt för skolan innebär att man avstår från resor under terminstid.

    Det är alltså ok att skolka om man har något roligare för sig. 

    Sin släkt kan man träffa under sommaren, höstlovet, jul/nyår, sportlovet etc. Det finns tillräckligt många lov för det.

    Konsekvenserna ser vi redan idag, föräldrar och lärare som inte respekterar skolans regler.
    Du verkar så extrem....
  • Tow2Mater
    AndreaBD skrev 2024-08-22 23:12:08 följande:
    Situationen är extrem. Idag försökte jag säga till en årskurs 7 (som alltså bara börjat på högstadiet för tre dagar sedan och inte borde vara kaxig än) att en annan lärare väntar på honom, en resurs som ska hjälpa honom lite extra. 

    Tror du den killen skyndade sig dit, så som min generation hade gjort? Nej, han stod kvar där i 5 minuter till och pratade med kompisen, medans läraren i det klassrummet vill börja lektionen, klasskamraterna kanske också, jag väntar på att visa honom vägen i fall det behövs och resursläraren väntar på honom också. 

    Och nej, han var inte generellt ovillig att gå dit eller orolig, eller kände inte till vägen dit, utan han var bara nonchalant. 
    Att två mesiga lärare sitter och väntar medan en slyngel prioriterar att prata med kompisar har inte mycket med denna tråds ämne att göra. 
  • Tow2Mater
    Xenia skrev 2024-08-23 00:03:58 följande:
    Nu skriver du bara nonsens. Vad man gör på fritiden är vars och ens ensak. Men skolterminerna är inte fritid.

    Det ni "invidualister" tycks ha så förbannat svårt att förstå är att skolan är i kris idag just pga elevers och föräldrars brist på respekt för skolan.

    Ingen tycker väl att man bara kan resa bort på semester utan arbetsgivarens tillåtelse? Nå, se då skolan som elevernas arbete. 
    Fast det är en dålig jämförelse. Har man en arbetsgivare som inte tillåter semester kan man fritt byta arbetsgivare till en mer flexibel (eller sluta arbeta och försörja sig på annat sätt). Tills hemskolning är tillåtet kan du inte göra den jämförelsen.
  • Tow2Mater
    Xenia skrev 2024-08-23 00:06:07 följande:
    Det ni svenskar som är extrema i er brist på respekt för skolan.

    Ingenstans är det så dåligt med disciplin i skolan som i Sverige. Jag undrar varför...
    Du ligger i ena extremen av regelföljeri på en skala.

    Disciplin och följa regler behöver inte gå hand i hand.
    Som på en arbetsplats finns de som disciplinerat levererar och deltar i gruppers jobb och möten, kanske har jobbat en timme extra hemma kvällen innan för att förbereda det sistaoch kommer inte sent till ett tidigt möte fast de kanske tar med sig en kopp kaffe trots reglerna säger ingen förtäring i lokalen. Sedan finns det de som är sena med det mesta, de respekterar vare sig leveranstider eller mötestider eller medarbetares tid, men de håller strikt på alla dessa regler som finns och skulle aldrig bryta mot dryckesförtäringsregeln, eller regeln om att inte jobba övertid utan betalt.  
  • Tow2Mater
    Xenia skrev 2024-08-23 16:58:48 följande:

    Lite information till bortskämda svenska föräldrar: 

    "Medan svenska familjer väntar på böter för sina Thailandssemestrar på skoltid går andra europiska länder längre i kampen för skolplikten.
    Österrikiska vårdnadshavare riskerar fängelse och i Tyskland och Belgien kontrolleras familjer redan på flygplatsen, skriver SvD.
    ---


    I Österrike riskerar föräldrar fängelse i två veckor och barnen avstängning från skolan, men även böter på 400 euro eller 4 500 kronor finns på straffskalan.


    I Tyskland kontrollerar polisen familjer med barn i skolåldern redan på flygplatsen.


    Om telefonsamtalet till skolan visar att barnen inte fått ledigt kan läraren kräva att eleverna får skjuts direkt tillbaka till undervisningen, skriver tidningen.


    Och det kan bli höga böter, i delstaterna Baden-Württemberg och Bayern så mycket som dryga 100 000 kronor.


    Tyska skolmyndigheter hotar även läkare med böter och åtal om de skriver ut sjukintyg för friska barn, enligt tidningen.


    Polisens kritik mot vårdnadshavarna

    Men även i Belgien kan semester på skoldagar leda till kontakt med polisen, bland annat på flygplatsen i Bryssel och vid Londontåget.

    I december stoppades Brysselbon Xavier Potier på perrongen tillsammans med sin brorson. Målet var en semester före jul, i stället blev det polisanmälan.
    ---


    I Storbritannien fick 350 000 föräldrar finna sig i böter för sina otillåtna semesterdagar under 2023. Här kostar det 60 brittiska pund, ungefär 800 kronor, att bryta mot skolplikten, skriver SvD.


     


    En summa som skolorna tycker är för låg."
    www.vilarare.se/nyheter/skollagen/skolplikten-har-riskerar-foraldrar-fangelse-for-semester-utanfor-loven/

    Det är tydligen problem med respektlösa föräldrar även i andra länder, men där tas det på allvar av myndigheterna.


    Vet inte riktigt vad du vill säga med detta, vill du sverige sak infora dessa straff?

    Andra länder kan naturligtvis ha olika regler. En del har hemskolning som alternativ. En del har t o m helt fritt lärande (unschooling). En del får inte gå i skola alls och blir satta i fängelse om de forsoker.
  • Tow2Mater
    Anonym (jury) skrev 2024-08-23 18:00:26 följande:

    Hur kan nån tro att föräldrarna kommer att bedriva nån slags kompenserande undervisning för barnen mens dom tar sin Thaime-out?

    Skulle läraren kunna ( eller ens vilja) ge detaljerade anvisningar omkring vad som kommer att hända i tio ämnen inom dom nästa veckorna? Skulle föräldrarna utan vidare kunna överta jobbet i dessa tio ämnen?

    Skulle barnen och föräldrarna inte vilja prioritera sin tid annorlunda än att plugga på ett hotellrum, när det finns så mycket annat som lockar på en semesterort?

    Verkar helt orealistiskt att tro att någon räknar med att semester skulle vara något annat än semester.


    Men du har ju sett att flera bara i den här tråden gör just detta. Vi bor inte i Sverige, så vår tonåring har 'bara' 7 ämnen per dag, inte tio, men under en veckas skidresa i högstadiet (som gjort i två år för det gick så bra), tog det honom 'bara' tre timmar varje kväll att hålla jämna steg på digitala plattformen. Något prov kanske inte gick att göra, men eftersom det alltid är barn sjuka finns det alltid möjligheter att göra eventuella prov när man kommer tillbaka. Det hanteras kontinuerligt i den vanliga undervisningen av flexibla lärare, precis som de lägger upp sina planeringar och dagliga uppgifter på portalen.
  • Tow2Mater
    AndreaBD skrev 2024-08-24 13:13:06 följande:
    Precis! Vilken bra sammanfattning. Allt detta gör ju att jag har svårt att förstå varför föräldrar ändå gör det. Det finns ju många nackdelar med det. 

    Det vore en annan sak om det är pga av en begravning, jubileum, eller liknande i familjen. Där kan man inte välja datum. 
    så problemet är att föräldrar själva vill definiera vad de anser vara viktigare än ett par skoldagar? Du tycker det ska definieras för dem av lärare? Jubileum trumfar en dag på stranden t ex?
  • Tow2Mater
    AndreaBD skrev 2024-08-24 14:58:41 följande:
    Om det t.ex. är någon stor familjefest, någon fyller 50 eller det är bröllop - där kan inte barnets föräldrar bestämma datum. När det gäller semester så KAN de det. 
    Fast de kan ju anse det är bättre att åka och fira med släkten under de dagar när det inte är viktiga prov, eller typ första skolveckan innan undervisningen kommit igång på allvar, istället för att åka och fira på rätt dag senare. 
Svar på tråden HUR kan folk med tonåringar åka utomlands mitt i terminen??