Inlägg från: Anonym (eller) |Visa alla inlägg
  • Anonym (eller)

    HUR kan folk med tonåringar åka utomlands mitt i terminen??

    Anonym (Resor) skrev 2024-08-20 10:54:13 följande:
    HUR kan folk med tonåringar åka utomlands mitt i terminen??

    Jag är med i diverse resegrupper på FB osv. Där ser man folk söka resetips till resor de ska göra mitt under terminen med barn i tonåren. 


    det är ju även på andra ställen man ser och hör detta. 


    helt orimligt. Jag förstår att man känner att när barn går i typ lågstadiet kan man missa en vecka för det kan man som förälder hjälpa till att kompensera för. 


    men i högstadiet eller gymnasiet?? Det är ju så oseriöst så det är inte klokt. Hur motiverar man det för sina barn? Att skolan är så oviktig att man kan missa en hel vecka bara för att man känner för det? 


    Respekten för skolplikten har minskat.

    Man anser att eftersom man kan jobba digitalt så borde man kunna lösa även skolan digitalt eller med hemuppgifter. 

    Man anser att ens egna behov av resa, avkoppling etc överstiger skolplikten eller andra faktorer.

    I vissa fall kanske man anser att barnet själv har behov av en resa av olika skäl. 

    I framtiden kommer man nog att tvingas ändra hur skolan fungerar. Göra den mer digital, att man kan göra mer på distans, inte är bunden till vissa terminstider och till ett fysiskt klassrum. Eftersom katederundervisningen också minskat, skoluppgifter och information ofta görs och inhämtas på dator, och även att många skolor struntar i att tillsätta vikarier för frånvarande lärare, så blir det svårare att motivera att eleverna måste vara i klassrummet hela tiden. 
  • Anonym (eller)
    Xenia skrev 2024-08-20 12:31:13 följande:

    Men hur blir det med respekten för skolan och lärarna? Barnen lär sig att varken skolan eller lärarna behöver man bry sig om. Har föräldrarna ingen respekt för dem, så får barnen ingen respekt heller.

    Är alla de barnen så ansvarsfulla att de klarar av skoluppgifterna ändå?

    Jag tycker att de föräldrarna är ansvarslösa och borde få betala böter. Fast det har de förstås råd med, om de har råd med rena nöjesresor utomlands.

    En annan sak är att då blir det också ok för invandrade föräldrar att skicka iväg barnen på "uppfostringsresor". (Ibland skickas flickor iväg för att giftas bort, och varken skolan, socialtjänsten eller polisen kan göra något.)


    Fast nu drar du nog lite egna slutsatser som inte är så underbyggda.

    Bryr man sig inte om sitt jobb eller respekterar sin chef om man tex jobbar hemma, tar ledigt eller sköter arbetsuppgifter digitalt? 

    Och att någon kan tänkas göra resor av olämpliga/olagliga skäl ska inte hindra andra att göra vanliga resor. Ett sånt system med nåt slags kollektiv bestraffning utifall att kan man inte ha. 

    Skolan kommer att behöva förändras iom att samhället förändras, och ibland sker förändringar i beteenden innan institutioner hinner med i svängarna. 
  • Anonym (eller)
    Anonym (.) skrev 2024-08-20 13:34:15 följande:
    Vi ser idag vad digitaliseringen gör med inlärningen. Det är inte positivt. Så ska skolan ändras så är det på andra hållet, mer katederundervisning och mindre digitala verktyg. 
    Det är mycket i skolan som inte gynnar inlärningen. Och som pågått mycket längre än digitaliseringen. 

    Så absolut, om man återgår till mer katederundervisning med faktiska läroböcker och närvarande lärare som håller faktiska lektioner, då kanske man kommer att tänka annorlunda även med biten att ungarna ska vara på plats i skolan.

    Men som läget är nu så skickar ju även skolan signalerna att klassrummet och lärandet i klassrummet inte är så prioriterat. 
  • Anonym (eller)
    Xenia skrev 2024-08-20 14:59:23 följande:
    Men man frågar väl sin chef först om det är ok, och om hen säger nej så struntar man inte i vad chefen tycker.

    Här handlar det om föräldrar som struntar i att fråga skolan, och om de frågat och fått nej, så reser de ändå med barnen.

    Det är den här inställningen "vi är skolans kunder och skolan ska anpassa sig efter vad som är bekvämast för oss", som jag verkligen ogillar.
    Ja, men eftersom skolan är så digitaliserad redan och inte ens alltid har lärarledda lektioner så känner väl föräldrar att signalerna från skolan är att det inte är så viktigt att vara på plats, även om skolan inte säger det rent ut.

    Om chefen är borta lite närsomhelst och jobbar hemifrån, men säger nej till arbetstagarna att göra detsamma (när så är möjligt) så minskar säkert respekten även på en arbetsplats. 
  • Anonym (eller)
    Anonym (Läxor) skrev 2024-08-20 16:23:34 följande:

    När jag var ung så gick det inte att vara borta i en vecka. Då missade man läxor och anteckningar som var grunden till proven. Och då var man tvungen att läsa in detta tillsammans med nya uppgifter och läxor. Men det är kanske inte så nuförtiden? 


    Nuförtiden finns allt ändå i datorn, så man kan komma åt material och uppgifter hemifrån ändå. Prov missar man kanske, men det kan även vara inlämningsuppgifter som man kan skicka in digitalt.
  • Anonym (eller)
    AndreaBD skrev 2024-08-20 18:34:55 följande:

    Det verkar finnas barn som både sticker tidigare före sommarlovet och som inte är tillbaka än, nu när skolan har börjat. Hörde det av en rektor. Uppenbarligen ville familjen vara så länge som möjligt i hemlandet. I det här fallet undrar jag verkligen, varför de inte flyttar tillbaka dit då. 


    Hur menar du nu? Att man vill vara på en resa jämfört var man vill bo och leva? 

    Är det samma sak om man vill vara på sitt lantställe så länge som möjligt, då får man flytta dit för gott bara för det?

    Sista veckorna innan sommaren samt första vecka på hösten brukar inte bidra med något vettigt ur inlärningssynpunkt, så det känns inte alls orimligt att skippa den för att förlänga en utlandsvistelse om man vill. Vad missar man - en femkamp och en fotbollsmatch (är i alla fall vad den här veckan hittills bjudit på för min niondeklassare). Totalt 2-3 timmar per dag i skolan. Jag hade inte haft några betänkligheter att hon missade det om vi haft möjlighet att vara iväg på nåt trevligare istället. 
  • Anonym (eller)
    AndreaBD skrev 2024-08-21 10:06:04 följande:
    Problemet är att många elever inte klarar att göra det tillräckligt bra. Och ofta kan föräldrarna inte hjälpa tillräckligt bra heller. 
    Och att många uppgifter från lärarna är så undermåligt uppbyggda och illa skrivna att man inte fattar vad det är man ska göra. 
  • Anonym (eller)
    Anonym (S) skrev 2024-08-21 11:17:51 följande:
    Fast om man inte förstår är det ju en jättebra anledning att vara i skolan. Då kan man fråga och få hjälp med allting.

    Självklart ska inte lärare behöva göra olika hemuppgifter för frånvarande barn. Då får man avsätta en lärare som är lärare på distans och ha resterande lärare för de barn som är på plats. Annars blir det ju två jobb per lärare.

    Hur svårt kan det vara att respektera lärarens tid och arbete och ha sitt barn i skolan på skoltid? 

    Skolan har ca 15-16 veckors ledighet under året. Det kan inte vara omöjligt att hitta en resa under någon av dessa veckor. 
    Inte ens lärarna kan förklara uppgifterna på ett rimligt sätt.

    Och jag pratar inte om särskilda uppgifter vid frånvaro, utan den vanliga skörden som dimper ned i Classroom varje dag. De är oftast så dåligt utformade att man inte kan lösa dem utan att be om förtydliganden.
  • Anonym (eller)
    Anonym (S) skrev 2024-08-21 11:17:51 följande:
    Fast om man inte förstår är det ju en jättebra anledning att vara i skolan. Då kan man fråga och få hjälp med allting.

    Självklart ska inte lärare behöva göra olika hemuppgifter för frånvarande barn. Då får man avsätta en lärare som är lärare på distans och ha resterande lärare för de barn som är på plats. Annars blir det ju två jobb per lärare.

    Hur svårt kan det vara att respektera lärarens tid och arbete och ha sitt barn i skolan på skoltid? 

    Skolan har ca 15-16 veckors ledighet under året. Det kan inte vara omöjligt att hitta en resa under någon av dessa veckor. 
    10 av de veckorna är förlagda på sommaren. Och under hösten/vintern/våren är resorna många gånger dyrare just under loven.

    Och eftersom skolan redan är så digitaliserad och man inte ens tillsätter vikarier alltid när en lärare är frånvarande så finns det egentligen inga skäl att man inte skulle kunna göra stora delar av skolarbetet på distans. 
  • Anonym (eller)
    Anonym (S) skrev 2024-08-21 11:31:24 följande:
    Visst, men det var ju du som säger att uppgifterna är obegripliga för dig. 

    Då är det nog bäst att ta hjälp av en professionell lärare som har en högskoleutbildning i att undervisa barn. De borde ha bättre förutsättningar än en random förälder.

    Hur ska barnen kunna göra jobbet på distans när föräldrarna inte kan hjälpa till att förklara uppgifterna? 

    Det låter på dig som att lärarna är både inkompetenta och onödiga. Är det livets hårda skola som du föredrar för dina barn då? Hur hade du tänkt att dina barn ska försörja sig utan att kunna något? Att lösa obegripliga frågor framför en dator i Thailand lär inte ge någon större kunskap. 
    Det verkar ju tyvärr som att de högskoleutbildade lärarna inte klarar att göra uppgifterna begripliga.

    Men eftersom nu uppgifterna redan är digitala, och ska göras i hemmet efter skoldagen, så skulle man ju lika gärna kunna göra dem på annan ort som hemma. Det är ju den signalen som skolan själv skickar ut. 

    Det är skolsystemet och lärarutbildningen som gjort lärarna onödiga och inkompetenta. Sista årens utveckling av skolan har varit helt katastrofal. Så nej, det är absolut inget jag skulle eftersträva.

    Jag skulle tvärtom vilja att man backar rejält från digitaliseringen som genomsyrar skolan idag. Det är helt värdelöst för inlärning och socialisering. Men eftersom nu skolan skapat detta system med digitala uppgifter, själv söka information på nätet, strunta i att ha vikarier när lärare är sjuka, att man byter lärare flera gånger under en termin, så ger ju skolan själv signaler att det mesta går att sköta digitalt och att lärarens närvaro inte är så viktig.

    Om det däremot var så att alla lektioner hade lärare och tydliga lektionsplaneringar med mer katederundervisning, att uppgifter utförs under skoldagen, att det finns läroböcker, skrivböcker. Att man försökte se kontinuitet i lärarens arbete. Då skulle man kanske se lite annorlunda på att barnen faktiskt är på plats i klassrummet. 

    Att lösa obegripliga uppgifter är dåligt för kunskapsinhämtningen både hemma i lägenheten såväl som på hotellet i Thailand. Men det ena verkar vara accepterat av skolan, det andra inte. 
Svar på tråden HUR kan folk med tonåringar åka utomlands mitt i terminen??