Inlägg från: TvillingmammaVästgöte |Visa alla inlägg
  • TvillingmammaVästgöte

    Mer pengar till vården löser inte krisen

    Tow2Mater skrev 2024-08-02 02:24:11 följande:

    Folk överutnyttjar vården för småkrämpor. Hur ska det stoppas om inte med ökade egenavgifter.

    Patienter som söker vård efter en dag med snuva och feber eller två dagar med dålig sömn, blir allt vanligare, uppger ansvariga på flera av vårdcentralerna i SVT:s enkät.

    ?Vi har en utmaning i att möta en generation som inte verkar ha fått med sig egenvård i sin uppväxt och som söker för minsta åkomma.?, skriver exempelvis en.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/yngre-soker-vard-i-onodan


    Varför har inte de yngre fått med sig egenvård under sin uppväxt? Det är föräldrarnas ansvar att lära barnen det. Kanske är det en effekt av curlingen, man låter inte barnen göra något själva, har de feber är det en katastrof och måste medicineras med alvedon, får de skrubbsår åker föräldrarna till vårdcentralen istället för att lära barnen att tvätta rent med ljummet vatten och tvål. 
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Kristider) skrev 2024-08-02 15:30:59 följande:

    Vi har ett skatteutjämningssystem som ska tilldelas regioner med ogynnsam demografi. Med den fungerar inte i praktiken.  Varför fungerar inte den?


    Om det inte är någon som styr varför ska pengar skickas till någon som inte styr? Ska pengarna bara släppas hejvilt?


    Vi har ett enda privat ägt akutsjukhus i Sverige som ligger i Stockholm, Sankt Görans sjukhus klarar det bättre än regionsjukhusen i Stockholm. Du får gärna tala om för mig hur den ekvationen går ihop.

    Skulle offentligvården gynnas av en matematiker? Eller någon som styr?


    Kanske bättre med statlig sjukvård?
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Kristider) skrev 2024-08-02 15:53:00 följande:

    Tror du? 

    Den tanken har slagit mig också, men när jag tänker efter och ser hur statliga verksamheter bedrivs så ångrade jag mig i samma sekund.

    Ser du fördelar med statlig vård? 


    Fördelen är att det blir lika för alla, i hela Sverige. 


    Det kan också bli lättare att högspecialisera vården inom ett visst område på en eller ett fåtal platser i Sverige. På så sätt kan man få bättre, effektivare och även billigare vård. 


    Men vi borde också ha en folhälsokampanj! Uppmana alla att röra på sig en timme per dag, äta bra kost med frukt och grönt och sova tillräckligt. Om fler levde så skulle vi få mycket mindre problem med psykisk ohälsa som ångest och depression, samt färre fall av diabetes , hjärt och kärlsjukdomar och troligen även cancer. 

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Brutus) skrev 2024-08-02 17:04:32 följande:
    Jämför med fetmaepidemin i England där den ökade fetman och ohälsan kunde delvis spåras till politiska beslut. Mindre pengar-större risk för fetma.

    Det pågår ett konservativt köttvurmeri idag när samhället borde fokusera på ökad veganism/ vegetarism 

    Veganism tror jag inte alls på . Vegankost ger ju stora brister på framför allt vitamin B12 men även järn, zink och vitamin D. 


    Unga kvinnor som ofta har järnbrist behöver verkligen fisk, kött och ägg. 

  • TvillingmammaVästgöte

    Privat vård kan också ingå i regionens vård. Om de har avtal med regionen. Mindre och lokala vårdcentraler som ägs av läkare är oftast mycket bra. Mycket bättre än de regionen driver. 

  • TvillingmammaVästgöte

    En Finländsk sjuksköterska som flyttat till Stockholm berättade på SVT att man som sjuksköterska har det mycket bättre i Sverige. Bättre lön och bättre arbetsklimat. 


    För en tid sedan såg jag ett reportage om spanska unga sjuksköterskor som var på väg att flytta tilll Sverige. Anledningen  var främst de fantastiska arbetsvillkoren för sjuksköterskor i Sverige. I Spanien sa de , måste en sjuksköterska ta hand om tio patienter. I Sverige endast fyra.

    Både Spanien och Finland har bra sjukvård, men Sverige alltså bättre ändå? 

  • TvillingmammaVästgöte

    När min pappa var sjuk och inlagd var jag med på sjukhuset, jag var där flera timmar varje dag, på avdelningen,  i över en vecka. Jag pratade mycket med hans sjuksköterska, och frågade bla om hur många patienter han hade hand om. Fyra stycken patienter hade han. Och dessa fyra patienter var inte jättesjuka eller väldigt vårdkrävande. Men han hade väldigt svårt för att organisera sitt arbete. 


    Det jobbigaste för honom var när han skulle beställa olika prover och tester från andra avdelningar på sjukhuset. För de svarade aldrig på telefon. Han ringde och ringde och ringde. Jag frågade om det var långt bort? Nej, en våning ner. Men gå ner sa jag. Gå ner och prata med dem! Det gjorde han till slut, med bra resultat. 


    Jag har varit med på många avdelningar på sjukhuset med min pappa och jag har aldrig sett att sjuksköterskorna skulle ha det så stressigt som man läser i media. Det finns ju mycket annan personal som hjälper till. Framför allt undersköterskor.

    De som stressar mest tycker jag verkar vara läkarna, de har den stressigaste arbetssituationen och det tyngsta ansvaret. Konstigt att inte läkarna hörs mer i debatten. 

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (.) skrev 2024-08-03 08:50:01 följande:
    Det här tar bara upp arbetsbelastningsperspektivet från en yrkesgrupp. Två exempel. De vet vad de har nu, och vad de hoppas ska vara bättre i Sverige. 
    4 patienter per dag låter väldigt lite.
    Det är inte alltid antalet i sig som avgör om de tycker det är stressigt, utan också hur de som jobbar blir behandlade av de som har makten, av patienter osv.
    Detta lyfte den finska sjuksköterskan, att sjuksköterskor hade det så mycket bättre i Sverige, för i Finland är det mycket mer hierarkiskt och läkaren har en så mycket högre position gentemot sköterskorna där. Samarbete och arbetsmiljö är mycket bättre i Sverige sa hon. 
  • TvillingmammaVästgöte

    Det största vårdproblemet vi har i Sverige just nu tror jag är bristen på allmänläkare. Sveriges befolkning har ju ökat så kraftigt de senaste åren att utbyggnaden av vårdcentraler inte hängt med. När vi fått massor av invånare från fattiga och krigshärjade länder så har också fått fler invånare med större vårdbehov och delvis nya sjukdomar. Patienter med dåliga kunskaper i svenska och som kanske till och med är analfabeter gör det ju inte lättare för läkarna. 


    Dessutom har många av våra unga en ångestproblematik som belastar vårdcentralerna. Vi behöver bygga ut antalet vårdcentraler och ha många fler allmänläkare. 


     

  • TvillingmammaVästgöte

    Jag tror att. Läkarna har för lite makt i vården, Fler läkare borde vara chefer. På den vårdcentral jag går som ägs av läkare och där de är chefer fungerar allt bra. Det är läkarna som har den största medicinska kompetensen.

  • TvillingmammaVästgöte

    Finns flera skäl till problemen i den svenska vården jämfört med Finland. Tex :

    Finland har inte haft den enorma flyktingmottagning som vi haft och inte så många nyfödda barn heller, deras befolkning har därför inte ökat på samma sätt som vår.
    Flyktingar från krigshärjade länder är av naturliga skäl mer vårdkrävande , det gäller inte minst tandvården som har tyngt mer folktandvården mycket de senaste åren . Även den psykiatriska vården tyngs extra mycket  av traumatiserade flyktingar. 
    Finnar är av tuffare virke och söker inte vård för minsta lilla krämpa, som dagens svenskar ofta gör. 
    Svenska ungdomar mår sämre än i andra rika länder.
    Vi har fler skottskadade som måste vårdas på svenska sjukhus , mycket fler än i Finland och de flesta rika västländer. Vi får snarast jämföra oss med Latinamerika.

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Tyvärr) skrev 2024-08-08 12:49:58 följande:

    Varför diskuterar man inte vårdens innehåll ? 

    Varför diskuterar man inte läkemedelskostnaderna som exploderar och bidrar till regionernas ökade kostnader? 
    Regionernas kostnader för läkemedel i januari -24 ökade med 19.7%  jämfört med jaanuari -23

    Varför stirra sig blind på småpengar som inköp av konst tex. Konst brukar ses som en investering och inte en kostnad.


    Att läkemedelskostnaderna går upp beror ju till stor del på den svaga svenska kronan eftersom i princip alla läkemedel importeras. Det är inget som vården kan påverka. 
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Tyvärr) skrev 2024-08-13 20:37:58 följande:
    Ja, inte är det bara att organisera om inte, Det är inte så lätt att prioritera om heller när målet med vården är att alla ska få den bästa vården var i Sverige vi än bor.   Tillgänglighet utan köer, detta åstadkommer vi inte genom små kosmetiska förändringar.  Vi behöver resurser til primärvården både i pengar men också fler allmänläkare och distriktssköterskor, fysioterapeuter, kuratorer mm. 
    BUP saknar resurser att ta hand om våra barn och unga. Ja, snart sagt hela vård sverige saknar resurser för att kunna leva upp till ovan nämnda mål.
    När det gäller BUP är nog inte svaret mer vård , utan en ändring av samhället så att barn mår bättre. S förslag om 35 timmars arbetsvecka är nog ett sätt.
    Unga läkare vill inte bli barnpsykiatriker och de äldre orkar inte, eftersom så många barn mår så dåligt och det är så tungt. Att barnen mår dåligt är ju inte heller oftast i grunden ett medicinskt probelm och läkarna känner sig därför uppgivna , då de inte har några bra behandlingar för att hjälpa barnen. 
Svar på tråden Mer pengar till vården löser inte krisen