• Anonym (Vad gör man?)

    Maken har dåligt samvete för att inte brytt sig om dotter - vill ta ansvar 10 år senare?

    Jag och min man träffades sommaren 2016(nu 8 år sedan). Jag var då 20 år och han 28 år. Vi kom då båda från tidigare längre förhållanden som vi lämnat pga destruktivitet.


     


    Maken har även en dotter(född -09) från tidigare förhållande(de var tsm i ca 7 år). De gick skilda vägar sig när dottern var 5-6 år.


     


    Min man sa att han och hans föräldrar(dotterns farmor och farfar) kämpade länge för att ha kontakt med dottern, men att mamman vägrade totalt(med stöd från dotterns mormor/morfar) då de inte ville ha kontakt med min man.


     


    Till en början kom de överens om att dottern skulle träffa sin pappa(min man) samt farföräldrar en gång i veckan(helgerna typ) och att de skulle hålla kontakten så. Dock fungerade inte kontakten mellan föräldrarna och dotterns mamma samt morföräldrar började propsa på flickan(som då var 5-6 år) att säga att pappa(min man) har slagit henne. De gick till och med så långt att de tog det till domstol för att få ensam vårdnad av flickan. Mor-och farföräldrar la sig också i och det blev tjafs som jag förstått.


     


    Pga detta så ?valde? min man att inte gå på för mycket då han märkte att flickan blev orolig av alla rättegångar som ordnades av mamman och morföräldrarna. Han sa att han tänkte att det skulle förstöra hennes psykiska hälsa och ?gick med? på att ge vårdnaden till modern trots att han såklart egentligen inte ville. Säkert också pga sin egna psykiska ohälsa relaterat till hela situationen också. Han orkade inte.


     


    Något år/några månader senare har han vid iaf ett tillfälle kommit till flickans skola när hon slutat, och väntat ute för att se henne, men dottern hade blivit uppskrämd av mamman att pappa kommer att röva bort dig, så hon sprang iväg av skräck när min man ropade på henne. Min man tog detta otroligt hårt.


     


    När vi träffades så sa min man att han visserligen hade en dotter - men att han aldrig kommer att träffa/se henne och att hon inte kommer att vara en del av vårt liv alls.


     


    Han berättade att han avskydde sin tidigare sambo och att han egentligen aldrig ville ha något barn med henne-men att det ?råkade? bli så ändå och det var anledningen till deras 7-åriga relation. Han menade att han ändå försökte att ta sitt ansvar som pappa, men att det tillslut inte gick då moderb och hennes föräldrar bara blev värre och värre. Det gick bara inte sa han.


     


    Någon gång i början påpekade jag om han inte tänkte på dottern ibland, eller funderade på att ha en relation(eventuellt ta en del av vårdnaden) då dottern ännu var liten(typ 7-8år). Han sa alltid nej och blev vresig och arg när jag tog upp ämnet. ?Det som jag glömt påminner du mig om? brukade han säga. Ungefär som att han försökte pressa undan sanningen i sitt huvud.


     


    Att tilläggas bör att min man kommer från ett annat land och vi bor idag i Sverige. Han har alltså sin tidigare dotter i hemlandet.


     


    Senaste 1-2 åren så har något hänt med min man. Han har börjat bli mer känslig och börjat berätta att när vi varit på semester i hans hemland har folk nämnt att hans dotter undrar vart hennes pappa är och skulle vilja träffa honom. Hon hade förra året skickat en förfrågan på Instagram till honom, men han lät det bara vara. Troligen av rädsla för att såra mig om han tar kontakt..


     


    Idag är dottern 15 år och min man säger att han vill på något sätt visa att han finns där för henne - både ekonomiskt och känslomässigt.


     


    Jag vill såklart att min man ska må bra och vill inte att han senare i livet beskyller mig för att ha ?hindrat? honom att träffa sin dotter, men jag har ändå en konstig känsla i magen då jag inte vet riktigt vad som är rätt?


     


    Dotterns mamma gifte om sig rätt snabbt efter de gått skilda vägar och dottern kallar nu sin styvfar för ?pappa?.


     


    Min mans familj är välbärgade, men ekonomin i hans hemland är dålig. Trots att dotterns mamma och styvfar har ett eget företag samt äger ett hus så känner han att dottern inte lever lika ?lyxigt? som vi gör i Sverige och skulle vilja stötta ekonomiskt. Han har börjat få dåligt samvete.


     


    Egentligen så anser jag att det är en självklarhet att finnas där om man är en förälder, men i detta fallet är jag osäker.


     


    Jag anser att min make redan svikit sin dotter och att han missat hela hennes barndom. Jag själv har en far som lämnade mig när jag var 4 år och jag känner absolut inga känslomässiga band till honom. Jag tänker att min man aldrig kommer att få den typen av relation till dottern hur som helst, dels pga alla år som gått, dels pga att han endast besöker hemlandet en månad per år.


     


    Han har pratat om att skicka typ 1500kr/månad eventuellt så att hon kan läsa på universitetet ifall hon skulle vilja. (Utbildning kostar pengar i hans hemland). Egentligen har hennes familj de ekonomiska förutsättningarna för att betala för detta, men min man tänker att han vill visa sitt stöd och därför göra det. Är det rätt?


     


    Jag vill verkligen inte vara sån, såklart att man ska ta ansvar för sitt barn, men har han inte redan sabbat den ?rätten? på något sätt?


     


    Vi har för tillfället inte den bästa ekonomin och min man är arbetslös. Detta är dessutom inget jag någonsin haft i tankarna tidigare och det känns som att dottern endast skulle se värdet i pengarna och ändå inte få det känslomässiga bandet till sin far. Jag kanske tänker fel? Vad är rätt att göra i den här situationen? För VEM borde vi göra detta? För min mans dotter eller för att min man ska få lätta på samvetet? Om han gör det för sin egen skull tänker jag också att den bussen redan har gått för läänge sedan.

  • Svar på tråden Maken har dåligt samvete för att inte brytt sig om dotter - vill ta ansvar 10 år senare?
  • Anonym (....)
    sillson skrev 2024-07-27 15:46:21 följande:
    Vadå skänka? Som förälder har man förböveln försörjningsplikt för sina barn. 18000 kan omöjligtvis vara hälften av vad det kostar att ha en tonåring ett år. Om dotterns mamma skulle tänka likadant så skulle ungen svälta ihjäl.
    Fast nu fanns det ju inget underhållsavtal. Vilket i sig är lite skumt. Man undrar ju vilket land det gäller.
  • Anonym (....)
    Anonym (Moa) skrev 2024-07-27 15:32:18 följande:
    TS kan inte vägra låta honom ge av SINA pengar till SITT barn. Inte heller att inte låta henne ha en plats i sin pappas liv. Hon kan endast välja mellan att stanna i relationen eller inte.
    Först måste mannen betala hälften av hushållets kostnader. Kan han inte det om han måste ut med underhållet också, så är det inte hans pengar att ge bort. 
  • Anonym (Eh)

    Mannen gör vad han vill med sina egna pengar, punkt slut. Om ts vill lämna honom pga ekonomi eller förändrade förutsättningar så varsågod! En sån partner vill man ändå inte vara med så hon skulle göra honom en tjänst.

  • Anonym (Eh)
    Anonym (....) skrev 2024-07-27 16:40:45 följande:
    Först måste mannen betala hälften av hushållets kostnader. Kan han inte det om han måste ut med underhållet också, så är det inte hans pengar att ge bort. 
    Nej det "måste" han inte alls. Det finns ingen lag som säger det och dessutom kanske han och ts har en helt annan överenskommelse än 50/50. Som sagt, hon kan lämna honom om hon stör sig på detta. Om han betalar samma summa till hushållet som alltid ska hon bara hålla käft.

    Hans egenintjänade pengar gör han exakt vad han vill med. Passar det inte ts får hon skilja sig.
  • Anonym (....)
    Anonym (Eh) skrev 2024-07-27 16:42:12 följande:

    Mannen gör vad han vill med sina egna pengar, punkt slut. Om ts vill lämna honom pga ekonomi eller förändrade förutsättningar så varsågod! En sån partner vill man ändå inte vara med så hon skulle göra honom en tjänst.


    ...även om han sedan inte kan betala hälften av hushållets kostnader, utan TS får försörja honom? Missade du att han var arbetslös?

    Jag hoppas att han inte har fått PUT här ännu (men troligen har vi väl det med våra idiotiska migrationslagar). Då skulle TS kunna få honom utskickad ur landet, och både han och dottern skulle kunna titta i stjärnorna efter några pengar från Sverige mer!

    I Storbritannien ändrade de lagen nyligen; de hade också som vi förut, att efter två år får en importerad äktenskapspartner PUT i egen rätt, om äktenskapet tar slut. De ändrade det till fem år, och införde även en paragraf som gör att en importerad äktenskapspartner kan skickas ut efter fler år än så, om den brittiska parten kan göra troligt att hon eller han blev lurad från början. Att det handlade om ett kärleksbedrägeri snarare än om kärlek, från den andres sida. Så borde vi också ha.
  • Anonym (Eh)
    Anonym (....) skrev 2024-07-27 16:46:59 följande:
    ...även om han sedan inte kan betala hälften av hushållets kostnader, utan TS får försörja honom? Missade du att han var arbetslös?
    Ja, oavsett hur hans ekonomi ser ut så gäller samma lagar fortfarande. Egentjänade pengar gör han vad han vill med! Och hon kan inte kräva honom på pengar till hushållet. Passar det inte så får hon skilja sig. Ts skriver inget om att han har noll i inkomst eller att han förväntar sig att skicka 1500 av hennes pengar heller. Är han arbetslös finns en god chans att han har a-kassa.
  • Anonym (k)
    Anonym (Ginna) skrev 2024-07-27 15:21:04 följande:

    Uppmuntra kontakt med dottern! Det är så synd att han ignorerade hennes kontaktförsök. Hon blev säkert väldigt ledsen och arg, men det behöver inte vara för sent. Han ska givetvis ta kontakt och försöka etablera en relation. Och du ska stötta honom i det. Det ekonomiska är en senare fråga. Det känslomässiga först. 


    Håller med dig till 100%. Pengarna är väl det minsta bekymret och går att lösa. Det är en separat fråga. Relationen är det viktigaste och att båda maken och dottern läker. TS kommer få en gladare man på köpet. Dottern bor inte ens i Sverige så jag gissar på att det kommer bli resor där de ses och resten av kontakten kommer ske via mobilen/det digitala.

    Den enda oro jag haft för min mans räkning hade varit att hans nya närvaro i dotterns liv om det på nytt skulle starta upp nya gräl mellan dotterns mamma och familjen på den sidan, och skulle då bromsa alt sänka relationen i stöpet. 

    Vill far och dotter ha kontakt med varandra ska de ha det. Ingen och inget ska stå i deras väg. Det är deras relation. Älskar man sin man på ett genuint sätt och är säker i sin egen roll och i sitt eget liv hade jag inte sett det här som ett problem, utan snarare en lösning på ett problem/en smärta i honom. 
  • Anonym (Hej)

    Om han är arbetslös så har han väll inte så mkt pengar att skicka? Jag hade inte tyckt det varit okej att mina pengar användes till detta när det inte verkar vara nödvändigt eller ens frågat efter.

    Om hon sträckte ut en hand och la till honom på Instagram hade det väll varit ett perfekt sätt att återfå kontakten med dottern? Skicka pengar låter med som en könsroll, ?pappa ska försörja?. 


    Morföräldrarna tog denna strid och får väll då betala för hennes skolgång. 

  • sillson
    Anonym (Hej) skrev 2024-07-27 17:06:08 följande:

    Om han är arbetslös så har han väll inte så mkt pengar att skicka? Jag hade inte tyckt det varit okej att mina pengar användes till detta när det inte verkar vara nödvändigt eller ens frågat efter.

    Om hon sträckte ut en hand och la till honom på Instagram hade det väll varit ett perfekt sätt att återfå kontakten med dottern? Skicka pengar låter med som en könsroll, ?pappa ska försörja?. 


    Morföräldrarna tog denna strid och får väll då betala för hennes skolgång. 


    Vadå könsroller? Alla, precis alla föräldrar oavsett kön har försörjningsansvar för sina egna barn. Nu är det bara mamman som försörjer. Din åsikt att bara mamman ska försörja är en konstig syn på både könsroller och föräldraskap.
  • Anonym (....)
    sillson skrev 2024-07-27 17:10:19 följande:
    Vadå könsroller? Alla, precis alla föräldrar oavsett kön har försörjningsansvar för sina egna barn. Nu är det bara mamman som försörjer. Din åsikt att bara mamman ska försörja är en konstig syn på både könsroller och föräldraskap.
    Jag vill fortfarande veta varför det inte finns något underhållsavtal. Kommer TS' man från ett så pass primitivt land, att man inte upprättar sådana avtal i domstol? Om det är ett afrikanskt land kan det mycket väl vara så. Kulturen ÄR så att männen bara sticker, och mammorna får försörja avkomman som blir med hjälp av sina biologiska släktingar. 

    Det är ju därför mycket U-hjälp också riktar sig direkt till kvinnorna. Typ att man ger dem en symaskin och några rullar med tyg, eller några höns, eller ett par getter. Så har hon något att börja med när hon ska bygga upp en egen rörelse. Att ge männen pengar är ingen idé för de går ändå inte till männens barn i så fall. 
Svar på tråden Maken har dåligt samvete för att inte brytt sig om dotter - vill ta ansvar 10 år senare?