Inlägg från: Anonym (Vojne-V) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Vojne-V)

    Min vän konspirerar

    Som någon nämnde tidigare så låter det som en psykos.

  • Anonym (Vojne-V)
    Anonym (Skuggan) skrev 2024-07-26 17:56:22 följande:
    Det finns flera möjliga förklaringar till varför din vän har börjat bete sig på detta sätt. Många människor har påverkats av desinformation som sprids snabbt och effektivt via sociala medier och andra onlineplattformar.

    Det kan vara så att din vän har blivit övertygad av konspirationsteorier som presenteras på ett övertygande sätt online. Algoritmer på sociala medier tenderar att förstärka sådant innehåll, vilket kan leda till en ond cirkel av bekräftelse och fördjupad tro på dessa teorier.

    Människor har en tendens att söka efter och tolka information på ett sätt som bekräftar deras redan existerande övertygelser (bekräftelsebias). Om din vän har börjat tro på konspirationsteorier, kan han aktivt söka efter och fästa sig vid information som stödjer dessa teorier, samtidigt som han ignorerar eller avfärdar motstridiga bevis.

    Det är möjligt att din väns beteende är ett tecken på underliggande psykiska problem, såsom paranoia eller en personlighetsstörning. Paranoida föreställningar kan ibland vara ett symptom på psykiska störningar.

    Pandemin och andra globala händelser kan ge människor en känsla av kontrollförlust. Att tro på konspirationsteorier kan ibland vara ett sätt att försöka återfå kontrollen över en kaotisk värld. Genom att "förstå" och "avslöja" dolda makter och agendor kan det kännas som om man har ett grepp om situationen, även om denna känsla är illusionär.

    Din vän använder flera försvarsmekanismer. En av de mest framträdande är projektion, där han projicerar sina egna rädslor och osäkerheter på andra.

    Han använder också rationalisering för att rättfärdiga sina övertygelser, även när de är ogrundade. Dessutom kan hans aggressiva beteende vara en form av reaktionsbildning, där han överkompenserar för känslor av maktlöshet genom att vara överdrivet aggressiv och konfrontativ.

    Att han beter sig illa mot människor kan bero på en kombination av frustration över att inte bli förstådd och en känsla av att han har en unik insikt som andra saknar.

    Detta kan leda till arrogans och en överlägsen attityd, vilket gör det svårt för honom att ha empati för andras perspektiv.

    Hur du kan hantera situationen. Försök att hålla en öppen och respektfull dialog med din vän, även om det är svårt. Att avvisa honom helt kan förstärka hans känsla av utanförskap och övertygelse om att han är "den enda som ser sanningen".

    Undvik konfrontation. Konfrontation och argumentation om hans övertygelser kan ofta leda till att han blir mer defensiv och förstärker sina övertygelser. Försök att fokusera på att förstå hans perspektiv utan att direkt ifrågasätta hans tro.

    Sätt gränser. Det är viktigt att sätta gränser för att skydda din egen mentala hälsa och välmående. Klargör vilka ämnen som är öppna för diskussion och vilka som inte är det.

    Om du tror att din väns beteende är ett tecken på psykiska problem, försök att uppmuntra honom att söka professionell hjälp. Detta kan vara en känslig fråga, så närma dig det med empati och försiktighet.

    Stöd nätverk. Prata med andra gemensamma vänner eller familjemedlemmar som också är oroade över hans beteende. Ett stödjande nätverk kan vara viktigt för att hantera situationen och eventuellt hjälpa din vän.

    Att hantera en väns fall in i konspirationsteorier kan vara mycket påfrestande men genom att förstå de möjliga orsakerna och vidta försiktiga åtgärder kan du kanske hjälpa honom samtidigt som du skyddar din egen hälsa.

    All lycka på färden!
    En utomstående ska aldrig bekräfta någons villfarelser. Sånt skickar den drabbade alltmer djupare ner.
  • Anonym (Vojne-V)
    Anonym (Skuggan) skrev 2024-07-26 20:24:56 följande:
    Jag förstår din poäng om att bekräfta någons villfarelser kan förstärka deras övertygelser. Samtidigt kan en helt avvisande hållning också leda till ökad isolering och stärka deras känsla av att vara missförstådd. Jag tror det är viktigt att hitta en balans och försöka ha en respektfull dialog samtidigt som man sätter gränser.
    Du kanske inte ska använda chat gpt för att formulera ett svar. Nej, man ska inte på några villkor underhålla någons villfarelser. Det är viktigt att styra in någon på en sansad bana.
  • Anonym (Vojne-V)
    Anonym (Förvirrad) skrev 2024-07-27 00:14:32 följande:

    Kan man utveckla autism i vuxen ålder? Jag har funderat på något liknande, kanske att han har aspbergers. Han stack iväg på en långresa till sydamerika och vi är ett par vänner som konspirerar själva om att det var någonting som slog slint där i samband med den resan.. mycket kokain. 


    Låter inte som nå Autism (men är väl inte omöjligt) kanske schizofreni, paranoian som du beskriver är väl ganska typiskt 
Svar på tråden Min vän konspirerar