Inlägg från: Anonym (Nej) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nej)

    När har man sonar klart sitt brott?

    Han kommer aldrig kunna sona sitt brott. Vissa saker är oförlåtliga.

  • Anonym (Nej)

    Vi kan också påminna om att han fick sitta i fängelse, det får man inte för en lindrigare våldtäkt, oaktsamhet eller liknande utan bara för grova våldtäkter. En sådan man kan man aldrig lita på igen!

  • Anonym (Nej)

    Dessutom dömd mot sitt nekande, vilket betyder att åklagaren hade ordentliga bevis för vad som skedde. Han förtjänar noll empati och borde uteslutas från allt socialt, utfrysning kort och gott!

  • Anonym (Nej)
    Anonym (Olaf) skrev 2024-07-26 18:32:46 följande:
    Som exempel?
    Som till exempel våldtäkt. Pedofili. Mord. Säkert fler också men det är väl rätt uppenbara saker.
  • Anonym (Nej)
    Anonym (Poppe) skrev 2024-07-26 18:58:23 följande:
    Jag reagerar på att du så enkelt kan döma någon till evigt utanförskap på sin hemort med så lite information som ges i TS trådstart.

    Det är lika beklagligt att offret tydligen flyttat från orten. Men jag skulle vilja ha mer kött på benen för att avgöra om jag vill döma ut en människa för livet.
    Den information som finns räcker. Jag är nyfiken på hur du rättfärdigar våldtäkt annars, vilka omständigheter krävs för att det ska vara ok några år senare?
  • Anonym (Nej)
    Anonym (jury) skrev 2024-07-26 19:03:51 följande:

    Okunskapen omkring juridiska sakförhållanden är som vanligt massiv bland FLs skribenter.

    Samtidigt som politikerna införde samtyckeslagen införde dom också en straffskala som har ett minimum på tre år som gäller för alla som döms skyldiga enligt brottsrubriceringen våldtäkt. Bedöms våldtäkten som grov skall straffet vara högre än dessa tre år. Man kan således inte använda det faktum att mannen ifråga dömdes till ett flerårigt fängelsestraff som bevis på att våldtäkten var grov. Den kan ha varit det, men det kan lika gärna vara i den mildare delen som inte var straffbar innan samtyckeslagen. 

    Så länge man inte vet mera om händelsen som ledde till domen tycker jag det är svårt att tycka något kategoriskt om mannen har 'sonat' sitt brott eller inte. 


    Det här skedde för några år sedan. Förändringen du skriver om med minst tre år infördes först i augusti 2022.

    www.aklagare.se/om-brottsligheten/olika-brottstyper/sexualbrott/

    "För våldtäkt som inte bedöms som grov får man fängelse i minst tre år (gäller från och med 1 augusti 2022) och högst sex år. För oaktsam våldtäkt kan man få fängelse i högst fyra år och för oaktsam sexuellt övergrepp kan fängelse om högst fyra år dömas ut. För grov våldtäkt får man fängelse i minst fem år och högst tio år. "

    Mildare form av våldtäkt innebär helt enkelt en "vanlig" basic våldtäkt, det är alltså illa nog. En grov våldtäkt kan innehålla allvarligt våld eller hot, om det var gruppvåldtäkt, om personen visat särskild råhet på andra sätt med hänsyn till offrets ålder eller andra omständigheter. Med andra ord, även en vanlig våldtäkt utan kraftig misshandel, kniv mot strupen och liknande är fortfarande en fruktansvärd och oförlåtlig handling!

    www.frivilligtsex.se/om-lagen/olika-sexualbrott/
  • Anonym (Nej)
    Anonym (Poppe) skrev 2024-07-26 19:14:55 följande:
    Jag rättfärdigar inte våldtäkt. Det är en otrevlig retorik du använder där genom att lägga ord i munnen på mig som du vinklar efter eget behag. Jag skulle bara vilja ha mer information angetts innan jag helt dömer ut en människa.
    Berätta vilka omständigheter som skulle göra någon som helst skillnad! Ska inte vara så svårt eftersom du tycks ha en åsikt om det. Eller vågar du inte stå för den?
  • Anonym (Nej)
    Anonym (Poppe) skrev 2024-07-26 19:14:55 följande:
    Jag rättfärdigar inte våldtäkt. Det är en otrevlig retorik du använder där genom att lägga ord i munnen på mig som du vinklar efter eget behag. Jag skulle bara vilja ha mer information angetts innan jag helt dömer ut en människa.
    Och jo, att "förlåta" en våldtäkt efter en viss tid är detsamma som att säga att jo men det är ok nu. Rättfärdigande! Våldtäkt är ALDRIG ok! Inte ens om det gått femtio år!
  • Anonym (Nej)
    Anonym (Poppe) skrev 2024-07-26 19:29:21 följande:
    Vad aggressiv du är. Jag säger bara att jag skulle vilja ha mer information innan jag dömer ut en person för livet, vilket säkert finns på orten där detta ägt rum. Troligen florerar det även både sanna och osanna rykten kring detta också.

    Det verkar ju dessutom som att folket som bor där är delade i denna fråga, det skulle ju kunna vara ett bevis för att en regelrätt våldtäkt ej ägt rum(men det vet vi inte helt säkert). Om det bevisats bortom allt rimligt tvivel att det är en fullbordat våldtäkt så borde hela orten vara emot denna man.
    Du får tycka vad du vill, jag faller inte för din offerkoftetaktik.

    Svår fråga tydligen! Vilka omständigheter skulle förmildra en våldtäkt så man ska ta in en sådan person i sociala sammanhang igen?

    Det faktum att folk tycker olika beror kort och gott på att säkert ingen av dem läst protokollet utan antingen känner man offret eller mannen i första, andra, tredje led och därmed lägger empatin utifrån vad man känner till om personerna. Och även i de fall där det är lagt bortom all tvivel hur illa det är så kommer du fortfarande hitta många som ändå umgås med sådana efter ett antal år!
  • Anonym (Nej)
    Anonym (Poppe) skrev 2024-07-26 19:46:13 följande:
    Det är fruktlöst att diskutera med någon som inte kan se saker ur olika perspektiv, diskutera på ett sansat sätt eller för den delen redan har bestämt sig och dömt personen eftersom den känslan kändes rätt.

    Jag är bara glad över att du inte arbetar som domare i en rättssal med din inställning.
    Du har ingen aning om vad jag jobbar med :) Jag antar att du inte klarar av att erkänna att du kan sympatisera med våldtäktsmän eftersom du vägrar berätta om vilka omständigheter som kan göra att man ska ta in en sådan person i sociala sammanhang igen. Lågt!!
  • Anonym (Nej)
    Anonym (Olaf) skrev 2024-07-26 19:58:41 följande:
    Vilka fler brott tycker du man inte ska förlåta?
    Har du inte läst mitt svar längre upp? Förutom våldtäkt nämnde jag pedofili (alltså sexuella övergrepp mot barn) och mord.
  • Anonym (Nej)
    Anonym (Inio) skrev 2024-07-26 21:08:23 följande:
    Flytta långt bort
    Eller utfrysning, om personen inte har vett om att flytta.
  • Anonym (Nej)
    Anonym (Olaf) skrev 2024-07-26 21:23:33 följande:
    Ok, men då bör man väl också utesluta andra som avtjänat fängelsestraff?
    Som jag redan har sagt flera gånger, VISSA brott är oförlåtliga. Det betyder underförstått att andra brott är det.

    Svårt att ta in eller ska du fråga många gånger till?
  • Anonym (Nej)
    Anonym (Sonat klart?) skrev 2024-07-26 22:24:15 följande:

    Vilken intressant diskussion det blev, tack för inspel att tänka på.

    Jag har läst domen och det är rätt tydligt att allt inte gått rätt till, bland annat på grund av skador och plats. Som flera konstaterat får man inte flera års fängelse för våldtäkt mot vuxen kvinna utan tämligen goda bevis. Mannen i fråga skulle ständigt återkomma med ny bevisning som aldrig inkom, vilket gjorde att rättegången sköts upp gång på gång. Sen blev det fängelse.


    Hur många år blev han dömd till?
Svar på tråden När har man sonar klart sitt brott?