Inlägg från: TvillingmammaVästgöte |Visa alla inlägg
  • TvillingmammaVästgöte

    Olika syn kring tid på förskola

    Jag tycker en 2,5 åring är för liten för heltid på förskola. Våra tvillingar gick åtta till tre fram till fyra års ålder. Jag jobbade åttio procent och min man stöttade det beslutet, vi hade och har gemensam ekonomi. 


    Eftersom barnen gick åtta till tre , var de aldrig trötta och trivdes alltid på förskolan. Jag gjorde inte hushållsarbete mellan tre och fem utan vi gjorde ofta någon utflykt, till en lekpark eller till något trevligt och barnvänligt ställe. Från fyra år gick de åtta till fyra. 

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (anom) skrev 2024-07-23 13:40:57 följande:

    Jag har läst i princip samtliga studier som tittar på förskola och dess påverkan, och då menar jag läst dvs tittat på metodologi, dataset, korrelation vs kausalitet samt vad de som utfört studien tänker kring resultat, t ex fallgropar.

    Dessa studier är inte applicerbara rakt av eftersom våra barn väljer mellan ?bra? och ?bra?. Det går inte att säga att barnen kommer ta skada i någon form för de går 4 dagar istället för 3. Allt annat är subjektivt och personlig preferens. 


    Nej, detta var tyvärr inget vi pratade om innan vi var där. Har som sagt ?unnat? henne det sen äldsta började vid 2 års ålder men känner väl att det börjar bli dags att man hittar en lösning båda är nöjda med.


    Har du tittat på de norska studier som visar att barn som går heltidsdagar på förskolan får förhöjda kortisolnivåer? Det visar att de är stressade. 


    Svensk forskning om förskolan är oftast från åttiotalet, det var innan nittiotalets nedskärningar och personaltätheten var då oftast den dubbla jämfört med idag. 

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Hm) skrev 2024-07-23 17:13:03 följande:

    Jag håller med henne till viss del, men inte när de är så stora som 4 år. Då missar de massor med skoj, utflykter och umgänge med kompisarna. Gällande din frågeställning tänker jag att du kanske borde föreslå separat ekonomi under perioden där du känner att de borde gå heltid och hon stenhårt vill fortsätta jobba 80%. Ni tänker inte likadant i frågan och en kompromiss där man möts på mitten är bättre än att den ena ska slå ut den andra. 


    Det är oftast bättre tror jag för barnen att gå fem korta dagar. Då missar de heller inga utflykter eller någon aktivitet på förskolan, för de slutar alltid före tre. 
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (B) skrev 2024-07-23 18:05:37 följande:

    Vilken egoistisk fru. Gör hon mer hemma då? Du kan väl säga att det är din tur nu, se vad hon säger. 


    Man förlorar så mycket pengar plus att 80% är nästan heltid ändå. 


    Jag räknade ut att i rena pengar skulle jag få 60 000 kr mindre om året. Det är slantar jag gärna hellre lägger på att ha roligt med familjen med när vi är lediga tillsammans. 


    Deltid är en fälla. En riktig fälla rent lönemässigt och pensionsmässigt. Sedan gråter de över det orangea kuvertet. 


    Upp till att yngsta barnet fyller fyra år betalas det in extra pengar  på pensionskontot, för den som har lägst lön, så att man inte förlorar pensionsinsättningar, om man jobbar mindre, under  denna tid. 
  • TvillingmammaVästgöte

    TS fru och svärföräldrar engagerar sig för hans barns bästa. Och TS gnäller för att han vill att frun skall tjäna mer pengar. Det räcker inte med en heltid och 80%?

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (B) skrev 2024-07-24 12:29:38 följande:

    Självklart ska Sveriges gnälligaste yrkeskategori in och skriva föräldrar på näsan igen. 


     


    Får de inte berätta om vad de upplever? Skall de försköna verkligheten?
  • TvillingmammaVästgöte
    Bobo skrev 2024-07-24 16:08:34 följande:

    Hej TS!


    Jag tycker att du och din fru ska sätta er ner och diskutera er framtid. Vad har ni för önskningar/ mål? Hur sk ni komma dit? Går det att komma dit ifall hon fortsätter jobba deltid? osv. Fundera också på vad som är rimligt att ge upp för att en ska jobba lite mindre: det blir ju automatiskt minde pengar in. Jag tycker också att det är rimligt att prata om vad som görs under denna lediga dag. Att städa, handla eller åka till återvinningen är ju något hela familjen tjänar på eftersom man slipper göra det på helgen. Det är dessutom bra för barnen att få ta del av dessa vardagssysslor. 


    Jag förstår din frus önskan att vara med barnen så mycket som möjligt när de är små och tycker nog att du ska tillåta henne detta (om du nu inte själv vill/ kan göra detsamma). Ni har gissningsvis 30-40 år till att jobba, om hon arbetar deltid ytterligare 5 år av dessa spelar kanske inte så stor roll. 

    Prata med varandra, i vilket fall, och ta kanske hjälp av familjerådgivning så att det inte blir pajkastning åt något håll. Som du beskriver det verkar din fru väldigt fast  övertygelse.

    (En liten grej bara, att er äldsta beter sig på ett annorlunda sätt mot din fru är inte konstigt och definitivt inte ovanligt. De där känslorna finns inom honom och din fru är en trygg person att spela ut dessa känslorna mot. Jag menar inte på något sätt att ditt barn inte är trygg med dig eller förskolan bara att det ofta är lättast att spela ut sitt register mot dem man spenderar mest tid med. När jag arbetade på fritids förr såg jag ofta barn bli som förbytta när föräldrarna kom. Det ser jag som ett tecken på trygghet, men det är såklart svårt att avgöra hur fallet är hemma hos er. Det kan ju såklart bero på uppfostran också.)


     


    Jag tror också att det är ett tecken på trygghet. 
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (P) skrev 2024-07-25 14:54:19 följande:
    Innebär det att kvinnan kan välja att inte bidra med något alls och mannen bara ska finna sig i det? Vilket parasiterande!
    Om kvinnan är hemma med barnen och sköter hushållet så bidrar hon också . I många familjer i USA och Kanada lever man så. Tror det förekommer även i andra rikare länder, som tex Schweiz.
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Sandra) skrev 2024-07-26 10:03:35 följande:
    Vilket land tänker du då på? Standard globalt sett är ju att män tar minimal/ingen föräldraledighet och hemmamän är ovanliga. Därför är default i länder, som tvillingmamman pratar om, att kvinnan är hemma. Pratar du om Sverige? För det är återigen vad hon vänder sig emot. 
    Jag har alltid varit feminist sen barnsben , men i Sverige idag har det blivit för extremt tycker jag. När många inte ser kärnfamiljen som en ekonomisk enhet. När vissa mammor inte ammar för att det skall bli lättare att dela föräldraledigheten helt.
    Vi kan inte låtsas att män och kvinnor är lika väl förberedda för att ta hand om spädbarn. Kvinnan bär barnet , föder det och ammar det. Kvinnor är dessutom förberedda för detta viktiga uppdrag av miljontals år av evolution. 
    Det innebär inte att kvinnor inte kan yrkesarbeta eller att förskolor inte är bra. 
  • TvillingmammaVästgöte
    DenModernaMannen skrev 2024-07-26 10:59:39 följande:

    Hahah såååja, nu börjar den dubbelmoral som jag försöker lyfta komma fram i era diskussioner.

    Kvinnan har rätt hit och dit men samtidigt ska allt vara jämlikt. Nu bor vi i Sverige och hon vill inte flytta (jag hade inte bangat) så att prata om hur saker är i andra länder är irrelevant. Vi måste ju förhålla oss till de sociala normerna som råder här eller vad i helskotta menar ni?

    Min fru vill av egen vilja jobba, hon är driven av sin karriär det är verkligen inget jag tvingar på henne. Gällande hushållet och att ta hand om barnen (utöver mellan kl 08-16 på fredagar) så är allt uppdelat och eftersom vi bor i hus skulle jag nog estimera att jag har fler ?måsten? än frun, för husgöra är såklart mansgöra. Det förstår hennes naglar att göra något sånt ju?!

    Så, ska jag som är född och uppvuxen i Sverige enligt våra sociala normer där jag blivit matad att kvinnor ska ha lika mycket att säga till om som mannen finna mig i en situation där det helt uppenbart snarare råder motsatsen? 


    Det är väl bättre du diskuterar detta med din fru. Nu vet du att det finns olika synpunkter och ni får välja själva, vi lever i ett demokratiskt land.
    Personligen är jag övertygad om att dagens problem med psykisk ohälsa hos unga skulle minska om deras föräldrar engagerade sig mer i dem. 


     

Svar på tråden Olika syn kring tid på förskola